Champagne Ayala Brut Majeur | Aya…lalala

Een champagne om bij te gaan zingen? Maar eerst even dit, de Ch is weer in de maand. Nederlanders drinken vooral in de maand december champagne. Vandaar dat Winebusiness.nl champagne in het decemberzonnetje zet. Vandaag Ayala Brut Majeur.
Ayala is sinds 2005 onderdeel van de groep Bollinger,  fysiek zijn de huizen wel praktisch buren in het champagnedorpje Aÿ. Maar de stijlen verschillen wel degelijk. Bollinger is pinot noir gedomineerd terwijl bij Ayala chardonnay de belangrijkste druif is. Qua leeftijd schelen Ayala en Bollinger een jaartje of dertig. Ayala is opgericht in 1860, Bollinger dertig jaar daarvoor. De familie De Ayala had een Britse achtergrond en maakte champagnes in Britse stijl: licht, elegant en delicaat.

Champagnehuis Ayala doet dat anno 2019 nog steeds.

Waar Bollinger een chique image heeft, wordt Ayala omarmd door trendsetters. Het maandblad Quote gaf jarenlang flessen Ayala weg aan winnende lezers. Hoewel de banden met de Engelse aristocratie net zo goed zijn als bij de ‘buren’, spreekt Ayala de jongere generatie meer aan.

En dat is terecht

Ayala – sinds 1860 – is een relatief klein champagnehuis, maar produceert champagnes van hoge kwaliteit. Druiven komen hoofdzakelijk van Grand- en Premier Cru wijngaarden en alleen de eerste persing wordt gebruikt. Alle wijnen rijpen aanmerkelijk langer dan de voorgeschreven 15 maanden. Kenmerkend voor Ayala is de lage dosering toegevoegde suikers. Het resultaat is een champagne met een laag restzoetpercentage; dat is nl. 7 gram en voor Brut mag dit zelfs tot 15 gram gaan. Kun je nagaan. De Ayala Brut Majeur heeft daardoor een drogere, meer zuivere smaak.

Zeg maar.. een loepzuivere smaak.

In de roaring twenties van de vorige eeuw produceerde het kleine huis Ayala meer dan een miljoen flessen per jaar en was daarmee een van de grootste huizen van die tijd. We zitten nu in de jaren twintig van de eenentwintigste eeuw. En dat deze tijd bruist… ja, daar kunnen de Britten over meepraten

Ayala Brut Majeur is de belichaming van de frisse en elegante stijl van dit Champagnehuis. Een ware ambassadeur. De toevoeging Majeur benadrukt de hoge kwaliteit van deze champagne.

Ayala Brut Majeur is een champagne om bij te gaan zingen. Weet u nog, de Hermes House Bank met I will survive? Eindigend met la la la la la la, dat bij het WK voetballen weer zo’n hit was in Frankrijk? Dat moet natuurlijk zijn Aya… la la la.

 

Wijnkring Ayala

 

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl