Beaujolais | Léon Colaris

In oktober en november zet Winebusiness.nl wijnstreek Beaujolais in het zonnetje. Iedere keer bespreken we het aanbod van wijnhandelaar of importeur. Vandaag Léon Colaris. Beaujolais is een streek die in Nederland te maken heeft met mindere bekendheid en dat is jammer, er komen prachtige wijnen vandaan. Het belangrijkste kenmerk van de Beaujolais als wijnstreek is de bodem van graniet. Daarnaast is vooral de Beaujolais Nouveau bekend. Vroeger waren er zelfs heuse races om in november met de eerste Beaujolais Nouveau in Nederland aan te komen. Willem Duys – wie kent hem nog – was daar bekend om.

Met die Nouveau is de macération- carbonique bekend geworden met de zgn. intercellulaire gisting. Goed voor jonge wijnen.

Maar niet voor de 10 Cru’s. Daar worden de wijnen gewoon ouderwets gemaakt. Deze tien cru’s liggen in het noorden van de Beaujolais.

Door de aardse en fruitige gamay en de boersige diepgang van de Cru’s, zijn de Beaujolais Cru‘s bij uitstek wijnen voor in het najaar. Hoewel ze in het voorjaar ook niet te versmaden zijn.

Gamay smaakt overigens gekoeld het beste, dus even de fles in de ijskast.

De Beaujolais wijnen van Léon Colaris

Léon Colaris, de internetwinkel uit het zuiden van het land, heeft nogal wat Beaujolais wijnen. Als je zoekt via de zoekfunctie op de site, krijg je een hele lijst. Als je zoekt op Beaujolais krijg je de lijst zoals in onderstaande link. We lichten er hier een paar uit.

Morgon Les Délys 2017 € 11,95 : Vol, krachtig, boersig en rijk, slechts 12,5%

Brouilly La Forest 2018 € 11,75: Zacht, rijp, aards en sappig fruit.

Moulin-a-Vent Domaine de L ‘Iris Thierry Janin 2017 € 13,50: krachtig, stevig, aards, een bak met fruit, sappig.

Fleurie Jean-Pierre Large 2018 € 11,95 Goud bij Concours Generale Agricole 2019 – lichte doch duidelijke tannines, hier moet je iets bij eten. Fris, fruitig. Een vuist in een fluwelen handschoen.

Beaujolais wijnen zijn rijk en verrassend met een uitstekend prijs en kwaliteitverhouding. Geef de wijnen van Beaujolais een kans!

ChvZ

Colaris Beaujolais

Foto: de wijnen van Creuze Noir van Colaris met inderdaad maar één Beaujolais, maar wel een leuke foto.


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu