Champagne | G.H. Martel & C° Cuvée Victoire

Champagne, running around my brain’. Lester Bullock, beter bekend als Dillinger, had beter het witte poeder door bubbels kunnen vervangen om een kersthit te scoren. Want tijdens december en zeker de laatste donkere dagen van het jaar draait alles om champagne. Immers dat éne glas champagne dat de Nederlanders gemiddeld per jaar drinken, wordt steevast op de klok van twaalf op Oudejaar gedronken. Terwijl er zoveel redenen en gelegenheden zijn om het op andere momenten te drinken.

Wat is dat toch met champagne dat het leidt tot bloemlezingen en liefdesverklaringen? Dat Churchill bijvoorbeeld veel dronk was bekend, maar dat hij zijn Pol Roger in pints (halve liters) dronk en in zijn laatste tien jaar zo’n 600 flessen per jaar consumeerde, is toch imponerend. Na het overlijden van Churchill kwam het fameuze merk Pol Roger zelfs met een speciale Cuvee Churchill: een groot liefhebber was overleden. Tot op de dag van vandaag een topchampagne. En herinnert u zich nog de ouderwetse coupeglazen voor champagne? Naar verluidt is de maat van de coupe gebaseerd op de cupmaat van de onfortuinlijke koningin Marie-Antoinette.

Wat is het dan toch dat champagne zo speciaal maakt? Om te beginnen is het een lichte drank, de bubbels maken het lekker aangenaam. Ten tweede is het productieproces uniek: de bubbels worden in de fles zelf aangemaakt. Deze productiemethode leidt wel tot grote kosten. Iedere fles ligt tenslotte verplicht een aantal maanden te rusten om mousserend te worden. Dit predicaat heet methode traditionelle en dit kan op de labels van meer bubbelwijnen staan. Echter: als er champagne op het etiket staat, moet de wijn uit het herkomstgebied Champagne komen. De brancheorganisatie beschermt de naam champagne te vuur en te zwaard. Denk maar eens aan de Andrelon Champagne shampoo van enige tijd geleden. De Champagnestreek kreeg hier lucht van, procedeerde en Unilever kon alle shampooflessen uit de schappen halen. Geschat verlies: 4 miljoen Euro.

Champagne is een streek van facts and figurs  met zijn 264 champagnehuizen, 45 coöperaties, 1458 merknamen, veelvoud aan huismerken en 1500 boeren op 34.000 hectaren. De meeste boeren verkopen hun druiven aan de grote spelers zoals bijvoorbeeld Moët et Chandon. De prijs van wijndruiven is namelijk aanzienlijk hoger dan die van de druiven die wij op de markt kopen. Moët & Chandon is het grootste merk in de Champagne en exporteert het meeste.

Nu aandacht voor de volgende champagne: G.H. Martel & C° Cuvée Victoire

Geen groot merk, maar wel een heel goed merk. Een blend van 60% chardonnay, 25% pinot Noir en  15% meunier. De druiven zijn 100% Premier Cru, Côte des Blancs (Chouilly, Mesnil sur Oger) voor chardonnay en Montagne de Reims (Chamery, Louvois) voor de pinot noir and meunier.

Goudgele kleur, mooie mousse. Intense aroma’s van grapefruit, een beetje honing en verdieping met brioche-accenten. Gezegend met veel lengte.

Een pracht van een champagne met 90 punten van Decanter – en die zijn echt niet heel gul, dus dat zegt wel wat – en deze is op dit moment voor slechts € 24,99 te verkrijgen bij de Wijnbeurs Champagne Martel WB

 

Drinken tussen 10 en 12 ° C.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl