Château de l’Aumérade | De puurheid van de Provence

Henry IV, de koning van Frankrijk van 1559 tot 1610 en bekend van de uitspraak ‘Paris vaut bien une messe’, was een waar wijnliefhebber. Naast Givry was hij wild van de Provence en met name van de wijnen van het terroir van Château de l’Aumérade.

Even terug

De Romeinen brachten al wijnbouw naar de Provence, maar echt tot bloei kwam het pas in de zestiende eeuw. Koning Henry IV had namelijk een speciale band met l’Aumérade – hoewel het toen nog anders heette -, hij werd verliefd op de schoonheid van het landgoed en de kwaliteit van de wijn. Hij beval zijn premier, de hertog van Sully, om de wijnen aan het Franse hof te introduceren en op 15 februari 1594 de eerste bramenstruik van Frankrijk te planten, samen met prachtige platanen die nog steeds het terras van het kasteel sieren. En dat alles deed de Provence goed.

In de 18e eeuw werd het landgoed gekocht door de familie Aumérat en omgedoopt tot Château de l’Aumérade.

In 1932 werd Henri Fabre op zijn beurt verliefd op l’Aumérade en kocht het landgoed. De familie Fabre en de Provence zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, al 18 generaties zijn zij in de Provence gevestigd. Hij en zijn vrouw Charlotte behoorden tot de eerste bottelaars en oprichters van wijnen uit de Côtes de Provence. Ze renoveerden het kasteel en kregen in 1955 de titel van Cru Classé. Slechts 18 wijnen in de Provence hebben de kwalificatie Cru Classé.

Met hulp van hun zoon, Louis Fabre, breidden ze hun wijnverkoop en export uit. In 1956 ontwierp Charlotte Fabre een unieke fles. Het flesmodel is geïnspireerd op een vaas van de befaamde glasmaker en ontwerper Emile Gallé; met zijn laaggelegen zwaartepunt bleek hij bijzonder geschikt om in de restauratierijtuigen van Wagon Lits de tafel te sieren, zonder bij elke bocht om te vallen. Met deze fles werd de Cuvée Marie-Christine ‘geboren’.

De Cuvée Marie-Christine Rosé is een intrigerende, uiterst subtiel gekleurde wijn; op-en-top een authentieke Provence rosé van grenache, cinsault en syrah, 100% afkomstig van Château de l’Aumérade en natuurlijk een Cru Classé.  De rosé is subtiel, bloemig, fruitig en mineralig. Het huidige jaar is 2020, maar mocht je een eerder jaar treffen, niet getreurd. De Cuvée Marie-Christine krijgt dan meer verdieping.

Daarnaast is er een verrukkelijk sappige, diepgekleurde rode Cuvée Marie-Christine van syrah, grenache en carignan die het ontdekken meer dan waard is.  Het is een wijn om koel te drinken. 2017 is het huidige jaar en dat lijkt misschien ‘oud’, maar dit blijkt geenszins het geval. De wijn is zowel geconcentreerd en complex als fruitig en lichtvoetig. Een aanrader.

Naast Château de l’Aumérade bezit de familie Fabre ook nog een aantal andere domaines en châteaux. In totaal bezit de familie Fabre 550 ha. wijngaarden binnen de AOP Côtes de Provence, waarvan 112 ha. als Cru Classé zijn geclassificeerd. Wijnmaken is de familie Fabre wel toevertrouwd, zoveel is duidelijk. Met een bedankje naar koning Henry IV.

Charlotte van Zummeren

De Cuvée Marie Christine Rosé & Rood wordt geïmporteerd door De Monnik Dranken. Voor info over verkrijgbaarheid even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl