Champagne | Ernest Rapeneau

Champagne, running around my brain’. Lester Bullock, beter bekend als Dillinger, had beter het witte poeder door bubbels kunnen vervangen om een kersthit te scoren. Want tijdens december en zeker de laatste donkere dagen van het jaar draait alles om champagne. Immers dat éne glas champagne dat de Nederlanders gemiddeld per jaar drinken, wordt steevast op de klok van twaalf op Oudejaar gedronken. Terwijl er zoveel redenen en gelegenheden zijn om het op andere momenten te drinken.

Wat is dat toch met champagne dat het leidt tot bloemlezingen en liefdesverklaringen? Dat Churchill bijvoorbeeld veel dronk was bekend, maar dat hij zijn Pol Roger in pints (halve liters) dronk en in zijn laatste tien jaar naar verluidt zo’n 600 flessen per jaar consumeerde, is toch imponerend. Na het overlijden van Churchill kwam het fameuze merk Pol Roger zelfs met een speciale Cuvee Churchill: een groot liefhebber was overleden. Tot op de dag van vandaag een topchampagne. En herinnert u zich nog de ouderwetse coupeglazen voor champagne? Naar verluidt is de maat van de coupe gebaseerd op de cupmaat van de onfortuinlijke koningin Marie-Antoinette.

Wat is het dan toch dat champagne zo speciaal maakt? Om te beginnen is het een lichte drank, de bubbels maken het lekker aangenaam. Ten tweede is het productieproces uniek: de bubbels worden in de fles zelf aangemaakt. Deze productiemethode leidt wel tot grote kosten. Iedere fles ligt tenslotte verplicht een aantal maanden te rusten om mousserend te worden. Dit predicaat heet methode traditionelle en dit kan op de labels van meer bubbelwijnen staan. Echter: als er champagne op het etiket staat, moet de wijn uit het herkomstgebied Champagne komen. De brancheorganisatie beschermt de naam champagne te vuur en te zwaard. Denk maar eens aan de Andrelon Champagne shampoo van enige tijd geleden. De Champagnestreek kreeg hier lucht van, procedeerde en Unilever kon alle shampooflessen uit de schappen halen. Geschat verlies: 4 miljoen Euro.

Champagne is een streek van facts and figurs  met zijn 264 champagnehuizen, 45 coöperaties, 1458 merknamen, veelvoud aan huismerken en 1500 boeren op 34.000 hectaren. De meeste boeren verkopen hun druiven aan de grote spelers zoals bijvoorbeeld Moët et Chandon. De prijs van wijndruiven is namelijk aanzienlijk hoger dan die van de druiven die wij op de markt kopen. Moët & Chandon is het grootste merk in de Champagne en exporteert het meeste.

Vandaag bespreken we Champagne Rapeneau. Dit huis is in het bezit van een oude en grote champagne familie. Christophe Rapeneau, de jongste zoon van Bernard, is de oenoloog van het bedrijf en waakt samen met de wijnbouwers over de 200 hectare wijngaarden die in eigen bezit zijn. En dit is een groot bezit in de Champagne regio, waar er óf grote huizen zijn óf kleine boeren.  Tegenwoordig is Christophe directeur van de Holding waar champagne Martel , gekocht in 1979, ook onderdeel van uitmaakt. Zijn oudste zoon, Jean Francois Rapeneau is de commerciële man en verantwoordelijk voor de sales in Frankrijk en daarbuiten. De andere zoon Vincent Rapeneau is betrokken bij de export en de marketing. Over het ‘sur lattes’ leggen van de champagne hoef je je overigens bij Rapeneau geen zorgen te maken:  Rapenau  heeft 10.000 m2 kelders.

De Champagnes van Ernest Rapeneau :

Brut Rosé: heeft 15% stille rode wijn Coteaux Champenoise. Daarnaast chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Stevig en fruitig en een feestelijke  zalmkleur
Brut Premier Cru: 50% chardonnay en pinot noir. Mooi zuren en mineraliteit en een levendig glas
Millesimé 2007: een aanrader die zeer redelijk geprijsd is (ca. 43 Euro) en veel verdieping heeft. Mooie mousse en toast. 70% pinot noir en 30% chardonnay
Blancs de Blancs: 100 % chardonnay, loepzuiver en fris
Brut Selection: de basis champagne, ook hier een goede prijs- en kwaliteitverhouding

Verkrijgbaar bij de betere wijnwinkels.  Info bij Monnik Dranken

Nota bene: De International Wine Challenge heeft de wijnmaker Christophe Rapeneau uitgeroepen tot beste Sparkling wijnmaker van 2017.

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl