De Koninklijke Grip

De Oranjes staan erom bekend. Ze houden van een lekker glas en ook een sigaretje kan er wel in. In het oog springt, voor wat betreft het glas, hoe de Oranjes de glazen wijn vasthouden. Even googlen op internet naar deze glaskwestie en dan verschijnen diverse links bij de selectie van Google, die over dit onderwerp een item hebben geplaatst. Meerdere van deze links verwijzen zelfs naar wijlen kooklegende Johannes van Dam, die zich er blijkbaar ooit enorm over heeft opgewonden. Andere sites hebben het over receptie gebruiken. Want wat doet Koning Willem-Alexander, en voor hem Beatrix en met haar prinses Margriet, zichtbaar duidelijk op alle foto’s waar hij met een glas in de hand staat?

Hij houdt het glas vast bij de kelk! Een doodzonde in wijnland. De temperatuur van de hand beïnvloedt de temperatuur van het glas op deze wijze. Heel fout. Sommigen zoeken de verklaring voor deze wijn faux-pas in de zogenaamde receptie etiquette. Op drukke gelegenheden wordt het glas in een party-stand vastgehouden. Een stevige grip om de kelk, zodat als iemand die je tegen je oploopt of je aanstoot, het kostelijke vocht niet uit het glas gewalst wordt.

De oplossing van dit kelkvraagstuk ligt o.i. in de oude adellijke etiquette. Naar verluidt hield in vroeger tijden de steel van het glas de minder welriekende handen op een juiste afstand van de wijn. Zo kan de odeur van de handen de geur van de wijn niet beïnvloeden. De enigen die toentertijd geen vieze handen hadden, waren leden van het koningshuis en zij kunnen daarom de glazen gewoon bij de kelk vasthouden. Een simpele reden voor een terugkerend dilemma. En dat tegenwoordig de temperatuur van de wijn belangrijker is dan geurende handen, want de persoonlijke verzorging is er in de loop der jaren enorm op vooruitgegaan, zal de royals een zorg zijn. Door zo het glas beet te pakken, geven zij blijk van hun afkomst. Zelfs Maxima doet het nu ook!

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl