Carlo Pellegrino uit Sicilië | Kwaliteit én design

Italië is één van de oudste en meest diverse wijnlanden ter wereld. De oude Grieken noemden (Zuid-) Italië al Oinotria (wijnland). Oost en west zijn van elkaar gescheiden door de Apennijnen en wie van noord naar zuid reist, begint bij het letterlijke hoogtepunt; de Alpen in het noordwesten of de Dolomieten in het noordoosten en eindigt bij de Middellandse zee. Je kunt Italië dan ook opdelen in vijf regio’s. Noord-, centraal-, west, oost- én de eilanden.

De wijnen van de eilanden worden de ‘Vini Mediterranei’ genoemd, wijnen afkomstig van de grote eilanden Sicilië en Sardinië.

En over Sicilië hebben we het hier. Vanwege de vulkaan de Etna is de bodem op Sicilië sterk vulkanisch, waardoor de wijnen vaak krachtig van smaak zijn.

Sicilië is de op 1 na grootste wijnbouwregio van Italië. De wijnen van Sicilië hebben een heel eigen karakter. De invloed van de zee op het klimaat is uiteraard sterk. Het vraagt om druiven die, ondanks de hitte, wijnen met goede zuren kunnen opleveren. In de wijnregio’s rondom de stad Marsala groeien al honderden jaren de belangrijkste Siciliaanse druiven: nero d’avola, grillo, inzolia, catarratto en zibibbo. De zibibbo (het arabische woord voor muskaat) wordt vooral gebruikt voor zoete wijnen. De witte grillo, inzolia en catarratto werden van oorsprong gebruikt voor de marsala maar worden nu ook als stille wijn gevinifieerd met een heel goed resultaat. Voor rode wijnen zijn het voornamelijk de nero d’avola en de nerello mascalese. Zowel de rode als de witte druiven laten zich goed blenden met de internationale druivensoorten zoals syrah en chardonnay en worden vaak toegevoegd om de herkenbaarheid voor de consument groter te maken.

Carlo Pellegrino

De familie Carlo Pellegrino maakt in Sicilië al sinds 1880 marsala en stille wijnen. Daarvoor zijn er in de loop der jaren 3 wijnhuizen gebouwd: in de stad Marsala wordt marsala gemaakt. In een moderne winery buiten Marsala worden de stille wijnen gemaakt. Op Pantelleria wordt van zibibbo oftewel muskaat zoete witte wijnen gevinifieerd.

De Tenute wijnen

De Tenute wijnen zijn het chique visitekaartje van Pellegrino. De labels van de (Bourgogne) flessen zijn prachtig vormgegeven met schreefloze letters. Het zijn stuk voor stuk wijnen van de beste terroirs én microklimaat voor de desbetreffende druif. Er zijn vier varianten, alle vier van één druif.

Gazzerota Nero d’Avola: De 90 ha wijngaarden met Nero d’Avola bevinden zich bij Mazara del Vallo, een droge locatie met grote verschillen in temperatuur. De ondergrond is van mineraalrijke klei, die zeer droog is. Opvoeding op RVS en barrique. Wijn met structuur, veel fruit en sap en een miniem zoetje wat de wijn zeer doordrinkbaar maakt. Een verleidelijke wijn.

Rinazzo Syrah: De wijngaarden van de Rinazza Syrah liggen in een woestijnachtige omgeving waar het zeer droog is en waar grote temperatuurverschillen zijn tussen dag en nacht. Opvoeding op RVS en barrique. Een elegante wijn met een subtiel pepertje en een backbone van kruiden en licht tabak. Bijzonder!

Kelbi Cataratto: De 19 ha Kelbi-wijngaard bevindt zich in het Siciliaanse achterland bij het plaatsje Mazara del Vallo, op een plek waar er goede waterreserves zijn en waar de wind wat koelte brengt. De ideale omstandigheden voor de inheemse Catarratto druif. Bloemige en zeer elegante wijn met fijne zuren. Veel sap en fruit en een matig alcoholgehalte. Een feestje!

Il  Salinaro Grillo: De Salinaro wijngaarden liggen op 800 meter van de kust. De frisse zeewind zorgt voor een daling van temperatuur in de wijngaarden. Ook de ondergrond is karakteristiek voor de locatie: kalk en zand. Deze wijn zit wat hoger in zijn zuren met een zacht crèmige afdronk. Een wijn voor sauvignon liefhebbers.

De prijs van deze vier wijnen ligt rond de 10 Euro en dan haal je smaak en design in huis.

De Tenute wijnen van Carlo Pellegrino zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Adressen? email Monnik Dranken

 

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu