Bourgogne | Domaine A.F. Gros

Waar wijnboeren zijn, zijn er meer wijnboeren. En die trouwen vervolgens ook met elkaar, de Bourgogne is daar geen uitzondering op. Anne-Françoise Gros, dochter van een wijnboer en oorspronkelijk uit Vosne-Romanée, is getrouwd met wijnmaker François Parent uit Pommard. Hun winery zit in Pommard waar ze ook wonen, hoewel hun wijnen sinds 1998 in een prachtig pand in Beaune worden gemaakt. Twee van hun drie kinderen, Caroline en Mathieu, werken ook in het bedrijf.

A.F. Gros produceert voornamelijk rode Bourgognes. Gros bezit ook wijngaarden in Vosne-Romanée, Chambolle-Musigny, Beaune en Savigny-les-Beaune. Het domein is in 1988 opgericht nadat de vader en moeder van Anne-Françoise, Jean Gros en zijn vrouw, besloten hun bezit – Domaine Jean Gros- onder hun drie kinderen te verdelen: Michel, Bernard en Anne-Françoise. Er zijn dus meer domeinen Gros in de Bourgogne: Domaine Gros Frère et Soeur van hun tante Colette Gros die nu geleid wordt door broer Bernard, en het bekende domein Anne Gros, nicht van Anne-François en Bernard.

Best verwarrend al die familieopsplitsingen en als je gaat googlen op Gros zie je snel de nodige vergissingen op het gebied van de familierelaties, maar we hebben het hier over het Domaine A.F. Gros.

Dit huis maakt elegante en prachtige Bourgognes. De wijnen worden dus sinds 1998 in Beaune gemaakt door François Parent met de Bourgondische methode van korte, koude maceratie. Zijn aandeel in zijn familiehuis Domaine Parent hoort nu bij Domaine A.F. Gros. François Parent maakt zijn wijnen onder een eigen label, herkenbaar met een zwarte truffel op het etiket.

De etiketten van Anne-Françoise Gros worden gekenmerkt door een gestileerd vrouwenhoofd. De vrouw op de label symboliseert het terroir. De terroirs bepalen de wijnen van A.F. Gros.

De belangrijkste wijngaarden in eigen bezit zijn: Richebourg Grand Cru (0,60 Ha), Echézeaux Grand Cru (0,29 Ha), Chambolle Musigny en Vosne-Romanée Aux Réas (1,63 Ha).

Dat zijn allemaal niet de eerste de beste. Importeur Best of Wines voert een hele lijst met wijnen van A.F. Gros uit meerdere jaren. Instapper is de A.F. Gros Bourgogne Haut Côtes de Nuits 2018 , een elegante, strakke wijn met veel fruit en backbone. Deze wijn is ook nog te verkrijgen in 2017 en 2016 (zonder toegevoegd sulfiet).

Als je deze zou proeven naast de A.F. Gros Pommard Les Chanlins 2014  valt je onmiddellijk de kauwbare structuur van de Pommard op en het licht peperige karakter. Dit is niet zomaar een wijn, dit is er eentje in de categorie now we’re talking: aards, rood fruit, pepertje en zachte tannines. Deze wijn is er ook nog in de jaartallen 2015, 2016 en 2017.

Domaine A.F. Gros maakt een witte wijn Domaine A.F. Gros Beaune Montrevenots Blanc Premier Cru 2018 Dit is een voorbeeld van een fijne, niet té hout gedomineerde, zachte Bourgogne met lengte en mineraliteit. Zo’n wijn om je op te verheugen dat je die gaat drinken. Zo subtiel.

Best of Wines heeft 16 appellations van A.F. Gros in het portfolio, sommige appellations in meerdere jaren. A.F. Gros is een klasse huis. De wijnen zitten in het topsegment, maar je krijgt waar voor je geld.

Best of Wines | Domaine A.F. Gros

ChvZ

Foto’s: @Domaine A.F. Gros

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl