Groupe du Vin & Bordeaux met Patrick Bongard

De Franse residentie ligt er mooi bij in de Tobias Asserlaan in Den Haag op deze maandagochtend in september. Patrick Bongard, hoofd wijnmaker van Castel, is een dagje over. Hij geeft een toelichting op de Bordeaux wijnen van Châteaux  & Domaines Castel en Castel Grands Cru. Vandaag alles uiteraard toegespitst op Bordeaux.

Het mag dan warm zijn in Nederland, in Bordeaux doen ze er niet voor onder. Bongard: ‘the year started with lots of rain and hail, but then the rain stoped until now. And we do need some rain before the harvest. Not too much of course. We except some this weekend’. Op deze maandag is het veertig graden in Bordeaux en de temperatuur heeft deze hoogte de afgelopen weken vaker bereikt. Redenen tot zorg, maar dat geldt ook voor de rest van Frankrijk waar Castel meerdere Châteaux & Domaines heeft. Zo blijkt ‘in almost every area we have less crop’.

Toch staat Bongard hier monter voor de ‘groupe du vin’ van LFE. Dit is een wijdvertakt netwerk van circa 25 individuele wijnhandelaren die als ambassadeurs optreden voor bepaalde merken van LFE. De importeur heeft zo haar ‘tentakels’ dwars door Nederland heen en bereikt op die manier tal van horecalocaties. Het is een welkome en zinvolle aanvulling op de Out of Home tak van LFE. Dit netwerk heeft er mede toe geleid dat Bellingham een nieuwe loot aan de stam is, de distributiemogelijkheden hadden gewoon een streepje voor. De aanwezige ambassadeurs zijn ook vandaag dynamisch en enthousiast. Daar is ook alle reden voor want Bongard geeft een super college, zijn wijnen heeft hij met een vooruitziende blik gekoeld. ‘they get warm fast enough’.

Hoofd wijnmaker van Castel is niet zomaar een functie. Het bedrijf is nr. 1 in Frankrijk in Frankrijk en nr. 3 van de wereld. Castel maakt in zijn eentje al meer wijnen dan de hele Bordeaux streek. Castel is en blijft toch gewoon een familiebedrijf. Pierre Castel, één van het destijds zeven kinderen tellende gezin, proeft nog iedere maandag mee met de bedrijfs tastings in Bordeaux en hij laat zijn gezicht vaker zien. De tweede en derde generatie zijn al actief in het bedrijf. Binnen dit geheel stuurt Bongard het wijn technische gedeelte aan. Bongard stuurt niet alleen aan, hij kan ook goed loslaten. Voor ieder huis heeft hij een wine consultant aangesteld die perfect op de hoogte is van de lokale omstandigheden.

De wijnen

saint-leonBongard trapt af met Chateau Saint Leon 2012 uit de Entre deux Mers, deze wordt uit marketing overwegingen op de markt gebracht als een Bordeaux Superieur. Cabernet sauvignon bereikt daar niet altijd de juist rijpheid vandaar dat ze hier voor thermo vinificatie zijn gegaan. Door verhitting en skin contact wordt zo het meeste fruit geëxtraheerd. Geen barrel ageing. Een opmerkelijk sappig glas.

Chateau Hourtou 2012 komt uit Côtes de Bourg, dus zit de voor de streek kenmerkende malbec in de blend. Wat meer kalk in het terroir en een lichte houtopvoeding. Sap en een licht pepertje. Hourtou is een Terra Vitis huis, Castel heeft sustainable werken namelijk hoog in het vaandel bij de Châteaux & Domaines.

Château Barreyres Haut Medoc Cru Bourgeois 2012 is een groot bedrijf met 104 hectares. De langzaam rijpende cabernet sauvignon kan zijn voetjes verwarmen in een terroir van klei, zand en gravel. Vooral gebruikt en een beetje nieuw Frans eikenhout.

De Grande Reserve van Château Tour Prignac wordt gemaakt van de beste druiven van het 140 hectares tellende winery. Voornamelijk cabernet sauvigon en de wijn wordt opgevoed om meer (nieuw) hout. Ook hier een opmerkelijke rijpheid.

Château Haut-Coulon Cadillac Côtes de Bordeaux 2012 komt van een piepklein domaine; 3,8 hectares. Het ligt letterlijk onder de rook van Bordeaux en heeft een terroir van klei en leisteen. Merlot en cabernet sauvignon en een klein gedeelte petit verdot, een druif die zich thuis voelt in donker en diep klei. Castel beperkt hier de ‘shoots per vine’ en doet aan green harvesting om het mooiste fruit te extraheren. Hier is Alain Raynaud, voormalig president van de Union des Grands Crus, consultant.

Hierna de dubbelslag van Château Montlabert. Beide wijnen zijn Saint Emilion Grand Cru geclasseerd; La Croix is de tweede wijn. Het huis is sinds 2008 in handen van Castel en het ligt tussen Figeac en Cheval Blanc. Voor La Croix gebruiken ze de jongere stokken. Hubert de Bouard van Château Angelus is hier consultant en die heeft iets met cabernet franc, vandaar het wat hogere percentage van 20 %. Deze cabernet franc geeft structuur aan de merlot. De eerste wijn komt uit 2013 wat een nat jaar was. Daarom hebben ze de druiven zorgvuldig geselecteerd en volstaan met 50% opbrengst. Bongard vindt het aan zijn stand verplicht om ieder jaar een wijn uit te brengen. Er waren huizen die geen eerste wijn hebben uitgebracht in 2013, maar dat vindt hij niet geloofwaardiger. ‘Can you make wine or not’.

Het bal der Bordeaux wijnen wordt afgesloten met de witte Château Ferrande 2014 uit de Graves, circa 8% van het 100 hectare grote Château is beplant met sémillon, sauvignon blanc en sauvignon gris. Het terroir heeft hier klei, leisteen, zand en gravel. De zuren zijn hoog in 2014 en dat is te merken. Toch blijft dit een prachtig glas, maakten ze er maar wat meer van.

Groupe du Vin

Een inspirerende man en een leerzaam college. Sturen en delegeren ligt Bongard als geen ander en deze kwaliteiten zijn gebouwd op een diepgaande kennis van Bordeaux en zijn terroir. Het gekoeld schenken bewees maar eens te meer dat rode wijn gewoon beter uitkomt op een graad of vijftien. De ambassadeurs van de Groupe du Vin aten uit de handen van Bongard en via hen zullen deze wijnen hun weg vinden in het land. Sommigen, zoals Château Ferrande zijn ook te krijgen bij – in dit geval – de Jumbo. Meer info bij de marketing afdeling van LFE.

 

Charlotte van Zummeren

 

Groupe du Vin
LFE


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl