Barossa Valley | Langmeil

Een van de oudste en bekendste wijngebieden van Australië is Barossa Valley. Dit wijngebied ligt ten noordoosten van Adelaide. Shiraz groeit hier laag bij de grond en de wijnstokken hebben diepe wortels. Zo kunnen zij het beste tegen de hitte. De wijngeschiedenis van Barossa gaat terug tot 1842, in die tijd kwamen veel Duitsers naar Barossa Valley, de regio kent nog steeds vele Duitse namen. De huidige eigenaren heten Lindner en Bitter, de oprichter in 1842 Auricht, zijn opvolger jaren later Hanisch. Duitsers kunnen wijn maken. Zum wohl!

Langmeil

Langmeil werd in 1996 opgericht door de drie vrienden: Chris Bitter, Carl Lindner en Richard Lindner. Zij namen een winery over die daar sinds 1930 gevestigd was en in 1988 sloot. De acht jaar daarna heeft alles onaangeroerd gelegen, totdat de drie vrienden hun oog erop lieten vallen. Het zorgvuldig restaureren duurde jaren.

De Chief Winemaker Paul Lindner wil graag wijn maken van wijn uit individuele wijngaarden én wil zo puur mogelijk werken voor goed gebalanceerde wijnen met subtiele complexiteit.  Langmeil toont aan dat Barossa in staat is tot het voortbrengen van niet alleen makkelijk benaderbare wijnen maar ook complexere varianten met een uitstekend bewaarpotentieel.

Oude wijnstokken

De drie vrienden redden tien rijen van 140 jaar oude shiraz van de ondergang, op hun plek was woningbouw gepland. Deze wijnstokken zijn bijna net zo oud als de Freedom wijngaard van Langmeil en delen dezelfde geschiedenis: ze komen namelijk van dezelfde locatie: section 36, Hundred of Moorooroo. Toen de voormalige wijnboer Christian Auricht in 1860 stierf werd deze wijngaard opgesplitst. 146 jaar later is Langmeil erin geslaagd deze oude stokken weer te verenigen en dat levert de Orphan Bank en Freedom 1843 op. De eerste Freedom 1843 kwam in 1999 op de markt, vintage 1997.

Awards

Het succes kwam snel. Langmeil heeft in dit millennium in zes opeenvolgende jaren vijf sterren gehaald in James Halliday’s Wine Companion. Halliday is niet de eerste de beste, hij is een gerenommeerd Australisch wijncriticus. Langmeil is inmiddels één van de toonaangevende wijnproducenten in Barossa Valley.

Wijnen

The proof of the pudding is in the eating. Langmeil maakt een groot portfolio wijnen in herkenbare outfits van zwart met goud. Ondergetekende proefde 6 rode wijnen, prijzen zijn consumentenadviesprijs. Bij alle wijnen wordt aangeraden deze te koelen. Het alcoholpercentage is wat hoger, hoewel je dat niet echt merkt, maar als je ze te warm drinkt, worden ze log. Dus even koelen:

  • Three Gardens Shiraz/Mataro/Grenache: €10,82: De oude Barossa wijnproducenten verwijzen naar hun wijngaarden als tuinen. De Three Gardens is een eigentijdse mix van drie traditionele rassen die sinds 1840 in de Barossa groeien. Soepele rode wijn. Heerlijk om zo te drinken, past bij iedere maaltijd.
  • Hangin’ Snakes Shiraz/Viognier: €12,86: een zwoele rode wijn met het zachte en licht bloemige van de viognier. Zeer verleidelijk.
  • Blacksmith Cabernet Sauvignon €14,45: 100% cabernet sauvignon van 15 tot 35 jaar oude wijnstokken. Dit is een hele fijne elegante cabernet met zwart fruit en zijdezachte tannines. Laat je verrassen.
  • Valley Floor Shiraz €14,45: Het grootste deel van de druiven voor deze wijn komen uit de Barossa Vallei en ongeveer een kwart van de druiven uit de Eden Vallei. De wijn rijpt in 16% nieuw Amerikaans eiken vaten en 84% in oude Amerikaans en Frans eiken vaten. Een zwoele fruitige en fluweelzachte shiraz. Wow!
  • Orphan Bank Shiraz €28,45: Deze komt deels van die verhuisde rijen shiraz uit 1843, mind you! De wijn rijpt 24 maanden in 56% nieuw en 44% gebruikte Frans eiken Hogshead. Een rijke, voloptueze, zwoele shiraz met veel fruit en mooie zuren. Een kanjer.
  • The Freedom 1843 €60,45: Het paradepaardje van de oeroude wijnstokken. Deze wijn is gemaakt van 100% shiraz. De wijnstokken zijn in 1843 aangeplant en staan op een rijke leemgrond met kalksteen en ijzer. De wijn rijpt 24 maanden in 69% nieuwe en 31% oude Frans eiken vaten. Een wijn waarover veel valt te vertellen en waarover je niet raakt uitgepraat. Goede structuur, lengte en complexiteit met veel zwart fruit en ceder. Hallelujah!

Do I need to say more. Langmeil maakt gewoon prachtige wijnen, van instap tot premium. Zeg het voort.

 

Charlotte van Zummeren

Wijntransport is de trotse importeur: Wijntransport Langmeil


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl