Biodynamisch en vegan | Dessertwijnen van La Maison Cazes

In de wijnwereld heb je altijd trends of voorkeuren. Op dit moment is dat bijvoorbeeld de trend naar minder maar beter, minder drinken maar wel lekker. Een andere voorkeur is de wens naar wijnen die met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen wordt gemaakt of bij voorkeur met helemaal geen bestrijdingsmiddelen. En mensen die veganistisch eten – zonder vlees en vis en producten die een afgeleide zijn zoals zuivel – willen graag wijnen die vegan zijn. De meeste wijnen worden geklaard met een viseiwit en dat is voor vegan niet wenselijk. Wordt de wijn geklaard met betoniet, dan is de wijn vegan friendly.

Al deze wensen – minder maar beter, zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en vegan – komen samen in de dessertwijnen van Cazes.

Over Cazes

La Maidon Cazes is in 1895 opgericht door Michel Cazes. In de loop der jaren werd het landgoed verrijkt met aangrenzende percelen tot 40 hectare in de jaren 1950. De eerste flessen met de naam verschenen in 1955 onder impuls van André, de oudste van de twee zonen van kleinzoon Aimé.

In 1997 ging met de komst van kleinzoon Emmanuel ging La Maison Cazes in conversie naar biologische en biodynamische landbouw. Biodynamie gaat verder dan werken zonder bestrijdingsmiddelen. De teeltmethode is gebaseerd op de Duitser Rudolf Steiner en richt zich op preventie en het verbeteren van de bodem en de planten in hun natuurlijke omgeving. Daarnaast klaart Cazes de wijnen met betoniet. Inmiddels werkt Cazes al 20jaar volledig biodynamisch.

Dessertwijnen

Tijdens deze feestmaand zijn bij de Wijnkring twee kleine flesjes Rivesaltes van Caves in de aanbieding voor € 9,99 (normaal € 12,45). Het zijn schattige kleine flesjes van 37,5 cl. Rivesaltes is een versterkte zoete wijn. De wijnen rijpen bij Cazes oxidatief in grote houten vaten.

Er is een witte Muscat de Rivesaltes Blanc en een rode Rivesaltes Grenat Rouge.

De witte Rivesaltes Blanc is gemaakt van de muscat d’Alexandrie en muscat de petit grain en is aromatisch, fris en fruitig met mooie zuren. Want zoete wijn staat of valt met de zuren. Met te weinig zuren wordt de wijn log, maar daar is hier geen sprake van. Deze Rivesaltes Blanc combineert goed met kaas en met bijvoorbeeld vanille-ijs.

Grenache is de druif voor de rode is Rivesaltes Grenat. Deze wijn staat garant voor een barstensvol rood fruitmandje met ook zwart fruit zoals bramen. Deze wijn doet het goed bij aardbeien of chocola.

Algemene tip: combineer de wijnen met hun kleur. Dus de Rivesaltes Blanc met wit fruit en vanille en de rode Grenat met rood fruit en chocala.

Er is één uitzondering: ze zijn alle twee lekker bij blauwe kaas.

Met deze kleine flesjes bio-dynamische en vegan Rivesaltes blijft een mens matig, vegan friendly en respecteert daarbij de natuur.

Santé!

Charlotte van Zummeren

Rivesaltes Grenat rouge  Wijnkring Grenat

Rivesaltes Blanc Wijnkring Muscat


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu