Champagne de Sousa | Chemins des Terroirs

In deze wonderschone maand aandacht voor een nieuwe champagne van De Sousa: Chemins des Terroirs. Deze champagne is nu bij Les Genereux in de aanbieding voor net geen dertig Euro en dan haal je iets fantastisch in huis. Eerst even terug naar De Sousa. Een aparte naam voor een Frans huis. Dat klopt, want de Portugese grootouders van Erick de Sousa vestigden zich tussen de twee wereldoorlogen van de vorige eeuw in Avize en Erick de Sousa begon in 1986 in het bedrijf. Het Domaine de Sousa is één van de drie besten in Avize en sinds zijn komst in 1986 staat De Sousa model voor wijnbouw en viticultuur van hoge kwaliteit.

Bio-dynamie

De druiven zijn zo rijp, dat opvoeden op barriques geen enkel probleem is’, zo verklaarde De Sousa al enige jaren geleden tegen Winebusiness.nl. De Sousa fermenteert zijn wijnen op barriques en al zijn wijnen ondergaan een malolactische gisting. Om het autolytische karakter nog meer naar voren te brengen wordt er nog poignettage toegepast. Een oud, kostbare methode in de Avize om de flessen op te schudden en de gisten op te kloppen. Erick heeft 15 hectare grand cru velden; in Avize, Cramant en Oger staan de oudste wijnstokken. Deze oude stokken werden als eerste bio-dynamisch gecultiveerd, sinds 1999 is het gehele domaine bio-dynamisch gecertificeerd. De Sousa maakt een aantal Grande Blancs van 100% chardonnay. De wijn van de 50 jaar oude stokken in Avize vormt de basis van de prestigieuze Cuvéé des Caudalies lijn.

Chemins de Terroirs

Dit is een prachtige champagne. De Chemins des Terroirs is afkomstig van biowijngaarden in conversie en gemaakt van 50% chardonnay-, 30% pinot meunier- en 20% pinot noirdruiven. Deze mooie Champagne heeft de rijping en brioche van een millesimé. Een kanjer voor deze prijs.

De smaak van brioche en rijping komt door het rijpen op vaten. Na deze rijping wordt het gistbezinksel uit de fles verwijderd. De Sousa zet als een van de weinige producenten de datum van het dégorgement op het etiket, zodat je als koper weet hoe lang dat geleden is, net zoals het dosage. Bij de Chemin des Terroirs was dat op 4 april van dit jaar en de dosage is 7 gram per liter, heel beschaafd.

Een pracht champagne voor € 29,95.

Rennen naar een van de winkels van Les Genereux.

Dat kan door te googlen naar deze champagne of even te kijken op Les Genereux

 

Charlotte van Zummeren

Foto: @DeSousa


Rubriek(en):
Champagne

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl