Anniversaire met Domaine du Tariquet

Marcel Kerkmeester, CEO van LFE, gaat er eens goed voor staan. Vandaag wordt in Aan de Poel in Amstelveen gevierd dat LFE al sinds 1985 samenwerkt met Domaine du Tariquet. Tariquet is sinds die tijd één van de parels in de portfolio van LFE. En daar moet opgedronken worden. Kerkmeester heet het gezelschap van harte welkom.

Chateau of Domaine

Tariquet draagt de nodige geschiedenis met zich mee. De eerste Bas-Armagnac – let wel, het huis begon als armagnac producent – werd al in 1683 geproduceerd door Chateau du Tariquet. Nog steeds worden de Armagnacs onder de Chateaunaam gebotteld, de wijnen komen van het Domaine. De familie Grassa zit er vanaf 1946. Yves Grassa  – vader van Armin en Remy – wordt in 1987 door de International Wine Challenge tot ‘White Winemaker of the Year’ gebombardeerd want het Domaine maakt alleen witte wijnen. Onder een andere naam – Domaine du Mage – maken ze ook enkele rode wijnen. De productie van Armagnac is lang niet zo groot als die van wijn, maar Tariquet neemt het distilleren wél serieus. In 2014 worden ze dan ook het door het ISC in London tot Individual Distillery of the Year verkozen.

Aan de Poel

En nu zijn ze dan in Aan de Poel. Geen onbekend adres voor Armin Grassa en Julien Ducos, ook vijf jaar geleden organiseerde LFE een event hier. Stefan van Sprang kookte vandaag een paar uitgelezen gerechtjes bij de wijnen van Tariquet. Maar wat werd gedronken?

Frisheid en fruitigheid is troef bij Tariquet. In de hele range wijnen gaat het huis niet boven de 12 promille alcohol. De crispy frisse Classic ‘always start and end a tasting with a classic, it cleans up the palate’ is de meeste gedronken wijn in de omgeving van Bordeaux en Toulouse. Slechts 10,5 % abv, fris en fruitig. Een echte zomerse doordrinker op het terras. De Premières Grives, een lichtzoete wijn van gros manseng, begeleidde het voorgerecht van tonijn en pata negra. ‘This wine is very popular amongst not-winedrinkers which is in France a bigger group than you think’.

Stefan van Sprang gaf daarna een doorstart met de vriesgekoelde Armagnac Blanche, AOP sinds 2005 van 100% folle blanche,  met een lepeltje kaviaar: een super combinatie.  Ducos stelt nog dat de Blanche perfect is met Tonic, een rustieke GT. Vervolgens in de range van labels met verticale strepen: een loepzuivere sauvignon blanc , een mooie blend van chenin en chardonnay en een 100% chardonnay. Daarna een hele aantrekkelijke rosé de pressé van merlot, syrah, cabernet franc en tannat en een 100% rosé van marselan, een kruising tussen grenache en cabernet sauvignon.

De Coté is een blend van chardonnay en sauvignon die ooit per ongeluk zijn samengevoegd. Dat beviel zo goed; dat hebben ze zo gelaten. En terecht. De Tariquet Reserve van gros manseng, sauvignon, chardonnay en semillon is een apetizer pur sang. De Tête de Cuvée Chardonnay 2014 is een limited edition, het wordt niet ieder jaar uitgebracht. Een subtiele ‘Burgundy like’ houtgelagerde premium wijn. De Dernières Grives is een dessert wijn van gros manseng met fijne zuren, waardoor deze heel wat zoet aan kan. Kan ook goed ouderen.

Aan de Poel

Het team van Aan de Poel, met aan het hoofd Stefan van Sprang, kookte wederom de sterren van de hemel. Van Sprang maakte bij de drie verticaal gestreepte wijnen zacht gegaarde zeebaars met aqua tomato en basilicum. Een gerechtje van doppers met verveine en pata negra begeleidde de Coté en de Reserve. Een kroepoek gevuld met tenderloin, lijnzaad en granaatappel ging de pas de deux met de rosés aan. Bij de Bourgogne-like Tête de Cuvée kwam gebakken tarbotfilet met beurre blanc op tafel. De gekoelde Dernières Grives van Petit Manseng vormde een uitgelezen paar met de caramelsoufflé met bevroren vanille ijs.

Armagnacs

Geen maaltijd bij Tariquet zonder Armagnac. Toch het hart van het bedrijf. Dus ook in Aan de Poel. Wellicht ten overvloede, armagnac wordt anders gemaakt dan cognac. Er wordt maar een keer gedistilleerd en het distillaat heeft dan een lager percentage dan het tweede destillaat van cognac. Door het lagere promillage zitten meer congeners – smaakmakers – in armagnac. Dit maakt het een rustiek product.

Onze trefwoorden zijn ook hier fruit en frisheid’, vat Armin het beleid van Tariquet samen. Doordat Tariquet geen caramel gebruikt om te kleuren, hebben de armagnacs een lichtere kleur. De armagnacs zijn gemaakt op basis van ugnic blanc, de hybrid baco blanc 22A, colombard en folle blanche. De laatste druif voegt kruidigheid toe en van de 100 hectares die de Gascogne rijk is aan folle blanche, heeft Tariquet er dertig. De laatste druif heeft de hoofdrol in de Armagnac Blanche, een ongelagerde blanke armagnac die sinds 2005 een eigen AOP heeft. Het bedrijf maakt wel 25 soorten armagnac, maar de bekendste zijn de VS, VSOP, XO en Legendaire.  Vandaag hebben ze de eerst drie bij zich, een feest om te proeven en te drinken. Licht gekoeld geven ze iets extra’s, maar dat blijft een kwestie van smaak.

Na deze prachtige lunch gaat iedereen weer naar huis, hoewel manager export Julien Ducos nog een dagje blijft. Het team van Aan de Poel heeft daarna weer een avondshift, het leven gaat door. Quel anniversaire!

ChvZ

Foto: Stefan van Sprang, Armin Grassa en Marcel Kerkmeester


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl