Calmel & Joseph | Topproducent uit de Languedoc

De eerste kennismaking met Calmel & Joseph was een opvallende Picpoul de Pinet. Deze enige witte appellation uit de Languedoc is de naamgever van vaak wat saaie wijnen, maar de Picpoul van Calmel & Joseph was fris, aromatisch en had veel lengte. De wijn had de naam Villa Blanche en onderaan op het label vind je de naam Calmel & Joseph (C & J). Dat zijn de achternamen van de oprichters Laurent Calmel en Jérôme Joseph.

Nu wil het toeval dat Winebusiness.nl al samenwerkt met Kloosvins van Emilia Kloostra, deze in Frankrijk wonende Nederlandse verzorgt de export voor Calmel & Joseph in ons kikkerlandje. Een andere Nederlandse, Heidi van den Akker, verzorgt de export in de landen buiten Nederland. Kloostra en Van de Akker werken nauw samen.

Een bezoek was zo geregeld en als het Frans te ingewikkeld zou worden, konden Emilia en Heidi bijspringen. Dat bleek niet nodig te zijn, want de heren spreken goed Engels. Het Domaine van Calmel & Joseph ligt in een uithoek van de Corbières op een kwartiertje afstand van Carcassonne in het plaatsje Montirat.

Chemin de la Madone

De gites bij het Domaine kunnen 28 mensen huisvesten, maar daar is in dit post-corona tijdperk nog geen sprake van. We hebben de ruimte. Opvallend is het inpandige ruim bemeten zwembad tegenover de winkel van C & J. Nog opvallender is het arbeidsethos van de tuinman die ook de wijngaarden mede onderhoudt, hij begint om 7 uur ochtends en houdt er avonds om een uur of tien mee op. Dat kunnen we goed zien, want de landbouwwerktuigen staan vlak bij onze gite. Jérôme haalt me hier op voor een tocht door de wijngaarden.

Organisch

Vanaf 1995 werkte ik als negociant. Sinds 2007 ben ik gaan werken met en raakte ik bevriend met Laurent Calmel.’ Laurent Calmel heeft als wijnmaker over de hele wereld gewerkt, maar sinds 2007 werkt hij enkel in de Languedoc. Jérôme en Laurent hebben sindsdien een perfect partnership op het gebied van viticultuur, wijnmaken én marketing. In 2015 kochten ze het Domaine, waar Jérôme me nu doorheen rijdt. Op het domaine maken ze de topcuvées, volledig organisch gemaakte wijnen.

Het Domaine is ook een 200 hectare grote multi-farm met o.a. lavendel, groenten, granen en honing. De 20 hectares wijngaarden liggen op ongeveer 250 meter hoogte op een terroir van klei en kalk. Deze uiterste westelijke punt van de Corbières is duidelijk koeler.

Calmel & Joseph hechten aan mooie vormgeving, zowel op het Domaine als op de labels. De flessen van C & J zijn een feestje om te zien én om te drinken.

Vila Blanche

Een goed wijnbedrijf is goed in alle facetten. Niet alleen de topwijnen, maar ook – of juist – de instappers. Dat is bij Calmel & Joseph het geval bij Villa Blanche, de lijn die in Nederland het meest bekend is. Calmel & Joseph werken in de hele Languedoc samen met winegrowers die zij kennen. Vergis je niet, de Languedoc is een hele grote wijnstreek. Het loopt van Nimes tot aan de Spaanse grens en telt ruim 60 AOP’s. C & J maken wijn in veel van deze AOP’s. Villa Blanche is een Pays d’Oc wijn. Laurent ‘Ik reis heel wat af in de Languedoc’ heeft er meer dan een dagtaak aan om al deze wijngaarden te bezoeken. De growers werken zo schoon mogelijk en alles gaat in overleg met C & J. Na de oogst wordt de wijn opgevoed door Laurent in de omgeving van de wijngaarden. Hoe gepokt en gemazeld hij ook is, Laurent blijft een bescheiden mens. ‘Het was een lange studie en ik heb in alle uithoeken van de wereld gewerkt. Maar wat blijft: the more you know, the less you know.

In het kort over de wijnen van C & J: alle wijnen worden in de betreffende appellation gemaakt, de topwijnen op het Domaine van Calmel & Joseph. Het andere toverwoord is ‘acidity’. Laurent en Jérome vinden frisse levendigheid in wijnen ontzettend belangrijk. Het blijkt ook uit de tasting dat alle ranges fris en levendig zijn, wit én rood. De alcoholpercentages zijn in het algemeen bescheiden en als ze wat hoger is dan niet te merken door de balans in de wijnen.

De ranges van Calmel & Joseph

C & J zijn sinds 2007 behoorlijk gegroeid. De portfolio bestaat nu uit veertig wijnen. Het begint met de instap en loopt steeds hoger op. Jérôme en Laurent proefden met me mee.

Ams Tram Gram Pays D’Oc: Frans voor iene miene mutte. 3 leuk vormgegeven wijnen in rood, wit en rosé van de bekendste Languedoc druiven met een iets hoger restzoet. Zal velen zeer aanspreken.

Villa Blanche Pays D’Oc: de bekende instaprange telt 12 wijnen. Het zijn stuk voor stuk mono-cepages. De levendigheid, frisheid en mooie zuren staan garant voor 12 prachtige wijnen. Het houtgebruik is minimaal en altijd second-hand. De witte varieteiten zijn chardonnay, picpoul de pinet, sauvignon, viognier, terret blanc en grenache rosé. De rode: syrah, merlot, pinot noir, malbec, picpoul noir en marselan.

Persoonlijke favorieten:  Picpoul de Pinet, chardonnay en marselan, deze krusing van cabernet en grenache biedt een volle, rijke, fruitige wijn met veel backbone.

AOP Languedoc wit en rood: Nu komen we een stapje hoger. De wijnen komen van druiven van de beste percelen uit de Languedoc. Wit heeft vooral rousanne en grenache, rood vooral grenache. Beiden zijn zeer verleidelijk.

AOP Limouox effervescents: C & J maken een Crémant, een Blanquette de Limoux, een Rosé de Limoux en een Brut Nature de Limoux. Laat je verrassen.

Les Terroirs AOP wijnen: De druiven voor deze wijnen komen van cool-climate terroirs in de betreffende AOP’s: Vieux Carignan, Saint-Chinian, Faugères, Minervois, Corbieres en Côtes de Roussillon villages. De Languedoc is een grote streek met veel appellations, het kan gaan duizelen. Wat je hier proeft, is van die appellation het beste product. Rijpe, rijke en elegante wijnen

Les Cuvées Rares rode AOP wijnen van de beste percelen: Van welke percelen het komt, kan ieder jaar verschillen, Dit zijn strakke elegante wijnen. De naam van de wijn komt van het betreffende perceel: Le Roc (Corbières), Les Arques , Les Elmes (Collioure), La Ruffe (Larzac), La Planette en Les Sept Puits (Saint Chinian). Dit zijn krachtige, doch fijne wijnen met veel structuur

Les Crus AOP: 4 gezichtsbepalende wijnen van kleine percelen uit Montpeyroux, Terrasses du Larzac, Caramany en een witte Saint Chinian van marsanne en rousanne. Genieten!

Domaine wijnen: Now we’re talking. Organische wijnen. La Madone komt van het Domaine en is gemaakt van de Corbières druiven grenache, syrah, mourvedre en cinsault, La Magdaleine komt ook van het Domaine en is gemaakt van pinot noir: een krachtige pinot met mooie zuren, Le Sentier is eveneens van pinot noir maar dan zonder houtopvoeding, organisch, lichter en frisser. Le Pechant is een zacht crèmige rousanne, een zaligheid.

Het is een behoorlijk portfolio en de wijnen zijn stuk voor stuk goed. Viticultuur, wijnmaken én marketing zijn deze sympathieke heren wel toevertrouwd. Villa Blanche is in Nederland verkrijgbaar via o.a. Hans Moolenaar, Colaris, Brander Wines en als private label – maar wel met het herkenbare etiket – én eigen cuvee bij Astrid en Therèse.

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl