Bordeaux bij de Kerstdis | een paar suggesties

Het is niet eens zo lang geleden dat Bordeaux zo’n beetje de enige wijnstreek was die de meeste mensen kenden. Bordeaux, Bourgogne, Champagne en Rioja, dat waren de wijnstreken die de mensen zich met een beetje moeite konden herinneren. Sinds een jaar of twintig, dertig is er een ware tsunami aan andere wijnstreken het schap ingekomen. De gemiddelde wijnliefhebber staat een beetje daas voor deze overvolle supermarktschappen en velen – ik verzin dit niet – durven niet eens bij een gespecialiseerde wijnwinkel naar binnen te gaan uit vrees om onwetend over te komen.

En dat is niet raar. Het wijnaanbod is namelijk gigantisch: er zijn 50 wijn producerende landen, 2.000 geografische herkomstgebieden en 5.000 verschillende duivensoorten. En dat blinkt de consument allemaal toe vanuit de schappen. Deze waterval aan wijnaanbod heeft de Bordeauxstreek naar achteren gedrongen, terwijl deze streek zoveel te bieden heeft.

Bordeaux is nog steeds een van de grootste wijnstreken van Frankrijk met ruim 100.000 aangeplante hectares wijngaarden. De streek kent zelfs 64 appellations en een kleine zestig Grand Cru’s. Voor rode wijn zit je er het beste want 90% is rood.

En van deze rode wijn wil ik er een paar aanbevelen voor de kerstdis, want Bordeaux past ontzettend goed bij wild en rood vlees. Het vlees doet de tannines smelten als sneeuw voor de zon terwijl de backbone blijft. Bordeauxwijnen tonen dan bij uitstek hun elegantie en verfijndheid. En…de streek heeft ook – naast de duurdere Grand Cru’s – betaalbare kwaliteit.

Bij Albert Heijn:

  • AH Excellent Selectie grand vin de Bordeaux € 6,99: in deze selectie biedt AH het beste uit de streek.
  • Mouton Cadet € 10,99 Een A.O.C. Bordeaux van de beroemde Rothschild familie.
  • Chateau Bel Air Haut-Medoc Cru Bourgeois € 15.99: Cru Bourgeois is een andere kwaliteitskwalificatie in bordeaux. Een echte eetwijn.

Op chique! Verkrijgbaar bij de betere wijnhandel.

  • Chateau Montlabert Saint Emilion Grand Cru 2016 € 39,99: echt een wijn waarvan je na een slokje denkt.. ik ben er. Niet verder kijken, meenemen. Overwegend merlot en 20% cabernet franc.
  • Chateau de Haut-Coulon Cadillac Côtes de Bordeaux 2012 € 21,99: Cadillac is een van die appellations die niet bij iedereen een belletje doet rinkelen. Ligt aan de rechterkant van de Garonne. Krachtige wijn. Merlot, cabernet sauvignon en petit verdot. De wijn smelt bij een mooi stuk vlees.

Mitra:

  • Château Chantemerle Médoc Cru Bourgeois 2015 € 14,99: Zwarte bessen, bramen, kruiden. Stevige jongen, een echte eetwijn.
  • Chateau Grand Moulin Macquin Montagne St. Emilion € 11,99: Complex en fruitig, het kan in Bordeaux. Lekker bij wild.

Jumbo:

  • Chateau Cru de la Madeleine 2016 € 7,99: Het chateau bezit ruim 60 hectares, de helft voor wijnbouw, de andere helft voor het houden en fokken van paarden. De liefde van paarden is terug te zien op het label. Een hele toegankelijke en sappige Bordeaux

Aldi:

  • Chateau Grand Baillarge Saint Emilion Grand Cru 2015 € 9,99: zwarte bessen en rijpe kersen, maar ook cederhout. Vol, compact en krachtig. Een echte eetwijn.

Zalig Kerstmis!

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu