Beaujolais | Domaine Laurent Perrachon

Dit najaar besteedt Winebusiness.nl aandacht aan de Beaujolais. Uit deze streek onder de Bourgogne komen zulke mooie en betaalbare pareltjes vandaan. Een aantal huizen worden in de komende tijd uitgelicht. We beginnen met Domaine Perrachon van de Monnik Dranken.

Beaujolais

Het belangrijkste kenmerk van de Beaujolais als wijnstreek is de bodem van graniet. Daarnaast is vooral de Beaujolais Nouveau bekend. Vroeger waren er zelfs heuse races om in november met de eerste Beaujolais Nouveau in Nederland aan te komen. Willem Duys – wie kent hem nog – was daar bekend om.

Met die Nouveau is de macération- carbonique bekend geworden met de zgn. intercellulaire gisting. Goed voor jonge wijnen.

Maar niet voor de 10 Cru’s. Daar worden de wijnen gewoon ouderwets gemaakt. Deze tien cru’s liggen in het noorden van de Beaujolais. Door de aardse en fruitige gamay en de boersige diepgang van de Cru’s, zijn de Beaujolais Cru‘s bij uitstek wijnen voor in het najaar. Hoewel ze in het voorjaar ook niet te versmaden zijn.

Gamay smaakt overigens gekoeld het beste, dus even de fles in de ijskast.

Domaine Perrachon

Het domaine Laurent Perrachon werd opgericht in 1877, maar de familie Perrachon vestigde zich al in 1601 in Juliénas. Nu staat de 7e generatie wijnmakers aan het roer van dit familiedomein, waar traditie en kennis van de voorouders in ere wordt gehouden met als belangrijkste doel: de essentie van het terroir tot uiting brengen in de wijnen.

Laurent en zijn zonen maken prachtige wijnen van oude wijnstokken die gemiddeld tussen de 45 en 60 jaar oud zijn. De wijngaarden worden op een duurzame wijze bewerkt, het gras mag blijven staan tussen de wijnstokken en de bodem wordt machinaal in plaats van chemisch behandeld. De huidige generatie kent ieder ‘climat’ op zijn duimpje, zodat zij iedere wijngaard met zijn eigen karakteristieken zo kunnen bewerken dat ze de mooiste wijnen oplevert. De gemiddelde opbrengst per hectare is 45 hl voor de standaard cru’s die het domaine produceert, maar is veel lager voor de wijnen uit specifieke ‘climats’.

Het proces van wijn maken toont veel gelijkenissen met het maken van een klassieke Bourgogne. Tussen de 25 en 100% van de druiven worden ontsteelt afhankelijk van het gewenste resultaat, behalve voor de Beaujolais AOC wijnen. Het domaine maakt gebruik van druifeigen gistcellen. De vergisting van het druivensap is een lang proces om zo een breed pallet van smaken, complexiteit en structuur te verkrijgen in de wijnen. Opvoeding van de wijnen gebeurt in de uit 1701 stammende gewelfde kelders van het domaine.

Proeven

Nu is bekend dat Beaujolais ‘dunne’ wijnen kan produceren, maar dat is bij Perrachon absoluut niet het geval. Een paar voorbeelden: de Beaulolais Villages 2016 was om te beginnen elegant en geconcentreerd, de Fleurie Veilles Vignes 2016 zijdezacht, fruitig en lichtbloemig en de Morgon Corcelette 2016 stevig en imponerend met zwart fruit. Het was een drievoudig genot. Perrachon produceert ook een witte Beaujolais Terre de Loyse. De wijngaard waar de druiven van de Blanc vandaan komt, ligt bij het dorp la Chapelle de Guinchay op een zuidoostelijke helling grotendeels in het terroir Loyse, waarvan de bodem bestaat uit klei en kalksteen. De leeftijd van de wijnstokken is 35 jaar. De oogst gebeurt zowel handmatig als met de machine. De wijn rust op RVS, resultaat: fruitig, mineralig en zacht.

De portfolio van de familie Perrachon is groot en veel is in Nederland beschikbaar:

Perrachon Beaujolais Blanc – Terre de Loyse                   € 10,95
Perrachon Beaujolais Villages – Terre de Loyse              € 9,50
Perrachon Fleurie – Vieilles Vignes                                    € 12,95
Perrachon Juliénas – Roche Bleue                                       € 11,95
Perrachon Morgon – Corcelette                                            € 13,25
Perrachon Morgon – Côte du Py                                           € 14,25
Perrachon Moulin-à-Vent – Terres Roses                          € 12,95

Zoals veel families in de Beaujolais maakt Perrachon ook wijnen van druiven uit het zuiden van de Bourgogne. Een absolute prijs-kwaliteit aanrader is de Macon Villages. Zelden zo’n sappige en fruitige wijn geproefd en gedronken. De Pouilly Fuissé is ingetogen en chique en absoluut niet te boterig. Verslavend lekker. De Saint-Véran is verfijnd en elegant, zo’n wijn die je blijft proeven. Mooie kwaliteit.

Perrachon Macon Villages – Vieilles Vignes                      € 12,50
Perrachon Pouilly Fuisse – Vieilles Vignes                         € 21,75
Perrachon Saint Véran – Vieilles Vignes                             € 15,95

Domaine Laurent Perrachon is een familiebedrijf met passie en dat vind je terug in de wijnen. Beaujolais is ook nog relatief dicht bij Nederland, des te meer reden om om van deze wijnen te gaan genieten!

Prijzen en verkrijgbaarheid: info@monnik-dranken.nl


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu