Agrapart | Een feest van een champagne

De Ch is weer in de maand. December is traditioneel de maand waarin de Nederlanders de meeste champagne drinken. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 18 miljoen flessen mousserend geïmporteerd, het aandeel flessen champagne daarvan is ongeveer eenzesde en dat wordt bijna volledig geconsumeerd in de laatste maand van het jaar.
Vandaag Agrapart Champagne. Dit champagnehuis is niet zo bekend, maar zeer verfijnd.

Agrapart champagne is afkomstig van voornamelijk grand cru-wijngaarden in Avize, in het hart van de Côte de Blancs. Wijnmaker Pascal Agrapart maakt diverse champagnes die tot de top van het gebied behoren. De productie is beperkt tot ongeveer 80.000 flessen per jaar. Als een van de weinige producenten vermeldt Agrapart op het achteretiket de botteldatum en de dégorgement datum. Dégorgement is het definitief bottelen na de gisting en rijping op fles. Tot ongeveer twee jaar na deze dag smaakt de champagne op zijn best. Eigenlijk zouden alle producenten van champagnes dit moeten doen, je hebt anders geen idee hoe oud een fles champagne is en dat is toch essentieel voor de smaak. Sommigen passen het label jaarlijks aan, zodat je het daaraan kunt zien, maar ook dat doet lang niet iedereen. Agrapart filtert zijn champagnes niet en doet de ‘riddling’ – het draaien van de fles – nog met de hand. Daarnaast werk Agrapart zo schoon mogelijk.

Sommigen zeggen weleens dat de wijnmakers in de Champagne net boeren zijn. Het kan er koud zijn en de weersomstandigheden zijn niet altijd ideaal. Het zijn dus boeren die door weer en wind ervoor zorgen dat de wijngaarden goed onderhouden worden. Bij Agrapart doen ze er veel aan om de kenmerken van bodem en druif terug te laten komen in hun champagne. Zo gebruiken ze ‘huisgemaakte’ compost om het bodemleven te bevorderen en de wijnstokken sterker te maken. Het paard waarmee de wijngaarden geploegd worden, levert daar vast ook een bijdrage aan. De bekendheid van het ambachtelijke, boerenchampagnehuis Agrapart is klein. Dit in tegenstelling tot de grote handelshuizen die veel geld besteden aan reclame om hun wijnen te verkopen zoals Moët en Veuve. Agrapart ziet zijn relatieve onbekendheid overigens niet als een nadeel. Hij zegt zelf: ‘Mijn champagne is gemaakt voor de echte liefhebber en niet voor de etikettendrinker!

Twee champagnes van Agrapart zijn in Nederland het meest gangbaar. Dat zijn Les 7 Crus Brut en de Grand Cru Terroirs Extra Brut. Het zijn alle twee prachtchampagnes, maar het hangt van je smaak af welke favoriet is.

Les 7 Crus Brut is gemaakt van vnl. chardonnay en 10% pinot noir. Limoen en citroen gecombineerd met een aangename dosage van 7 gl/l. Spreekt enorm aan. Een champagne voor alle dagen, een feestje!  € 44,25

Grand Cru Terroirs Extra Brut: uitsluitend chardonnay van kalkrijk terroir. Licht goud van kleur, strak en elegant, het zilte komt van het terroir van kalk. Droog. Perfecte begeleider voor schaal- en schelpdieren. € 53,60

En dan is er nog de kers op de taart.

De zeer chique Venus champagne (€ 171,60) is genoemd naar het paard Venus dat de wijngaard La Fosse omploegde. Geen dosage. Venus rust nu op de eeuwige champagnevelden en een collega heeft het werk overgenomen. Chardonnaydruiven van kleigronden. Fermentatie en rijping op barrique en na de tweede gisting op fles nog zeker 5 jaar op de lees. Rokerig, toasty. Tres chique!

Agrapart is verkrijgbaar bij de diverse wijnwinkels van  Les Genereux

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Champagne

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu