Bollinger R.D. 2004

Deze gevleugelde woorden van Madame Bollinger sieren ook nu weer het boekje bij de net uitgebrachte R.D. 2004. ‘I drink it when I am happy and when I am sad. Sometimes I drink it when I am alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it when I am no thungry and drink it when I am. Otherwise I never touch it, unless I am thirsty’.

De R.D. is een speciale champagne met een geschiedenis. Het was een ingeving van Madame om op verzoek van de Amerikaanse agent de markt aldaar iets speciaals te bieden. Op dat moment beheerste spciale cuvée’s als Dom Perignon de markt overzee. De agent dacht aan een mooie fles, madame had een ander idee. In de kelders van Bollinger werden zeer oude champagnes op de lees bewaard en die werden dan bij speciale gelegenheden door de familie en/of personeel geschonken.

Madame koos ervoor het grote jaar 1952 na vijftien jaar op de lees te degorgeren en dan te bottelen voor de Amerikaanse markt. In die tijd een gedurfde onderneming, want ‘geouderde’ champagnes waren bepaald geen mode. Toch vermoedde het huis terecht dat de ‘oxidatieve stress’ van het late dégorgement de wijn zou frisheid zou geven. In 1967 kwam deze eerste R.D. op de markt.
Bollinger R.D. 2004 is de 25e na die eerste uitgave. Reden voor een Europese tour waarbij Nederland niet vergeten wordt. Naar de lunch in Amerone Rotterdam georganiseerd door importeur Verlinden kwamen exportmanager Bastien Mariani en Denis Bunner, de assistent van Chef de Cave Gilles Descôtes. De laatste volgde Matthieu Kauffmann in 2013 op. Ondergetekende kon niet in Rotterdam zijn, maar kreeg van importeur Verlinden wel een unieke kans de R.D. te proeven.

R.D.

R.D. staat voor récemment dégorgé, en Anglais ‘recently disgorged’, of zoals ze bij Bollinger ook wel zeggen ‘released on demand’. Champagne uit de beste jaren rust jaren op de lees. Dit geeft een gedegen aromatische rijping gecombineerd met de frisheid van het late dégorgement.

R.D. 2004

Bollinger bezit 174 hectare, dat is genoeg voor 60% van de productie. De overige 40% wordt gekocht van growers waar Bollinger al jaren mee samenwerkt en die aan de kwaliteitseisen van het huis voldoen. Bollinger R.D. 2004 wordt gemaakt van 66% pinot noir en 34% chardonnay. De speciale champagnes van Bollinger, waaronder de R.D. hebben een ‘eigen-wijngaarden’ gehalte van 70%. En deze champagnes worden alleen in het beste oogstjaar gemaakt en fermenteren – zoals te doen gebruikelijk bij Bollinger – op oude barriques. De druiven komen van 16 Crus, 88% is Grand cru en 12% Premiers crus. Het neusje van de zalm dus.

Bollinger gaat niet over een nacht ijs bij het maken van de R.D. Het eindresultaat heeft een dosage van 3 g/l, dit koos de Chef de Cave uit een selectie van 0 g/l,  8 g/l en 3 g/l. 0 g/l werd als te straf ervaren, 8 g/l maakte champagne wel ronder maar minder complex. Drie gram per liter bleek de juiste dosage. De R.D. 2004 heeft gouden tonen in de kleur, een elegante mousse, tropisch fruit, citrus, rokerig en merkbaar houtinvloed. Dit is een champagne om van te genieten in een wijnglas op een graad of tien of als perfecte maaltijdbegeleider.

Winebusiness.nl werkt samen met de Britse gelauwerde champagneschrijver Michael Edwards en deze had één kleine kanttekening bij de R.D. 2004: ‘If I have a small criticism, I’m concerned  that it only has  five months of post disgorgement rest: A wine as good as this  would I belive taste much better with 12 months recuperation from the shock of disgorgement.’ Edwards raadt aan om de R.D. 2004 nog een klein jaar te laten liggen.

Degenen die dat geduld niet kunnen opbrengen zullen in de R.D. 2004 een gebalanceerde, volle, krachtige champagne herkennen. Limoentonen en toast completeren het geheel. Een echte eetchampagne voor degenen die de culinaire kracht van champagne kennen. Voor zij die dat wel weten is het ook een champagne waarvan zachtjesaan zonder diner van genipt kan worden. Geheel in de geest van de weduwe Bollinger.

Charlotte van Zummeren

n.b. De R.D. 2004 is niet goedkoop –  vergelijkbaar met vijf of zes N.V. flessen, maar als je het vergelijkt met primeurprijzen van Grand Cru’s in Bordeaux, is het een prijs/kwaliteit topper. Bovendien is de R.D. op dronk.

 

Champagne Bollinger

Verlinden Drink and Discover

 

Met dank aan Michael Edwards

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu