Albert Heijn | Champagne en mousserende wijnen

De Ch zit in de maand. Links en rechts wordt de consument in deze donkere dagen voor kerst overspoeld met reclames en aanbevelingen voor mousserende wijnen en met name champagne. Van de grofweg 3,5 miljoen flessen champagne die Nederlanders jaarlijks drinken, wordt het overgrote deel in december genuttigd. Champagne heeft de naam, het terroir en de appellation, maar er zijn nog meer bubbels. Er worden wereldwijd zo’n 2 miljard àndere mousserende wijnen gemaakt. Albert Heijn stuurde een selectie van de mousserende wijnen uit het uitgebreide assortiment toe.

Hoe komt de mousse in de fles?

De Méthode traditionnelle is kenmerkend voor de Champagnestreek. Tot 1994 heette dit proces methode champenoise, maar dat vond de Europese Unie te verwarrend met andere mousserende wijnen. Methode traditionelle betekent dat er een tweede gisting op fles plaatsvindt. Bij de eerste gisting wordt de basiswijn gemaakt, vervolgens wordt aan deze basiswijn een mengsel van in wijn opgeloste rietsuiker, eventueel citroenzuur en wat extra gist toegevoegd, de zogenaamde liqueur de tirage. De wijn gaat opnieuw gisten en de koolzuurgas wat daarbij vrij komt, blijft in de fles en lost op de wijn leidend tot een prise de mousse. Champagne, Crémants en o.a. Cava worden zo gemaakt. Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne, doch met andere druivensoorten en kortere rijping op de lees.

De methode charmat of cuve close. Naamgever aan deze methode is Eugène Charmat. De wijn gaat in een drukbestendige tank en daarin vindt na toevoeging van gist en suiker de tweede gisting plaats. Prosecco, Sekt en Muscato d’Asti zijn de belangrijkste voorbeelden.

Dit zijn de belangrijkste methodes, maar er zijn nog meer. In de Limouxstreek bijvoorbeeld gaat de eerste gisting door, of begint opnieuw en het gist wordt niet verwijderd. Dat levert enigszins troebele wijnen op, de methode ancestrale voor o.a. Blanquette de Limoux en Clairette de Die.

Albert Heijn

Albert Heijn heeft naast de jaarlijks goede, constante en zeer bekende champagne Moët & Chandon een groot aanbod van andere mousserende wijnen. wel zo’n 40 stuks. Met onder andere verschillende prosecco’s,  Codorniu Barcelona BrutMarques de Moja , een uitmuntende Crémant de Bourgogne van Antonin Rodet. Er zijn twee cava’s van Codorníu die opvallen. Dat is Codorniu Seleccion Raventos , gemaakt van de xarello druif, wat langere lees ageing en daardoor met veel toasttonen en een volle afdronk. Tijdelijk omhuld in een mooie feestverpakking. Mooi product. De in een roze sleeve uitgeruste rosé cava van Codorniu Rosado Brut  is gemaakt van monastrell, garnacha en trepat. Het is een fris, vrolijk en fruitig product met een lichtzoete aanzet, de dosage is met 9 gram redelijk.

Zoals gezegd, het aanbod van Albert Heijn is groot. Neem gewoon zelf een kijkje in de winkel of online: Albert Heijn Mousserende wijnen

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu