Corbières | Château d’Aussières

Bij Château d’Aussières gaat niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen. Maar dat zou wel moeten want Château d’Aussières is iets heel bijzonders en het huis maakt prachtige en elegante wijnen. Aussières is ook niet voor niets onderdeel van Domaines Barons de Rothschild (Lafite).

Château d’Aussières ligt in de Corbières. Op dit wijngoed wordt al sinds de Romeinse tijd wijn verbouwd. De wijngeschiedenis van de rest van de Languedoc loopt ook ver terug, maar als het gaat om een specifiek terroir en huis is Aussières uniek. Baron Eric de Rothschild werd verliefd op dit château en voegde het toe aan zijn portfolio. Tijd voor een ontmoeting met het huis én met de wijnen.

Domaines Barons de Rothschild

De meeste wijnliefhebbers kennen Lafite Rothschild. Een prachtig wijngoed in Pauillac, het kasteel, de wijngaarden erom heen zijn artefacts om bij weg te dromen. De wijnen zijn steevast al voordàt ze op de markt zijn verschenen en primeur uitverkocht. Lafite is sinds 1868, een slordige honderdvijftig jaar geleden, van de Rothschild familie en daar is sinds 1962 het een en ander aan toegevoegd nl. de volgende huizen: Château Duhart-Milon in Pauillac, Château Rieussec in Sauternes, Château l’Evangile in Pomerol, Château Odilon  in Haut-Medoc, Los Vascos in Chili, Bodegas Caro – samen met Catena Zapata in Argentinië – en tot slot de Barons de Rothschild Lafite Collection met A.O.C. Bordeaux, Médoc, Pauillac en het merk Légende. Ook verwierf Baron Eric Château d’Aussières in de Corbières.

Aussières

Château d’Aussières ligt in de buurt van Narbonne, in de AOP Corbières in het hart van het Fontfroide terroir met een kiezelbodem op de hellingen, in de vlaktes is de bodem dieper en zandiger.

Tweederde van de wijngaard bevindt zich in de AOC-appellation van Corbières (druivenrassen: syrah, mourvèdre, grenache, carignan, cinsault) en een derde in de appellatie Vin de Pays d’Oc (chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot ).

De wijngaard wordt beheerd in de traditionele Corbières-stijl met 4.400 wijnstokken per ha. De opbrengsten worden laag gehouden (ongeveer 35 hl / ha), om een ​​sterke wortelontwikkeling en tegelijkertijd een oogst van zeer hoge kwaliteit te garanderen. Op basis van de uitstekende resultaten die zijn bereikt, werd nu de wijnstokken volgroeid beginnen te raken, besloten om deze praktijk voort te zetten.

Lafite kocht het domaine in 1999 en het 550 hectare tellende landgoed is sindsdien grondig aangepast. Het complete wijngaardareaal van 167 hectare is herplant met syrah, grenache, mourvèdre en carignan, aangevuld met cabernet, merlot en chardonnay. De kelders en het château zijn vernieuwd, gerenoveerd en opgeschoond. Aussières voedt zijn wijnen op als in Lafite: op barriques en op beton. Wijnmaker Olivier Richaud ‘tekent’ voor de wijnen, Ameryc Izard was voorheen de wijnmaker.  Richaud was hiervoor betrokken bij de creatie van de nieuwe winery van DBR Lafite in China, genaamd Long Dai Estate.

De proef op de som

Château d’Aussières (€ 29,–) maakt naast de gelijknamige wijn nog een tweede wijn: Blason d’Aussières (€ 13,50) en een rode en witte Vin de Pays (€ 8,95). Het huidige jaar van Château d’Aussières is 2015. De Blason en de twee Pays d‘Oc wijnen zijn van 2018. In de Corbières werkt men met typische Languedoc rassen als syrah, carignan, grenache en mourvèdre. Dit levert rijkere wijnen op.

Maar wat er zo opvalt bij de eerste wijn Château d’Aussières is de elegantie en fijnzinnigheid en het ingetogen karakter. Een wijn die een bevallige afstand tot je houdt, totdat jij deze verovert. De wijn is kruidig, rond, zijdezacht en aromatisch , met een mooi geïntegreerde houttoets en lange afdronk

De Blason, de tweede wijn, heeft minder houtopvoeding en is fruitiger, maar nog steeds jong en chique. Kruidig, licht rokerig, delicate tannines, zeer fruitig en harmonieus.

De Aussières rouge, een Vin de Pays, is gemaakt van cabernet en syrah en zowel elegant als krachtig.  Ook bij deze wijn kruidigheid, aromatisch en fruitig. De witte Vin de Pays van chardonnay is verbazingwekkend fris en fruitig. Vol en genereus van smaak met een frisse levendige smaak.

Het moet gezegd worden: Château d’Aussières is niet zomaar een huis, maar een tophuis pur sang.

Verkrijgbaarheid: bij de betere wijnwinkels. Eén mailtje naar info@monnik-dranken.nl  en de consument krijgt keurig de dichtstbijzijnde verkoopadressen

 

Charlotte van Zummeren

Lafite Rothschild

 

 


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl