Champagne | Veuve Fourny & Fils

Wat is dat toch met champagne dat het leidt tot bloemlezingen en liefdesverklaringen? Dat Churchill bijvoorbeeld veel dronk was bekend, maar dat hij zijn Pol Roger in pints (halve liters) dronk en in zijn laatste tien jaar zo’n 600 flessen per jaar consumeerde, is toch imponerend. Na het overlijden van Churchill kwam het fameuze merk Pol Roger zelfs met een speciale Cuvee Churchill: een groot liefhebber was overleden. Tot op de dag van vandaag een topchampagne. En herinnert u zich nog de ouderwetse coupeglazen voor champagne? Naar verluidt is de maat van de coupe gebaseerd op de cupmaat van de onfortuinlijke koningin Marie-Antoinette.

Wat is het dan toch dat champagne zo speciaal maakt? Om te beginnen is het een lichte drank, de bubbels maken het lekker aangenaam. Ten tweede is het productieproces uniek: de bubbels worden in de fles zelf aangemaakt. Deze productiemethode leidt wel tot grote kosten. Iedere fles ligt tenslotte verplicht een aantal maanden te rusten om mousserend te worden. Dit predicaat heet methode traditionelle en dit kan op de labels van meer bubbelwijnen staan. Echter: als er champagne op het etiket staat, moet de wijn uit het herkomstgebied Champagne komen. De brancheorganisatie beschermt de naam champagne te vuur en te zwaard. Denk maar eens aan de Andrelon Champagne shampoo van enige tijd geleden. De Champagnestreek kreeg hier lucht van, procedeerde en Unilever kon alle shampooflessen uit de schappen halen. Geschat verlies: 4 miljoen Euro.

Champagne is een streek van facts and figurs met zijn 264 champagnehuizen, 45 coöperaties, 1458 merknamen, veelvoud aan huismerken en 1500 boeren op 34.000 hectaren. De meeste boeren verkopen hun druiven aan de grote spelers zoals bijvoorbeeld Moët et Chandon. De prijs van wijndruiven is namelijk aanzienlijk hoger dan die van de druiven die wij op de markt kopen. Moët & Chandon is het grootste merk in de Champagne en exporteert het meeste.

Nu aandacht voor de volgende champagne: Veuve Fourny & Fils

Veuve Fourny bestaat al sinds 1856, de familie Fourny verkocht in die jaren haar druiven aan de coöperatie. In 1930 ging de familie onder eigen naam champagne maken en inmiddels staat de vijfde generatie met de broers Charles en Emmanuel Fourny aan het roer. Veuve Fourny werkt voornamelijk met chardonnay van Premier en Grand Cru wijngaarden. Pinot meunier maakt geen deel uit van hun blends. De druiven van Iedere wijngaard worden gevinifieerd in kleine RVS vaten. Ze kunnen daarna heel specifiek plots gaan blenden.

Veuve Fournuy is trotse eigenaar van een heuse Clos, een ommuurde wijngaard, Faubourg Notre Dame. Een derde hectare met zestig jaar oude wijnstokken.

De andere 9 hectare wijngaarden liggen in het dorpje Vertus in de prestigieuze Côte des Blancs, waar 95% van de wijnstokken chardonnay is. Veuve Fourny gebruikt voor hun rosé Champagne en Cuvee “R” ook pinot noir. Emmanuel Fourny is de wijnmaker.

Veuve Fourny voedt haar wijnen deels op barriques op. Alle champagnes van Veuve Fourny zijn Premier Cru en de champagnekurk is van Mytik Diamant, dus gegarandeerd TCA – kurksmaak vrij.  De dosages zijn beschaafd en liggen onder de acht gram en daaronder.

Veuve Fourny Blanc de Blancs: knisperfris en loepzuiver. Een feestje. € 39,50

Veuve Fourny Rosé brut: voornamelijk pinot noir voor de champagne met chardonnay en stliile wijn van de pinot noir voor de kleur. Zowel rijping als fruit, een hele mooie roséchampagne. € 45,00

Veuve Fourny Grande Reserve: 80% chardonnay aangevuld met pinot noir. Fris, levendig, rond met rijping. €39,50

Veuve Fourny Cuvée R: Een topchamapgne. 100% chardonnay, 4 jaar rijping en dat zie je aan de kleur. Een champagne met verdieping. Extra brut, dus minder dan een gram dosage. Blind lijkt deze wijn o een millesimé. € 59,50

 

Charlotte van Zummeren

Gastrovino Veuve Fourny

 

 

 

 


Rubriek(en):
Archief
Hoofdmenu