Albert Heijn | Champagne en mousserende wijnen

De Ch zit in de maand. Links en rechts wordt de consument in deze donkere dagen voor kerst overspoeld met reclames en aanbevelingen voor mousserende wijnen en met name champagne. Van de grofweg 3,5 miljoen flessen champagne die Nederlanders jaarlijks drinken, wordt het overgrote deel in december genuttigd. Champagne heeft de naam, het terroir en de appellation, maar er zijn nog meer bubbels. Er worden wereldwijd zo’n 2 miljard àndere mousserende wijnen gemaakt. Albert Heijn stuurde een selectie van de mousserende wijnen uit het uitgebreide assortiment toe.

Hoe komt de mousse in de fles?

De Méthode traditionnelle is kenmerkend voor de Champagnestreek. Tot 1994 heette dit proces methode champenoise, maar dat vond de Europese Unie te verwarrend met andere mousserende wijnen. Methode traditionelle betekent dat er een tweede gisting op fles plaatsvindt. Bij de eerste gisting wordt de basiswijn gemaakt, vervolgens wordt aan deze basiswijn een mengsel van in wijn opgeloste rietsuiker, eventueel citroenzuur en wat extra gist toegevoegd, de zogenaamde liqueur de tirage. De wijn gaat opnieuw gisten en de koolzuurgas wat daarbij vrij komt, blijft in de fles en lost op de wijn leidend tot een prise de mousse. Champagne, Crémants en o.a. Cava worden zo gemaakt. Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne, doch met andere druivensoorten en kortere rijping op de lees.

De methode charmat of cuve close. Naamgever aan deze methode is Eugène Charmat. De wijn gaat in een drukbestendige tank en daarin vindt na toevoeging van gist en suiker de tweede gisting plaats. Prosecco, Sekt en Muscato d’Asti zijn de belangrijkste voorbeelden.

Dit zijn de belangrijkste methodes, maar er zijn nog meer. In de Limouxstreek bijvoorbeeld gaat de eerste gisting door, of begint opnieuw en het gist wordt niet verwijderd. Dat levert enigszins troebele wijnen op, de methode ancestrale voor o.a. Blanquette de Limoux en Clairette de Die.

Albert Heijn

Albert Heijn heeft naast de jaarlijks goede, constante en zeer bekende champagne Moët & Chandon een groot aanbod van andere mousserende wijnen, wel zo’n 40 stuks. Om te beginnen heeft AH in 2021 een andere chique champagne Duval-Leroy Champagne Brut Reserve Duval-Leroy bestaat al sinds 1859 en is nog altijd een familiebedrijf. Zij noemen de stijl van hun champagne elegant en verfijnd en dat is terecht. Hij bestaat zoals de meeste champagnes uit chardonnay, pinot meunier en pinot noir. Het is een knisperfrisse, loepzuivere champagne die door zijn frisse fruitigheid een feestje is. Een toppertje in de aanbieding voor € 26,99 (normaal € 35,98).

Nieuw: Albert Heijn heeft nu onder AH Excellent een eigen champagne, een premier cru van de beter gelegen wijngaarden: Duc de Laurence. Serveer deze niet direct uit de koelkast, zet de fles een half uurtje eerder klaar. Loepzuiver, beendroog, maar niet té droog, wit fruit en elegant. Voor een premier cru champagne prachtig geprijsd, in deze maand kost deze € 19,49. Deze champagne kun je zo een jaar bewaren, ik zou het wel weten: AH Excellent Champagne Duc de Laurence

Moët Nectar Imperial    Chique lichtzoete champagne. Wist u dat demi-sec een van de meest verkochte Champagnes is bij Albert Heijn. Als u deze proeft, weet u waarom. Licht zoetje, mineralig, fris en heerlijk. Verkrijgbaar online en in sommige winkels: € 49,99

Met onder andere verschillende prosecco’s,  Codorniu Barcelona Brut , een uitmuntende Crémant de Bourgogne van Antonin Rodet. Er zijn twee cava’s van Codorníu die opvallen. Dat is Codorniu Seleccion Raventos , gemaakt van de xarello druif, wat langere lees ageing en daardoor met veel toasttonen en een volle afdronk én de Codorníu Jaume Cordorniu Gran Reserva Brut  Mooie droge Brut van pinot noir en chardonnay in een klassieke Cava-fles. De rosé cava van Codorniu Rosado Brut  is gemaakt van monastrell, garnacha en trepat. Het is een fris, vrolijk en fruitig product met een lichtzoete aanzet.

Een prijs kwaliteit toppertje uit Zuid-Afrika, op dezelfde manier gemaakt als Champagne is Krone MCC Brut Vintage MCC staat voor Methode Cap Classique wat een tweede gisting op fles inhoudt. De Krone MCC Brut Vintage is fris en fruitig denk aan appel, peer en citrusvruchten. Het is een vintage, dus alle druiven komen uit een jaar, dit is in Zuid-Afrika normaal met MCC. Voor € 9,99 heb je een hele goede prijskwaliteit verhouding.

Naast de Brut staat er ook een Krone MCC Brut Vintage Rosé  bij AH in de schappen. Dit is een topper en dat voor maar € 9,99. Vrolijk rood fruit, sappig, tintelend op de tong. Een MCC om van blijdschap van in de lucht te springen.

Krone is een aanrader!

Zoals gezegd, het aanbod van Albert Heijn is groot. Neem gewoon zelf een kijkje in de winkel of online: Albert Heijn Mousserende wijnen

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl