Champagnestreek | Corona slaat hard toe

Normaal gesproken zou op 22 juli tijdens een bijeenkomst van het Comité Champagne worden vastgesteld hoeveel er geoogst kan worden. Er werd echter geen consensus bereikt terwijl de oogst al in augustus wordt verwacht.

Wat is er aan de hand?

De grapegrowers, die nu ongeveer € 6 per kilo druiven kunnen rekenen, willen dat de opbrengsten vergelijkbaar blijven met eerdere jaren.  De champagnehuizen die de druiven afnemen, willen geen grote voorraad omdat dit zal leiden tot een overaanbod en prijsdaling.

De achtergrond is natuurlijk de impact van het coronavirus, dat een duidelijke terugval in de vraag naar champagne heeft veroorzaakt.

Het feit is dat deze crisis boven op de al dalende verkoop komt. De Champagnestreek produceert consequent al meer dan dat er wordt verkocht. De regio beschikt over een gezamenlijke voorraad van ongeveer vier jaar, ongeveer 1,2 miljard flessen, wat 400 miljoen meer flessen zijn dan de ideaal geachte voorraad.

Door de coronacrisis daalde de verkoop in de eerste vier maanden van 2020 met 32%.

Als dit zo doorgaat zullen er aan het einde van het jaar 100 miljoen flessen minder zijn verkocht, een verlies van € 1,7 miljard op de € 5,1 miljard van vorig jaar (een record voor de regio).

Al met al een heftige situatie dus.

Bron: TheDB champagne 2020


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl