Bourgogne | Domaine Masse Père & Fils

Je hebt Bourgogne en je hebt Bourgogne. Over het algemeen zijn de goede, overtuigende Bourgognes vrij hoog geprijsd. Te hoog voor vele budgetten. Gelukkig vind je soms pareltjes die op prijs-kwaliteit niveau helemaal kloppen. Domaine Masse is zo’n producent. Goede producten voor aanvaardbare prijzen.

Even ten westen van Givry, in de Côte Chalonnaise, ligt tussen het glooiende landschap het Domaine Masse Père & Fils. De familie Masse werkt al sinds 1565 in de wijnbouw. Givry is een appellation die rode én witte wijnen toestaat.

Raymond, de vader van huidige eigenaar Fabrice, nam het domein van zijn vader over en Raymonds broer Roland schopte het als oenoloog tot régisseur van het Domaine des Hospices de Beaune. Fabrice heeft sinds 2000 de teugels van dit 15 hectare grote domaine in handen. Hospice-de-Beaune-oom-Roland helpt na zijn pensioen Fabrice sinds 2014 full-time. Fabrice werkt zo schoon mogelijk in zijn wijngaarden met lage opbrengsten. Zo snoeit hij zijn stokken kort, bemest hij zijn wijngaarden niet, zaait hij gras tussen de rijen in de herfst- en wintermaanden, haalt hij overtollige knoppen weg en doe hij zo nodig een groene oogst. Door de aanschaf van een sorteertafel selecteert Masse alleen nog maar rijpe, gezonde druiven. Domaine Masse Père & Fils maakt wijnen met finesse, fruit en elegantie.

In Nederland zijn er vijf wijnen beschikbaar van Masse bij de betere wijnwinkel. Adressen op te vragen bij Info Monnik Dranken

Masse Crémant de Bourgogne Blancs de Blancs: een rijpe stijl Crémant van chardonnay. Véél lengte, brioche, fruit!

Bourgogne Aligoté: Vroeger was de aligoté het minder broertje van de chardonnay. Goed voor een stille Kir Royal Tegenwoordig blaast de aligoté zijn eigen partijtje mee. De stijl verschilt per producent. De Aligoté van Masse is licht, fruitig en met mooie zuren en een eigen mineraal karakter.

Masse Givry Premier Cru En Veau: Een stevige houtopgevoede wijn met veel structuur, zelfs kauwbaar. Maar mét het kenmerkende droogje van de pinot noir met veel vrolijk rood en zwart fruit. Een eetwijn die ook kan ouderen.

Masse Givry Clos de la Brûlée Blanc: ook deze witte Givry is houtopgevoed. De Givry Blanc blijft zeer subtiel, met mooie zuren en mineraliteit. Zeer elegant. Zo’n fles om je eentje op te drinken, niemand anders krijgt een glaasje.

Masse Givry Grand Terroir Rouge: Ook hier de structuur en stevigheid van de Givry en dan dat droogje en het rode en zwarte fruit. Iets lichter dan de Premier Cru en Veau, kan ook ouderen.

De prijzen van de wijnen van Domaine Masse liggen grofweg tussen de 17 en 35 Euro. Dat is niet voor niets, maar je krijgt veel goede Bourgogne voor je geld en dat is ook wat waard.

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu