Chili | Korta uit Curico

Léon Colaris heeft een nieuw Chileens wijnhuis en Korta biedt dermate mooie wijnen dat we deze niet onvermeld kunnen laten. Korta was eerst een grower en heeft zich pas relatief recent in het maken van wijn gestort. Dat gebeurde in 1997 nadat de van oorsprong Baskische familie Corta-Bucarey het historische Santa Ana de Peteroa domein in de regio Curicó kocht. Hier werden rondom de bodega meer dan 180 ha aan rode druivenrassen aangeplant, waaronder o.a. cabernet franc en petit verdot. Daarnaast plantte Korta nog eens 30 ha aan witte rassen, zowel op de uitlopers van de Andes als in Zapallar aan de kust van Curicó, dat een grote reputatie geniet als bijzonder uniek koel-klimaatgebied.

Curicó is één van Chili’s meest authentieke wijngebieden gelegen op zo’n 200 km ten zuiden van Santiago. Deze streek met zijn gematigde, mediterrane klimaat met droge, zonnige zomers met temperaturen tot ca. 30°C is ronduit ideaal voor de wijnbouw. ‘s Nachts koelt het in de vallei fors af waardoor de druiven hun zuren en aroma’s behouden. De bodems bevatten vooral leem met een deel vulkanische as. Het hart van de productie van Korta’s rode wijnen is in Sagrada Familia, het warmere deel van Curicó. Daardoor hebben de rode wijnen van Korta een opmerkelijk goede fruit-intensiteit en toch voldoende fraîcheur en structuur.

Het zijn met name de rode wijnen waarmee Korta zich onderscheidt. Er zijn in Nederland twee ranges verkrijgbaar, de Reserve en de Barrel Selection. De Reserve wijnen krijgen 8 maanden houtopvoeding, wijnen barsten vol van fruit. Verkrijgbaar in merlot, syrah, cabernet sauvignon en carmenère. In de range Barrel Selection hebben de wijnen 12 maanden  houtopvoeding gehad. Het zijn steviger wijnen met backbone én fruit: in de varianten carmenère, syrah, merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc.

Met cabernet franc treedt Korta toe tot het beperkte lijstje van producenten die een mono-cepage van deze druif maken. Advies is wel om er iets bij te eten en dan opent de wijn zich als een bewezen belofte: zacht, elegant, satijnen tannines en licht zingend fruit op de achtergrond. Een revelatie!
De carmenère voelt zich senang in zowel de Reserve als Barrel Selection range. Een licht mintje, en krachtig fruit. Een charmeur van een wijn.

Alle negen rode wijnen laten zich van hun beste kant zien: het pepertje van de syrah, het jammy karakter en soepelheid van de merlot, het zwarte fruit van de cabernet sauvignon.
Op het gebied van prijs en kwaliteit is Korta Wines een heuse topper.

Bij Léon Colaris zijn de Reserve’s uit 2017  nu in de aanbieding voor € 7,95 (normaal € 9,75). De Barrel Selection uit 2016 is € 9,75 (normaal € 12,00). De varietal carmenere staat nu voor € 6,95 in de aanbieding.
Toppers voor een bescheiden prijs.

Charlotte van Zummeren

ps de petit verdot op de foto is (nog) niet beschikbaar op de Nederlandse markt

Colaris Korta Wines

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl