Bag in Box getest

‘De ‘bag in box’ is een luchtdichte container om vloeistoffen te vervoeren en op te slaan. Deze container bestaand uit een plastic zak in een kartonnen doos. Om de vloeistof te gebruiken moet de gebruiker het karton gedeeltelijk openen en een kraan uit de plastic zak halen. Deze tapkraan is zo ontworpen dat er geen lucht bij de vloeistof kan komen tijdens het tappen en bewaren. Hierdoor kunnen vloeistoffen langer bewaard worden dan een geopende fles. Bag in box werd uitgevonden door William R. Scholle, van het bedrijf Scholle. Maar anno 2006 maken ook vele andere bedrijven het product. Ook komen er steeds meer soorten wijnen bij die men kan kopen in een ‘bag in box’. (1)

In 2005 zijn Franse producenten begonnen met betere soorten. Zo beginnen de duurdere wijnhuizen in het Bordeaux gebied met deze verpakking. Enigszins gedwongen door de wijnmarkt, want in Australië, Zuid-Afrika en Chili is deze verpakkingsoort al algemeen. In Australië is de BIB al tientallen jaren in gebruik. Volgens wikiaustralian sinds 1965. (2)

Wijn in Bag in Box is in Nederland niet zo populair. De reden hiervan schijnt de kwaliteit van de wijnen in BIB’s te zijn. In Frankrijk bijvoorbeeld, maar ook in Scandivië, is het normaal om wijn uit BIB’s te drinken en zijn er ook hogere kwaliteiten te vinden. In Parijs zijn er zelfs gespecialiseerde wijnwinkels die uitsluitend BIB’s verkopen. Zowel in Frankrijk als Scandivië zijn BIB’s zelfs heel populair, naar men zegt in Scandinavië vanwege de reden dat je niet ziet hoeveel je drinkt. Daarnaast, zoals Smulders MW opmerkte, zijn BIB’s ook  handig voor  mensen die heel matig drinken. De inhoud blijft langer goed als in flessen, het is een beter alternatief dan de zogenaamde mini flesjes. In Frankrijk stijgt het aandeel verkochte wijnen in Bag in Box met de laatste vijftien jaar enorm: met een kleine veertig procent zelfs. De verwachting is dat binnen afzienbare tijd de helft van de verkochte wijnen in Frankrijk BIB´s zijn.

Waarom niet?

Winebussiness.nl kreeg een verzoek van Cees Oxener van Vinox, een importeur gespecialiseerd in wijnen uit de Lanquedoc, om eens een keer een BIB van hun zaak te bespreken. Om het breder te trekken is aan een aantal andere importeurs gevraagd ook BIB’s in te zenden. Albert Heijn stuurde 10 exemplaren en LFE 8 stuks. Met die van Vinox erbij waren er 20 BIB’s te proeven. Frank Smulders MW toonde zich bereid mee te proeven als ook wijnkoper Joke Holster van De Monnik Dranken. Twee bevriende consumenten proefden op de achtergrond mee. Smulders MW, Holster en van Zummeren worden aangeduid als de professionals, de anderen als consumenten. De BIB’s en de precieze proefnotities per BIB staan bij noot 3.

Aantekeningen vooraf

BIB’s worden anders gefilterd dan gebottelde flessen en ook het sulfietgehalte varieert. Dezelfde wijn uit fles of BIB maakt dus wel degelijk uit. Daarnaast zijn bulkwijnen voor de Nederlandse markt wat zoeter dan voor andere markten. De 5 BIB’s van Roche Mazet zijn gemaakt voor de Franse markt. Roche Mazet is in Nederland in de supermarkt verkrijgbaar – bij Jumbo – maar (nog) niet in BIB. De ConoSur Carmenere Bicicleta wordt in Nederland (nog) niet als BIB verkocht, de flessen zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn.
De Wild Pig wijnen worden verkocht in zogenaamde pouches – een soort stazakken – van 1,5 liter,  ook bij AH.

Alle BIB’s zijn geproefd na opening en daarna weer na 3 à 4 weken. Bij geen enkele BIB werden afwijkingen geconstateerd na een aantal weken geopend te zijn geweest.

De openingen waren ofwel heel makkelijk zoals die van Wild Pig – alleen een plasticje verwijderen en dan kun je tappen – of apart. Bij Stormhoek moet er aan een wieltje gedraaid worden en dan komt de wijn nogal onverwacht uit een onzichtbaar plekje achter het wieltje. In het algemeen moeten de tappunten uit het karton worden gewurmd,. En soms is het even graaien. Vaak scheurt het karton uit, wat minder leuk staat. In het algemeen zou het beter aangegeven kunnen worden waar de tuit zit en hoe deze eruit te halen.

Ook was het niet bij alle BIB’s duidelijk waar de wijn vandaan kwam. In het algemeen was het zoeken op de doos. Dat hoort beter te zijn.

De conclusies

Het viel op dat de professsionals het onderling vaak niet eens waren. Daarnaast hadden de twee consumenten een heel andere mening dan de professionals. Wat eigenlijk niet heel opmerkelijk is. De twee consumenten hadden wel hun voorkeuren voor bepaalde BIB’s – die worden ook erbij gemeld  maar ervaarden iedere BIB als okay.

De favorieten van zowel professionals als consumenten waren:

  • ConoSur Bicicleta Carmenere
  • Chardonnay BiBox van Vinox
  • Zuid Afrikaanse huiswijn van AH
  • Les Ormes de Cambras Merlot
  • De wijnen van Roche Mazet

Zowel de professionals als de consumenten waren enthousiast over het verschijnsel BIB voor wijnen vanwege de praktische voordelen van gewicht en houdbaarheid. Het valt te hopen dat er in Nederland binnenkort meer BIB’s van goede kwaliteit te koop zijn. Een goede BIB heeft genoeg te bieden, dat is gebleken. Aan het uiterlijk zou wel iets gedaan  mogen worden. Het zijn over het algemeen – met uitzondering van de Carmenere Bicicleta van ConoSur – saaie dozen. Overigens komen de BIB’s van de foto hiernaast van géén van de deelnemende partijen. De producenten zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de vrolijke verpakking met mooie bestaande kunst van Chateau Le Puech Haut, waarvan één voorbeeld hierboven is afgedrukt. Zoiets zet je toch met liefde op het aanrecht? Nog een advies voor mensen die een kleine ijskast hebben: als je het karton eraf haalt, kan de ‘wijnzak’ gewoon in de groentela.

Met dank aan Frank Smulders MW, Joke Holster, de twee consumenten, Spike Huisman van AH, André Koopman van LFE en Cees Oxener van BiBox. De BIB’s van Bibox zijn verkrijgbaar via Vinox

ChvZ

  1. Aldus wikipedia
  2. Idem
  3. De resultaten per BIB:

Cave de Roquebrun Saint Chinian (Vinox) 3 liter € 23,75: de professionals verschilden van mening.. De één vond de wijn oxidatief en bitter, de ander fruitig en plezierig. De consumenten ervaarden deze wijn als wat moeilijk, maar toch heel aangenaam.

Chardonnay 5 liter Bibox (Vinox)  € 29,50: De ene professional ervaarde deze wijn als licht, waterig edoch zuiver. De anderen als een subtiele chardonnay die klopt. Bij de consumenten was deze wijn het meest populair.

ConoSur Carmenère (LFE): Deze wijn werd door zowel de professionals als de consumenten als soepel, fruitig, serieus en typisch voor de druivensoort opgemerkt. Met als toevoeging, jammer dat deze niet in NL te krijgen is.

Roche Mazet Merlot  3 liter (LFE): de professionals vonden dit goede wijn met stroeve tannines waarschijnlijk door het gebruik van houtchips. De consumenten genoten van deze wijn.

Roche Mazet Merlot rosé 3 liter (LFE): de ene professionals vonden deze wijn zuiver, maar smakeloos, de ander vond de wijn zeer toegankelijk, fruitig en licht. De consumenten ervaarden deze als wat dun, maar verder prima.

Roche Mazet cabernet sauvignon 3 liter (LFE): De professionals vonden dit een echte wijn, stevig en solide.

Les Ormes de Cambras merlot 3 liter (LFE): de professionals waren enthousiast over deze wijn. Steekwoorden: prima, veel fruit, voldoende structuur, correct en soepel. De consumenten: erg lekker.

Roche Mazet Chardonnay 3 liter (LFE): De professionals vermoedden houtsnips in deze wijn, de wijn heeft een klein zoetje. Verder: soepel, zuiver, correct

Roche Mazet Sauvignon Blanc (LFE): Professionals: fris, zuiver, aromatisch, soepel , veel fruit.

Wild Pig Syrah € 9,99 (AH): Een steekwoord: oxidatief. Er is geen tweede geproefd, het kan zijn dat het aan deze pouch lag.

Wild Pig Merlot € 9,99: Sappig, opvallend veel structuur. Eén proever vermoedde een fout in de wijn

Wild Pig Chardonnay € 9,99 (AH): De professionals verschilden nogal van mening. Twee proevers vond de wijn fruitig in neus en smaak en vermoedden geen houtgebruik. De ander vond de wijn scherp in neus en smaak.

Stormhoek Merlot rosé € 9,99 2 liter (AH): Sappig, zuiver. Een proever ervaarde weinig smaak en vermoedde dat het om oude wijn ging.

Stormhoek Chardonnay Viognier € 9,99: oxidatief, ‘oude wijn’.

Zuid Afrikaanse huiswijn soepel rood 3 liter € 11,69 (AH): veel fruit, structuur toegankelijk. En een overduidelijke favoriet bij de consumenten.

Zuid-Afrika huiswijn fris en fruitig wit 3 liter € 11,69 (AH): weinig smaak, geen afdronk. De twee consumenten vonden deze wijn juist aangenaam.

Droge Franse huiswijn rosé 3 liter € 11,68 (AH): Licht, wel zuiver, correct

Biologisch Rosé 2 liter € 10,49 (AH): Licht, dun, te donker van kleur, niet commercieel, te zwaar

Biologisch Merlot 2 liter € 10,49 (AH): Deze werd door de professionals niet gewaardeerd. Oxidatief, heftig, niet soepel,

Biologisch Chardonnay 2 liter € 10,49 (AH): fruitig, fris, aromatisch, heel jong.

 

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu