Chablis | Domaine d’Henri

Op een bloedhete maandag in augustus organiseerde het team van ORB een vrolijke rondvaart in de zonovergoten Amsterdamse grachten voor horeca en pers, centraal staan de wijnen van Domaine d’Henri. ORB portfolio manager Corinne Hofland legt uit dat ORB een lange band heeft met de Domaines Laroche, en deze horen sinds 2009 bij de Advini groep. Hier houdt het verhaal van voormalig eigenaar Michel Laroche niet op. Hij had zijn domaines wel verkocht, maar niet de wijngaarden die in familiebezit zijn. Hiermee startte hij Domaine d’Henri, genoemd naar vader Henri . De zwartwit foto is Henri met zijn vrouw Madeleine bij de oogst in 1961. Those were the days!

Samen met zijn gezin beheert Michel vandaag de dag in de Chablis 23 ha in 4 appellations. Daarnaast werkt hij samen met contractgrowers voor de zogenaamde Négoce wijnen. Domaine d’Henri maakt unieke en pure wijnen die met liefde voor natuur en dier zijn geproduceerd. In de wijngaarden wordt dan ook biologisch gewerkt. ‘Chablis, that’s the purest expression of chardonnay’. Dit is de visie van de familie Laroche en staat prominent in hun campagnes en website. Loepzuivere wijnen, daar draait het om bij de familie Laroche.

De eigen wijngaarden zijn tientallen jaren oud, dat geeft enorme verdieping aan de wijnen. En de streekeigen mineraliteit komt door het biologische werken met minimale interventie in de kelder loepzuiver tot uitdrukking. De wijnen hieronder zitten in het assortiment van ORB, die nu exclusief vertegenwoordiger is van Domaine d’Henri in Nederland. Dochter Margaux Laroche – zo wordt haar naam echt geschreven – verzorgt de toelichting namens d’Henri..

  • Petit chablis Les Allées du vignoble
  • Chablis Les Allées du Vignoble
  • Chablis Saint Pierre
  • Chablis Premier Cru Troesmes
  • Chablis Premier Cru Fourchaume
  • Chablis Premier Cru Fourchaume L’Homme Mort
  • Chablis Premier Cru Fourchaume Heritage

De Petit Chablis heeft een aangename rondheid, terwijl Les Allées strak en droog is. Chablis Saint Pierre is net nog een stapje fijnzinniger waarna we overgaand tot de Cru’s van Domaine d’Henri. Bij de hogere wijnen wordt een weinig hout gebruikt, maar het accent ligt op opvoeding op stainless steel. De cru Troesmes is een fijnzinnig feestje, elegant en met verdieping. Bij de 3 Fourchaumes, de grootste cru in Chablis, worden de wijnen voller en rijker met een nadrukkelijke mineraliteit. De eerste drie wijnen zijn perfect als lunchwijn, terwijl de Cru’s hun mannetje bij een steviger dis staan.

De dis werd deze middag aangeleverd vanaf een van de grachten waar de rondvaartboot langs ging. Fruits de Mer op de Amsterdams grachten. Dit, gecombineerd met die waanzinnig zuivere wijnen van Domaine d’Henri, maakte van deze augustusmaandag een Chablis feestje.

Chablis (en Petit Chablis) waren vroeger zeer populair in Nederland. Tegenwoordig krijgen ze wat minder aandacht. Domaine d’Henri laat zien wat voor enorm potentieel en kwaliteit de wijnen uit deze streek kunnen hebben. En bij d’Henri zit je altijd goed. À la vôtre!

 

ChvZ

ORB Domaine d’Henri


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu