Côtes du Rhône | Vidal-Fleury

Als je het over een soepel Rhône huis hebt, dan heb je het snel over Vidal-Fleury. Vidal-Fleury is de oudste producent uit de Rhône. Al sinds 1781 wordt er op dit domein wijn gemaakt. In 1787 was Thomas Jefferson, een groot wijnliefhebber en de latere president van de Verenigde Staten, te gast bij Vidal-Fleury. Dat hielp zeker mee om de reputatie van dit wijnhuis in Amerika op te bouwen. Vidal-Fleury is gevestigd in Côte-Rôtie. Sinds de jaren twintig van de vorige eeuw maakt deze producent wijn in  de Rhône vallei. In de noordelijke Rhône is syrah de belangrijkste druif met de witte viognier, marsanne en roussanne. In de zuidelijke Rhône is de hoofdrol weggelegd voor grenache met bijrollen voor syrah en mourvèdre.

In de witte Côtes du Rhône is de viognier belangrijk, en dat is niet bij alle witte CdR producenten zo. Dit geeft de wijn iets bloemigs en zachts. Daarnaast blazen de clairette, grenache blanc en rousanne een partijtje mee. Een heel klein gedeelte – ongeveer 5% – in de Rhône is voor de generieke witte wijn. Nog afgezien van het feit dat de wijn heerlijk is, valt er ook een verhaal over te vertellen.

Vidal-Fleury maakt ongelofelijk veel wijnen: o.a. Condrieu,  Gigondas, Vacqueyras, Crozes-Hermitage en ga zo maar door. Deze week is bij Gall&Gall de tweede fles voor de halve prijs. Mooi aanbod!

Gall Vidal-Fleury

Voledig aanbod:

ROUGES: Côte-Rôtie, Côte Blonde, Côte-Rôtie, Hermitage Rouge, Cornas, Châteauneuf-du-Pape rouge, Saint-Joseph rouge, Crozes-Hermitage rouge, Gigondas, Vacqueyras rouge, Cairanne, Côtes du Rhône Villages rouge, Côtes du Rhône rouge, Ventoux rouge, Grenache-Syrah-Mourvèdre rouge.

ROSÉS: Tavel, Côtes du Rhône rosé, Grenache-Syrah-Mourvèdre rosé.

BLANCS: Condrieu, Châteauneuf-du-Pape blanc, Crozes-Hermitage blanc, Côtes du Rhône blanc.

VINS DOUX NATURELS:

Muscat de Beaumes-de-Venise.

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu