Bolgheri | Le Macchiole

Het gerenommeerde wijnhuis Le Macchiole uit Bolgheri staat internationaal bekend om de Messorio, een wijn van 100% merlot die 20 maanden houtopvoeding in barriques heeft gehad en ongefilterd wordt gebotteld. Ook de Paleo van 100% cabernet franc haalt de hitlijsten van de wijncritici. Laten we eens een kijkje gaan nemen.

Bolgheri

Bolgheri heeft in korte tijd – de streek is een DOC sinds 1983 – een sterrenstatus in de wijn gekregen. En het zijn vooral de rode wijnen die geroemd worden. Door de nabijheid van de zee en het gebruik van cabernet sauvignon wordt Bolgheri wel vergeleken met Bordeaux en Napa. In Bolgheri zijn namelijk wijnen van 100% internationale druivenrassen als cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc toegestaan, aangevuld met maximaal 50% sangiovese en syrah. Wit en rosé wordt er ook gemaakt. Rosé van dezelfde rode rassen als de rode wijn en de witte wijnen van vermentino, trebbiano en sauvignon blanc.

Iedere wijnkenner kent Sassacaia wel, deze wijn van Tenuta San Guido is wereldberoemd en de eerste ambassadeur van de wijnstreek Bolgheri. Maar er zijn meer beroemde namen daar, zoals Le Macchiole.

Le Macchiole

Le Macchiole is een relatief klein domein – 24 Ha – en opgericht in 1983 door Eugenio Campolmi en Cinzia Merli. In de tijd produceerden ze vooral voor eigen gebruik. De naam Le Macchiole betekent De plaats waar alles begon. Het domein is vooral bekend vanwege haar mono-cepage wijnen, met name de wijnen gemaakt van cabernet franc, merlot en syrah. Vanaf 1987 zijn de wijnen van Le Macchiole op de markt gebracht. Cinzia, de weduwe van de helaas te vroeg overleden Eugenio, zegt over hun voorliefde voor mono-cepages ‘Daar zit ook een specifiek idee achter. Voor mij is het maken van monocépages zoiets als het maken van een foto van het terroir: één druif, in één specifiek gebied, in één specifiek jaar. Een monocépage wijn is echt iets anders dan een blend, meer gericht op de relatie tussen druif en terroir, op een bepaalde manier preciezer, compromisloos. En ik moet zeggen, ik ben gek op die stijl!

En daar heeft Cinzia gelijk in gekregen. De eerste wijn die onder haar leiding werd gemaakt (sinds 1994) is de Messorio, een 100% Merlot wijn die 20 maanden in barriques is opgevoed en gebotteld is zonder filtratie. Het is zonder meer een van de beste merlots uit Italie en kan vergeleken worden met de beste merlots uit Bordeaux. De totale productie bedraagt ongeveer 9000 flessen per jaar.

Bolgheri is de geboortestreek van Cinzia en Eugenio ‘Mijn man en ik kozen niet voor Bolgheri, Bolgheri koos ons. We zijn hier beiden geboren en het was voor ons vanaf het begin duidelijk dat we hier – en nergens anders – onze wijnen wilden maken. Als ik door middel van onze wijnen, onze liefde voor deze streek kan overbrengen op anderen, dan is mijn missie geslaagd.’

En daar zijn ze in geslaagd. Le Macchiolo heeft inmiddels een reputatie van hier tot Tokyo. Le Macchiole maakt de volgende wijnen.

De Paleo Rosso is een wijn van 100% cabernet franc druif is gemaakt. De wijn werd voor het eerste uitgebracht in 1989 en krijgt een lange opvoeding op houten vaten, 18 maanden. De Paleo rosso heeft robijnrode kleur met aroma’s van rijp zwart fruit, gekonfijt fruit en lichte toets van vanille, mineraliteit en rokerigheid. De Paleo Rosso behoort tot de allerbeste cabernet franc wijnen ter wereld.

De Scrio is de derde cepage wijn van Le Macchiole, gemaakt van 100% syrah. de stijl lijkt met name op die van de Rhône met een strakke elegantie. Het eerste jaar was in 1994, de productie is zeer beperkt: slechts 6500 flessen.

Het domein produceert ook een soepele, sappige rode instapwijn Le Macchiole Bolgehri Rosso van cabernet sauvignon, merlot en sangiovese en een witte Paleo Bianco, een roomzachte blend van chardonnay en sauvignon blanc.

Best of Wines is de trotse Nederlandse importeur.

 

Charlotte van Zummeren

 

Le Macchiole Best of Wines

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl