Distell | Zoomen met Andrea Freeborough

Corona maakt creatief en zoomtastings zijn inmiddels het nieuwe normaal. Vanmiddag meldde zich via het web Andrea Freeborough van Distell. Andrea Freeborough is Head of Winemakeing and Viticuture voor alle wijnen van Distell. Vanuit top line perspectief draagt zij zorg voor de verschillende merken door nauw samen te werken met de verschillende wijnmakers. Binnen Distell heeft zij meerdere functies gehad. Zo was ze o.a. White wine maker voor Nederburg, maar ook Cellarmaster voor Fleur du Cap en Nederburg.

Distell, één van Afrika’s belangrijkste producenten en marketeers van wijnen, gedistilleerd, ciders en ready-to-drinks (RTD’s), biedt een internationaal portfolio wijnen waaronder Nederburg, Drostdy Hof, Two Oceans, Pongracz en Fleur du Cap en een premium gedistilleerd portfolio.

Vandaag gaat het over wijn en proeven we on zoom een fruitige chenin blanc 2018 van Drostdy Hof. Daarna een Nederburg The Manor Chardonnay 2018, een romige, boterige chardonnay met vanille gevolgd door een knisperfrisse Fleur du Cap Essence Sauvignon Blanc 2019. Van de Fleur du Cap Privée Series staat een Merlot Unfiltered 2016 ter tafel. Deze krachtige wijn laat zien waar merlot in Zuid-Afrika toe in staat is. Het slotstuk is een absolute topper: Nederburg Heritage Heroes Brew Master Bordeaux 2017, zacht, elegant en strak. Precies wat je van een Bordeaux mag verachten, alleen komt deze uit Zuid-Afrika.

Nederburg

Op 1 november 1791 werd de immigrant Philippus Wolvaart eigenaar van de Nederburg boerderij met 49 ha wijngaarden. De boerderij ligt tussen de Berg en Palmiet rivieren, beter bekend als Paarl. Rond de historische boerderij liggen de kelders waar in de jaren dertig al wijn bij lage temperatuur werd vergist, voor die tijd revolutionair. Ook vandaag de dag worden de wijnen daar op eigentijdse manier vervaardigd. Traditie en talent gemixt met passie, precisie en geduld resulteert in klassiek gestructureerde wijnen met levendige fruitsmaken. Nederburg’s wijnen vol fruit en finesse worden wereldwijd beloond.

Nederburg is de meest bekroonde wijnmakerij van Zuid-Afrika en heeft meer prijzen, trofeeën, medailles en onderscheidingen gewonnen dan welke andere wijnproducent. Nederburg is o.a. in 2011 uitgeroepen tot Winery of the Year door de Platter’s Wine Guide. Nederburg is ook voormalig winnaar van de Zuid-Afrikaanse producent van het jaar op de International Wine & Spirit Competition. In eigen land is Nederburg twee keer uitgeroepen tot de meest succesvolle wijnmakerij op de Old Mutual Trophy Wine Show.

Walraven Sax heeft 5 wijnen van de Nederburg Heritage Series:

The Anchorman is een eerbetoon aan Philippus Wolvaart. Een zwoele stevige chenin blanc met een ouderdomspotentieel van zeker 10 jaar.

The Young Airhawk herdenkt Arnold Graue, wijnmaker en vliegfanaat. Hij is ook met een klein vliegtuigje verongelukt. Deze sauvignon blanc is expressief en zeer smaakvol, een mustdrink voor niet sauvignon blanc liefhebbers.

The Beautiful Lady is opgedragen aan Ilse Graue. De echtgenote van Johann Graue, een Duitse immigrant die in 1937 Nederburg kocht. Ilse was een geboren gastvrouw, haar rozentuin staat nog steeds op het landgoed. Deze gewürztraminer is prachtig diepzinnig en ongeëvenaard.

Brew Master eert Johann Graue, een visionair met klonen en koele fermentatietechnieken. De wijn is een krachtige blend van cabernet sauvignon, malbec, merlot en petit verdot. Weliets bij eten.

The Motorcycle Marvel is genoemd naar Günter Brözel die van 1956 tot 1989 keldermeester was. Op zijn BSA-motorfiets croste hij door de wijngaarden. Hij droeg stevig bij aan de goede reputatie van Nederburg. Én: 1n 1985 werd hij de eerste Zuid-Afrikaanse wijnmaker van het jaar. Ook een rode blend, maar iets zachter dan de voorafgaande met carignan, grenache, mourvèdre en shiraz.

W.O.

De diverse ranges van Distelle komen ook uit de diverse W.O.’s. Zo komt bijvoorbeeld de Fleur du Cap Privée Series cabernet sauvignon 2016 uit Stellenbosch waar het warme klimaat goed is voor de cabernet. De sauvignon blanc van de Fleur du Cap Privée Series komt uit Darling waar het micro-klimaat weer beter is voor de sauvignon. Een groot bedrijf als Distell heeft eindelose keuzes op het gebied van terroir.

Corona

Aan het eind van de tasting stellen we aan Freeborough de vraag hoe het zit met de voorraden van Distell in deze corona-crisis. Andrea antwoordt dat ze als een van de grootste wijnproducenten nauw samenwerken met de overheid om de voorraden weg te werken. Distilleren is daarbij een van de opties. Het is een groot probleem voor de hele wijnbranche in Zuid-Afrika en er wordt hard gezocht naar oplossingen.

Ook Maartje van Broekhoven van Walraven Sax hoopt van harte dat deze situatie snel weer over is en daar is iedereen het mee eens.

 

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl