Copperaplace RDI | Internationaal project om gebruik van koper in de wijngaard te verminderen

13 Spaanse, Franse en Portugese bedrijven in de wijnindustrie – waaronder de wijnmakerijen Familia Torres en Jean Leon – hebben hun krachten gebundeld om het gebruik van koper in de wijnbouw en de impact op het milieu aanzienlijk te verminderen. Het COPPEREPLACE RDI-project wordt geleid door de Plataforma Tecnológica del Vino en de financiering ervan is goedgekeurd door het Interreg Sudoe-programma. Dit innovatieve Europese initiatief draagt bij aan geïntegreerde, duurzame oplossingen voor milieuvriendelijke productiemethoden.

COPPEREPLACE loopt van november 2020 tot februari 2023, op basis van een internationaal consortium bestaande uit Plataforma Tecnológica del Vino, Associaçao para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense (ADVID), Institut Français de la Vigne et du Vin (IFV), Centro de Valorización Ambiental del Norte (CVAN), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC-UMA), Vignerons Bio Nouvelle Aquitaine (SVBNA), Fundación EURECAT, Universidade do Porto (GreenUPorto), Universidad de Vigo en de wijnmakerijen Sogrape Vinhos, LBS ( Gérard Bertrand), Familia Torres en Jean Leon. Daarnaast staat het adviesbureau Artica Ingeniería e Innovación (artica + i) het consortium bij om het project technische diensten en ondersteuning te bieden tijdens de ontwerp- en ontwikkelingsfase van het voorstel, evenals bij de monitoring en technische en financiële verantwoording van COPPEREPLACE.

Door het gebruik van koper te verminderen, wordt de biodiversiteit in zowel de wijngaard als de bodem gestimuleerd, wat een belangrijk aspect is voor Familia Torres en Jean Leon. Concreet bestaat de deelname van Familia Torres aan het uitvoeren van proeven met producten die een alternatief bieden voor koper. Jean Leon zal ondertussen proeven uitvoeren die zich richten op het gebruik van behandelingen met variabele doses op basis van satellietbeelden en zal ook de voordelen van bodembedekkers in de wijngaard analyseren.

Bovendien zal COPPEREPLACE een netwerk creëren waartoe niet alleen wijnbouwers behoren, maar ook andere vertegenwoordigers in de internationale wijnwereld. Het doel is om alle belanghebbenden bij het project te betrekken, zodat ze hun kennis en expertise kunnen inbrengen.

Het project, met de volledige titel Ontwikkeling en volledige implementatie van nieuwe technologieën, producten en strategieën om de toepassing van koper in wijngaarden te verminderen en verontreinigde bodems in de SUDOE-regio te herstellen, heeft een budget van meer dan 1,6 miljoen euro. Meer dan een miljoen euro aan financiering is verstrekt door het Southwest European Territorial Cooperation Programme (Interreg Sudoe).

NL tekst ChvZ

Bron: pb


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl