Beems

Het hart volgen: Miranda Beems Wijnimport

Met 3 wijnen stond Miranda Beems in de finale van  het 22e Proefschrift wijnconcours ‘Wijn van het jaar‘. Ook zijn de belangrijkste prijzen van het jaar bij Hongaarse wijnen uit haar assortiment terechtgekomen, St. Andrea uit Eger werd de ‘overall winnaar 2010′ en kreeg de ‘Prix du Sommelier‘. De Grote Hamersma geeft zeven van haar wijnen een hoge score en ook Cuno van ’t Hoff nam het gelijke aantal wijnen op in zijn wijnalmanak. Aanwinst Abdij van Pannonhalma werd ook nog eens wijngaard van het jaar 2010 in Hongarije. Een prachtig resultaat voor een nieuwe en kleine importeur.

 

Hoe is dit zo snel gegaan?
‘Nu ben ik erEen gevoel wat iedereen wel kent. Er zijn zoveel keuzes te maken in het leven en ze moeten zo vroeg worden gemaakt. De kans is groot dat een voorkeur bij nader inzien verkeerd uitpakt. Op een gegeven moment, na jarenlange omzwervingen langs verschillende functies, kan het dan zomaar over je heenkomen ‘Nu ben ik er, dit is wat ik wil’. Miranda Beems is wijnimporteur van Hongaarse wijnen en ze heeft een IT achtergrond.  Na de middelbare hotel school belandde Beems via een drietal hotels steeds meer in back office taken en software/netwerkbeheer. Eenmaal in het traject van de bits en bites en de permanente educatie die daarbij hoort, raakte ze helemaal los van waarmee ze begonnen was. Werkzaam bij een bedrijf in de Rembrandtoren in Amsterdam was het moment bereikt: de koek was op. Tijd voor een nieuwe start. De vinologenopleiding haalde Miranda al in 2005 en vanaf 2007 gaf ze de pijp aan de IT Maarten en stortte zich volledig op de wijn. Daarna ging het snel. Via haar schoonfamilie was ze al in het bezit van een kleine wijngaard in Hongarije, niet zo ver van  Oostenrijk vandaan. Hier kom de viticultuur in de praktijk worden gebracht, maar Beems wilde meer.

Ik wilde me ook specialiseren als wijnimporteur’. Nu is Miranda Beems een van de weinige gespecialiseerde Hongaarse wijninkopers. ‘Ik werk alleen met bedrijven die ik ken en waar ik persoonlijk contact met de mensen heb’. Van deze bedrijven neemt ze dan de hele portfolio af. Op dit moment heeft ze elf bedrijven in het pakket en dat worden er dertien. Daarnaast geeft Miranda voor het Wijninstituut van André Sauerbier SWEN I en II cursussen en is ze uiteraard ook beschikbaar voor proeverijen.

Wijnland Hongarije

Hongarije behoort in potentie tot de meest veelzijdige wijnlanden van Europa, het land produceert een serie wijnen met een volstrekt eigen karakter. Deze traditie gaat terug op de Romeinse provincie Pannonia. In het midden van de 17e eeuw werd in Hongarije het functioneren van de botrytis cinerea ontdekt, dit werd de sleutel tot het succes van Tokaj.

In reactie op de phylloxera werden veel wijngaarden aangeplant in het ‘zanderige’ zuiden van het land. De nationalisatie van de wijnbouw in 1945 had een ongunstig effect op de ontwikkeling ervan omdat het accent te veel lag op kwantiteit. Na de liberalisering had Hongarije een voorsprong omdat relatief veel grond weer particulier bezit werd. Er kwamen kapitaalkrachtige buitenlandse investeerders en er ontstonden particuliere domeinen. Er is ongeveer 120.000 ha aan wijngaarden en veelgebruikte druivenrassen zijn kadarka, kekfrankos en kekoporto voor rood en harslevelu, furmint, traminer, olazrising en surkebarat voor wit.

De portfolio

Met Miranda proefde Winebusiness.nl de Traminer van de Pannonhalma abdij, een Traminer die is zoals een traminer bedoeld moet zijn. Een boeket bloemen stuift het glas uit. De wijn is lekker dik, perfect voor de gastronomie. Van St. Andrea uit de Eger stond de Aldas Egri Bikaver op tafel, deze stierenbloed wordt her en der in de pers de hemel in geprezen en dat is niet voor niks. Een soepele, fruitige, zachtstevige blend van merlot, kekfrankos, pinot noir, blauburger, menoir en kadarka. Van Grof Buttler was de syrah Nagy-Eged present. Wijnmaker Laszlo Bukoly, vaker besproken op Winebusiness.nl, maakt absolute topproducten en deze syrah, wel even decanteren van tevoren, is er daar één van. Beres Vineyards uit Tokay-Hegjalja  staat garant voor de mooiste furmints. Deze druif kan zowel droog als wat zoeter worden gevinifieerd en deze winery heeft beiden in het pakket. De zussen Birgit en Katrin Pfneiszl tenslotte, boeren biologisch in Sopron. Ze geven hun wijnen toevoegingen als Wild Thing, Cool Elegance en the Starlings Favourite. Het bedrijf heeft twee uitgebreide ranges en een vrolijke sparkling witte wijn. De rode Tavol Vilag heeft naast carmanere, syrah, malbec en sangiovese ook zinfandel in de blend ziiten. De wijn wordt verkocht in zowel 0,5 als 0,75 l.

Goede keuze

Nederland heeft bij benadering 1000 importeurs, waarvan 100 grotere. Ieder bedrijf heeft zijn eigen verhaal en uit het relaas van Miranda Beems blijkt, dat als je eenmaal doet waar echt je hart ligt, het resultaat en het succes vanzelf volgen. De keuze voor Hongaarse wijnen blijkt de juiste, Hongarije is duidelijk een niche in de wijnmarkt.

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Interviews

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl