Bourgogne | Chartron et Trébuchet

Chartron et Trébuchet (C & T) is een oud en nieuw wijnbedrijf. C & T maakt klassieke Bourgognes maar heeft geen eigen wijngaarden. In Nieuw-Zeeland, Australië en in de Languedoc is dat de normaalste zaak van de wereld. In Bordeaux en de Bourgogne hoor je dat bij producenten van topwijnen toch minder. Chartron en Trébuchet werkt samen met growers in de topappellations en de wijnmakers zien toe op het werk in de wijngaarden. Chartron et Trébuchet is nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar daar komt hopelijk snel verandering in.

Hoe het begon

Jean-René Chartron richtte in 1984 het Maison Chartron et Trébuchet op met Louis Trébuchet, een wijnhandelaar. In 2016 werd C & T gekocht door Francois Martenot, onderdeel van GCF, die de grote witte wijnen van Bourgondië wil promoten met respect voor en bestendiging van het kwaliteitswerk van Jean Chartron en Louis Trébuchet.

Maison Chartron et Trébuchet is gespecialiseerd in het produceren van de topappellations van Bourgogne en meer specifiek in de witte wijnen van de Côte de Beaune.

C & T heeft meerjarige – sommigen al sinds de oprichting in 1984 – contracten met growers. Oenoloog Serge Debucy houdt goed in de gaten of de wijngaarden beheerd worden volgens de richtlijnen. De druiven worden door eigen teams geoogst. De druiven worden vervolgens in kleine kistjes naar de vinificatiekelder in Meursault gebracht waar de sorteertafels staan te wachten: alleen de beste druiven worden geselecteerd. De vinificatie gaat volgens vinification parcellaire – in micro-vinificaties van specifieke crus -, de wijnen zijn namelijk de juweeltjes van de betreffende crus: aromatische, strak, en mineraal, typisch niet alleen voor de appellation, maar voor de betreffende climat, het perceel binnen die cru. De opvoeding gebeurt voor vrijwel alle appellations in barriques gedurende 10-18 maanden. De witte wijnen worden op de lees gevinifieerd, met regelmatige batonnages.

In de laatste vijf jaren worden door de tweede oenoloog van Charton et Trébuchet, Baptiste Corrot, ook meer en meer prestigieuze rode wijnen gevinifieerd, Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée, Volnay, Pommard. De rode wijnen gaan tussen 14-20 maanden op barrique. De vaten komen uitsluitend van tonneliers uit de Bourgogne. Elke cuvée bevat een aanzienlijk percentage nieuw hout, maar ook gebruikte vaten.

De wijnen

C & T maakt een uitgebreid portfolio wijnen in de beste appellations van de Bourgogne. Overall zijn de wijnen strak, subtiel en elegant. Ondergetekende proefde de volgende wijnen, wijnen die stuk voor stuk nog jaren hadden kunnen ouderen.

Chartron et Trébuchet Meursault 2018: een mineralige Meursault met een subtiel botertje. Erg elegant.
Chartron et Trébuchet Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Embazées 2018: Verleidelijk; hazelnoot, crème, limoen en mineraliteit
Chartron et Trébuchet Chablis 2019: Beendroog en strak met prachtige zuren.
Charton et Trébuchet Pommard 1er Cru Les Grands Epenots 2016: Een vlezige, kauwbare wijn met rode bessen en kersen aangevuld met kruidigheid en backbone. Een fantastische Pommard.
Chartron et Trébuchet Savigny-les-Beaune 1er Cru Aux Clous 2018: Het heerlijke droogje van de pinot noir. Zacht, crèmig met enorme diepgang en heerlijk fruitig.
Charton et Trébuchet Gevrey-Chambertin 2018: De categorie now we are talking: tonen van bessen, cassis, leder met een minerale verdieping. Een wijn om bij te mijmeren.

Zoals eerder gesteld, Chartron et Trébuchet is op dit moment nog niet in Nederland te koop. Laten we hopen dat deze prachtige wijnen snel wel hier verkrijgbaar zijn.

 

Charlotte van Zummeren

 

Francois Martenot (FM, onderdeel van GCF) heeft 300 hectaren wijngaarden onder beheer, van Chablis tot aan de Beaujolais (in totaal 12 domaines) en is propriétaire en vigneron. Het bedrijf koopt most en druiven die ze vinifiëert in Chablis en in Meursault. Op 3 locaties worden de wijnen op meer dan 5.000 barriques gelagerd.  Martenot is dus ook een négociant-eleveur.

Francois Martinot koopt ook vaten die ze bottelen op twee locaties: Meursault en Beaune-Vignoles en heeft tot 2038 de exclusieve distributie van de wijnen van de Hospices de Beaujeu (Beaujolais Crus en Bourgogne Gamay). FM biedt ook wijnen aan van de Hospices de Beaune en Hospices de Nuits. Chartron & Trébuchet en Moillard-Grivot zijn de twee premium maisons, uitsluitend bestemd voor de vakhandel en de horeca. Dit is de absolute top van de pyramide.


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl