De Champagne-streek | Duurzaam, duurzaam en duurzaam

In het najaar komt er als vanzelfsprekend aandacht voor de Champagne, zowel het aanbod als de streek. Dat heeft het Bureau de Champagne ook begrepen, want die organiseerde deze maandag een bijeenkomst in de Conscious Club op de Lauriergracht om een presentatie te geven over Champagne en duurzame wijnbouw. Op dezelfde dag was er een klimaatprotest bij het Rijksmuseum… over planning gesproken.

Nederland is best wel populair in de Champagne want we zijn een groeiende markt, zowel in volume als waarde steeg NL in 2018 met ruim 6%. Hoewel we hier voor 85% Brut drinken, is dat percentage in andere landen veel hoger. Diversiteit bestaat dus in Champagneminnend Nederland.

Algemene info

Champagne heeft 0,4% van het wereldwijde wijngaardareaal en 4% van Frankrijk. 30.000 mensen hebben banen door de champagne sector, tijdens de oogst zijn er nog eens 120.000 seizoensarbeiders.
Er zijn 16.000 champagneboeren en 340 huizen. Er wordt geëxporteerd naar 190 landen.
De Champagnestreek vertegenwoordigt 10% in volume en 36% in waarden van de wereldconsumptie van mousserende wijnen.
In 2018 zijn er 362 miljoen flessen wijn geproduceerd.

Opwarming van de aarde

Enerzijds leidt de opwarming van 1,1% in de afgelopen jaar tot rijpere druiven, wat gunstig is. Anderzijds is de ‘budding’ eerder, waardoor druiven gevoeliger zijn voor vorst in het voorjaar. De oogst is gemiddeld 18 dagen eerder dan voorheen.

Maar nu het belangrijkste. De Champagne streek doet er alles aan om duurzamer wijn te verbouwen.

Duurzaam!

Pierre Naviaux is de verantwoordelijke voor Milieu en Duurzame ontwikkeling bij het Comité de Champagne en hij hield een helder verhaal.

Om te beginnen is het gebruik van pesticiden met de helft verlaagd door o.a. Sexual Confusion en feromonenlokdoosjes zodat de vlinders minder eitjes leggen. Dit geldt al voor voor 17.000 van de 34.000 hectares wijngaardareaal. Organische wijnbouw wordt gepromoot, maar dit moet ook niet teveel gebeuren want dan wordt het koper en sulfaatgehalte van de grond te rijk. Beter is het zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken

Lichtere flessen, het scheelt 50 gram per fles, minder bemesten en zo min gebruik van de tractor voor CO2 beperking.
Meer bloemen etc. in de wijngaarden en de packaging wordt ook lichter gemaakt. Daarnaast zoveel mogelijk elektrisch vrachtverkeer i.p.v. vliegtuigen.

Hierdoor is in 15 jaar tijd de CO2 tot 15% terug gebracht (peildatum 2018).

En zo gaan ze door. Overigens wil men in geheel Frankrijk de bestrijdingsmiddelen met 50% terugdringen.

ChvZ

Foto: @ChampagneDeSousa


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl