1e wijn in NL? | Met vergunning voor toepassen 100% natuurlijke sulfietvervanger?

Een paar jaar geleden geleden werd het (wijn)journaille voor een lunch uitgenodigd om de eerste wijn te proeven met de natuurlijke sulfiet vervanger Sure. Deze wijnen waren ontwikkeld door Terra Vitis i.s.m. wetenschappers en gemaakt door Stan Beurskens, en hij is niet de eerste de beste in de Nederlandse wijnwereld. De sulfietvervanger Sure is een natuurlijke vervanger voor sulfiet in wijn en levensmiddelen op basis van een Melissa Officinalis extract. Een paar dagen geleden viel een persbericht op de digitale mat waar werd aangekondigd dat nu de eerste wijn met natuurlijke sulfietvervanger in Nederland is gemaakt. Eerste wijn? Daarna wordt dan melding gemaakt van de toevoeging met vergunning. Over een vergunning werd geen melding gemaakt destijds, wel over een patent. Klik hier voor het bericht van twee jaar geleden Wijn zonder sulfiet? | Natuurlijke sulfietvervanger Sure

Wijnhoeve en biologische wijngaard De Colonjes in Groesbeek verkreeg volgens het persbericht als eerste wijnbedrijf van de Nederlandse overheid de vergunning om de natuurlijke sulfietvervanger, Estaan, te mogen toepassen. Estaan is een natuurlijk polyfenolen complex geëxtraheerd uit plantaardig materiaal en heeft geen invloed op de smaak en het karakter van de wijn. Het is een lichte licht peperige pinot noir geworden met een laag alcoholpercentage 11,5%.

Winebusiness.nl probeert contact op te nemen met de Nature4Sure Company op te nemen om te kijken hoe het met hun staat, de site van het bedrijf lijkt niet bereikbaar. We houden u op de hoogte. Het persbericht van de wijn van De Colonjes staat hieronder:

Delta Wines zet nieuwe innovatie in de markt

Delta Wines heeft een nieuwe innovatie in de markt gezet: Novatura, de eerste Europese wijn met 100% natuurlijke sulfietvervanger. Donderdag 17 september was hiervan de presentatie en de wijn is direct verkrijgbaar bij Marqt.

Samen met wijnmaker Adam Dijkstra en met Rob ten Herkel en Ton Kléberg van Biolethics, die de sulfiet vervangende stof ontwikkelden, is deze wijn gemaakt. Delta Wines is er trots op om vanuit haar rol als grootste importeur en voorstander van innovaties Novatura in de markt te zetten. Wat deze wijn zo bijzonder maakt? Dat leest u hieronder.

Hoe het kleine Nederland groots is in de wijnwereld!

Wijn van Nederlandse wijnmakers heeft een enorme opmars gemaakt en is inmiddels in wijnwinkels en bij sommeliers een onmisbaar onderdeel van het assortiment. Maar Nederland is innovatief en gaat verder dan dat!

Om de beste wijnen van vaderlandse bodem te maken is vakmanschap nodig. Adam Dijkstra, wijnmaker van Wijnhoeve en biologische wijngaard De Colonjes is zo’n vakman. Hij is specialist in biologisch en ecologisch verantwoord werken in de wijngaard en tijdens het wijn maken.

Biolethics heeft op basis van jarenlange ervaring in de ontwikkeling van natuurlijke conserveermiddelen onderzoek gedaan naar sulfiet en heeft een 100% natuurlijke sulfiet vervanger gevonden. Adam heeft hiermee tijdens het vinificatie proces gewerkt. Het is gelukt om het gebruik van deze sulfietvervanger, genaamd “Estaan”, succesvol toe te passen in wijn, op dezelfde momenten als gebruikelijk sulfiet wordt toegevoegd aan wijn.

De eerste en enige met vergunning voor het toepassen van sulfietvervanger

Wijnhoeve en biologische wijngaard De Colonjes in Groesbeek verkreeg als eerste wijnbedrijf van de Nederlandse overheid de vergunning om deze natuurlijke sulfietvervanger, Estaan, te mogen toepassen. Estaan is een natuurlijk polyfenolen complex geëxtraheerd uit plantaardig materiaal en heeft geen invloed op de smaak en het karakter van de wijn. En het is gelukt! Eindelijk een topkwaliteit wijn die helemaal natuurlijk is, zonder chemische toevoegingen.

Hoe natuurlijk is sulfiet eigenlijk en welk effect heeft het in de wijn en op ons lichaam?

Rob ten Herkel en Ton Kléberg zijn 5 jaar geleden op het idee gekomen onderzoek te doen naar sulfiet. Zij doen dit vanuit hun bedrijf Biolethics, dat gespecialiseerd is in onderzoek, ontwikkeling, productie en verkoop van 100% biologische en natuurlijk conserveermiddelen voor de voedselindustrie.

De liefde voor wijn in combinatie met de geluiden die zij hoorden over lichamelijke reacties op sulfiet na het drinken van wijn, zorgde ervoor dat zij dit toch eens wilden onderzoeken.

Middels een platform van diverse wetenschappers en universiteiten werd na 4 jaar testen een 100% natuurlijke sulfiet vervanger ontwikkeld. Bij het toepassen in wijn was daarbij de hoogste eis dat al haar eigenschappen, aroma en smaak behouden blijft. Een lange weg en grote investering, maar met succesvol resultaat!

Lancering Novatura in de Nederlandse mar(q)kt

Een innovatie is geslaagd! Donderdag 17 september was de officiële lancering van Novatura van Colonjes. Vanaf nu staat deze wijn, de eerste Europese wijn met 100% natuurlijke sulfietvervanger, in de winkel, bij Marqt. Een innovatie die in een belangrijke consumentenbehoefte voldoet, het kunnen kopen van producten zonder allergenen.

Novatura: Pinot met pit

De Pinot Noir uit 2019 is licht, zoals ‘ie hoort. Maar wel pittig licht, dankzij het warme seizoen vorig jaar. Je proeft vers fruit: kruidige wilde kersen en bramen, met de geur van hout en vanille. De pinot smaakt koel op z’n best, dus we hopen op een vriendelijke herfst. Zonder hoofdpijn* – dat maakt deze robijn extra bijzonder.

* Het is niet wetenschappelijk bewezen dat sulfiet onherroepelijk leidt tot hoofdpijn of hier de enige boosdoener van is. Dat ligt er ook aan of je er gevoelig voor bent (sulfiet is een allergeen) en natuurlijk aan de hoeveelheden die je drinkt – dat heb je zelf in de hand.

 


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl