Tenute della Famiglia | Cecchi

De naam Cecchi zal bij velen een belletje doen rinkelen. Onder deze naam worden miljoenen flessen DOCG Chianti gemaakt die in Nederland een plek hebben gevonden op de schappen van Albert Heijn. Toch maakt Cecchi meer dan alleen Chianti. Het bedrijf heeft zes family estates – Tenuta di Montalcino is nieuw – en om deze wijnen wat meer in de vaart der volkeren te brengen, organiseerde het huis i.s.m. Fred Nijhuis een persdiner in The Bridges. Andrea Cecchi en Nijhuis kennen elkaar namelijk al langer dan vandaag. De meeste wijnen die deze avond werden geschonken, zijn nu verkrijgbaar bij de Sligro.

Achtergrond

Luigi Cecchi zette eind negentiende eeuw zijn eerste stappen op het wijnpad als ‘taster’. Zoon Cesare breidde het wijnwerk uit naar marketing en distributie, terwijl kleinzoon Luigi vervolgens echt wijngaarden ging kopen. Toscaanse wijnen werden populair en daarmee uitbreiding een feit. Vandaag de dag zwaaien Andrea en Cesare de scepter en Cecchi is nu een van de grootste producenten van Toscane. ‘Cecchi is a very common name in Toscany, on the other hand that makes us popular’.

De wijnen

Cecchi heeft 300 hectares ‘but we also buy grapes’, de gekochte druiven worden gebruikt voor de Chianti. De overige domeinen liggen in resp. Chianti Classico, San Gimignano, Morellino di Scansano, Grosseto, Montalcino en Umbrië. Vandaag ligt het accent op Val delle Rose met Maremma en Morellino en Villa Cerne. ‘Villa Cerna in Chianti Classico is our biggest area’. Hier vandaan, al met al zo’n 200 hectares, komen de Villa Cerna Chianti Classico en Classico Riserva. Beide wijnen zijn elegant, robijnrood, spicy met zwart fruit en het klassieke lichte toontje van de sangiovese. De riserva heeft duidelijk meer hout gehad. Hoewel het aandeel sangiovese 95% is, is de toevoeging van de tanninerijke colorino te merken.

De twee witte wijnen van Val delle Rose zijn 2 vermentino’s, de heerlijke doordrinker Litorale en de Cobalto die een mineralige diepgang heeft. Van Rose werd verder de Morellino di Scansano 2017 en de Aurelio Maremma 2016 ingeschonken. De een heeft hoofdzakelijk sangiovese in de blend, de andere merlot. Karakteristieke wijnen. De Morellino di Scansano sluit net iets beter aan bij de Nederlandse smaak. Net iets sappiger en soepeler. Toch is het grotendeels onbekend bij het grote publiek dat Morellino ook een sangiovese is.De Poggio al Leone Morellino di Scansano Riserva DOCG 2015 heeft naast sangiovese 10% cabernet sauvignon. Een prachtwijn die niet zou misstaan naast een Bistecca Fiorentina.

In het glas komt ook nog een Gran Selezione DOCG 2015 en hoewel deze appellation niet de voorkeur heeft van Nijhuis, zijn er best aardige exemplaren en die van Villa Rosa is er zo eentje. Heeft bescheiden hout gehad – de appellation stelt dit overigens niet verplicht, het belangrijkste is dat het één jaar en eigen wijngaarden zijn.

Cuevo

De topwijn van Cecchi, Cuevo, wordt gemaakt van de allerbeste sangiovese én cabernet sauvignon uit Chianti Classico en petit verdot en merlot uit Maremna. Het is een dure jongen van pakweg zestig Euro met chocoladetonen, tabak, zwart fruit en stevige tannines. Bij het eten ontdooit het glas, de wijn voelde zich bij het kalfsvlees van The Bridges prima op zijn gemak.

Het is mooi om te zien dat een bedrijf met een miljoenenproductie zich zo inzet om een aantal premium producten op de markt te brengen. Albert Heijn brengt het hoofdmerk Cecchi terwijl de domeinen verkrijgbaar zijn bij de Sligro. Nog een ding: Cecchi spreek je uit Tsjekki.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl