Beste sommelier | Van Nederland

Medio mei heeft Adriaan Visser van Restaurant Harry’s in Maastricht op het Leerhotel het Klooster in Amersfoort het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, de Trophée Henriot, gewonnen. Tijdens een groots galadiner waar werd gekookt door verschillende sterrenchefs werd dit bekend gemaakt door juryvoorzitter Magda van der Rijst. Sommeliers Lukas Wiegman (Vineum, Rotterdam) en Sabas Joosten (Sinck, Amsterdam) werden respectievelijk tweede en derde. Adriaan Visser mag nu twee jaar lang de titel Beste sommelier van Nederland voeren.

Voor de tweede keer werd de René van Heusdenprijs uitgereikt, de prijs voor de kandidaat het onderdeel blindproeven als beste maakte. Deze prijs werd gewonnen door Marvin Walraven. Het Nederlands Kampioenschap wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers. Naast de felbegeerde trophée en bijbehorende zilveren pin mocht Adriaan Visser een magnum Henriot Champagne in ontvangst nemen, werd hem een reis naar de Douro aangeboden en een kostbaar titanium keldermes.

Op maandag 16 mei begonnen 12 kandidaten aan het Nederlands Kampioenschap uit alle gelederen van de gastronomie, van sterrenrestaurants tot bistrots en wijncafés. De voorronde bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijs combinatie toelichten en een wijn decanteren. De jury bestond naast voorzitter Magda Van der Rijst uit Petro Kools, Bob Jurjens, Johan Kragtwijk, Ruben Kwakman, Kris Lismont (B) en Heleen Boom. Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen. Hierbij werden wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd.

De bekendmaking vond plaatst tijdens een groots galadiner waar een zaal van 100 gasten van een geweldige maaltijd voorzagen. Initiatiefnemer Paul Frankhuizen van Wijnkooperij De Lange zag daarbij toe op een zeer verzorgd wijnarrangement. Er werd gekookt door de chefs van Restaurant De Bokkedoorns, Flicka, In den Doofpot en Fitzgerald.

De organisatie was namens het Gilde van Sommeliers in handen van voorzitter Heleen Boom en bestuurslid Marco Westra. Het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), opgericht in 1986, is een samenwerkingsverband waar ongeveer 250 Nederlandse sommeliers bij zijn aangesloten. Door middel van proeverijen, bijeenkomsten, trainingen en online informatievoorziening biedt het NGS een platform voor sommeliers om samen te komen en zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast tracht het NGS op die wijze ook het niveau van wijnservice en daarmee het algehele niveau van de Nederlandse horeca en specifiek de gastronomie naar een hoger plan te tillen. Het NGS is geen exclusieve club. Een ieder die als sommelier in Nederland werkzaam is kan zich bij het Gilde van Sommeliers aansluiten. Het NGS is aangesloten bij het internationale Association de la Sommelerie Interationale (ASI) en organiseert als enige organisatie in Nederland daarmee officieel het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, in Nederland de Trophée Henriot geheten. Ook stuurt het NGS een afvaardiging namens Nederland naar het Europees- en Wereldkampioenschap voor Sommeliers.

 


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl