Belgische Barrel Aged Genever van Filliers

Jenever puur Hollands? Niet helemaal. Jenever is een sterkedrank die vervaardigd wordt in Nederland, België en enkele gebieden in het noorden van Frankrijk – onder de naam genièvre – en het noordwesten van Duitsland als Ostfriesischer Korngenever. (Bron: wikipedia). Even terug naar hoe het allemaal begon. De nu zo populaire Gin is een namaaksel van jenever. Engelse soldaten vochten in de 17e eeuw in ons deel van Europa in de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje. Ze doopten de jenever Ginniver of kortweg Gin en namen de verhalen en gewoontes mee naar huis. Toen de Nederlander Willem III  van Oranje koning van Engeland werd, stond hij iedereen toe spirits te stoken zonder licentie. De consumptie nam zelfs gevaarlijke vormen aan omdat bij illegaal stoken de giftige heads and tails van het gestookte product niet verwijderd werden. Er vielen vele slachtoffers. Allengs verliep het distillatieproces zoals het hoort en de drank is onverminderd populair in UK.

Jenever wordt vaak de ontbrekende link tussen gin en whisky genoemd. Net als whisky wordt jenever uit graan gedistilleerd waardoor de drank een rijpe en ronde smaak krijgt. Maar net als bij gin wordt een vleugje distillaat van de jeneverbes toegevoegd, waardoor het palet wat frisser wordt en kruidige tonen krijgt. Tot slot, maar dit is niet persé noodzakelijk, kan jenever ook in eiken vaten rijpen, waardoor de de zachte, zijdeachtige smaak ontstaat die zo kenmerkend is voor de beste Single Malt whisky’s.

Het Belgische Filliers Distillery heeft de daad bij het woord gevoegd en een ranch Barrel Aged Genevers op de markt gebracht. Het Belgische Filliers? Aan de oever van de Leie, in het pittoreske Oost-Vlaamse Bachte-Maria-Leerne, creëert Filliers Distilleerderij al sinds 1880 jenever. In het ambachtelijke distilleerproces maakt Filliers gebruik van traditionele koperen alembieken. Het proces is een zeer delicate evenwichtsoefening waarin wordt vertrouwd op het vakmanschap en de vele jaren ervaring van vijf generaties meesterstokers. Filliers maakte vijf van deze rustieke genevers waarvan de Barrel Aged Genever 0 Years Old Young and Pure geen barrique gezien heeft, deze is namelijk heerlijk fris en ijskoud de beste. Daarna komen er vier barrel aged genevers in oplopende aantal barrique-jaren, resp. 8, 12, 17 en 21 jaar. Het proefteam van Winebusiness.nl apprecieerde ze allemaal maar had een voorkeur voor de 21-jarige jenever. Deze lijkt inderdaad op whisky: heerlijk zacht, crème en vanille.

Filliers is wordt gedistribueerd door De Monnik Dranken info@monnik-dranken.nl

Meer info: Filliers


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu