Domaine Gayda | topper breder verkrijgbaar door LFE

LFE stuurde al een tijdje terug de blije melding dat zij de importeur worden van dit prachtige huis. In 2003 in Zuid-Afrika spraken o.a. investeerder Tim Ford en wijnmaker Vincent Chansault over het oprichten van een nieuw huis in de Languedoc. Inmiddels bestaat Domaine Gayda ruim 15 jaar.

Domaine Gayda is gelegen in de Languedoc, ongeveer 25 km ten zuidwesten van Carcassonne. Bij Gayda is sprake van heuse innovatie. Zo focust deze producent zich niet op het produceren van appellationwijnen, maar alleen op Pays d’Oc’s. Dit geeft ze de vrijheid om druiven uit verschillende Zuid-Franse gebieden en percelen met elkaar te blenden zonder allerlei beperkende bepalingen. Diversiteit en out-of-the box thinking vormen hierbij de sleutels tot succes. Zo is men bij Gayda voortdurend aan het experimenteren met druivenrassen die voor het gebied ongebruikelijk zijn, waaronder cabernet franc en chenin blanc. De druiven worden met de hand geplukt. Gayda werkt overigens geheel biologisch, met veel respect voor de omgeving en natuur. Deze populaire wijnen hebben een ongekende prijs-kwaliteit-plezierverhouding.

Domaine Gayda, waarvan het Malthezerachtige kruis in het logo overigens verwijst naar de Kartharen uit Carcassonne, was al jaren op een vijftiental verschillende plekken verkrijgbaar in Nederland. Zoals Pasteuning in Amsterdam en de webwinkel Leon Colaris, de teksten van de vorige alinea zijn gebaseerd op achtergrondinformatie van hun site. In principe kunnen deze verkooppunten gewoon doorgaan met de verkoop van Gayda, alleen kunnen zij hun flessen nu afnemen van LFE. Als ze daarvoor voelen natuurlijk, met sommigen is LFE nog in gesprek. De aanwezige CEO van LFE Marcel Kerkmeester licht toe dat het huis behoefte had aan één grote importeur, dat is logistiek ook veel handiger. LFE heeft de mogelijkheden om via hun Out of Home tak en de gespecialiseerde fine-wine-shops van Groupe du Vin de wijnen met beleid in Nederland onder de aandacht te brengen.

Domaine Gayda brengt meerder ranges uit die allen getooid zin met kekke labels. En de prijzen doen het plezier van het drinken alleen maar deugd. De icoonwijn Chemin de Moscou is genoemd naar een weg in de buurt van het Canal du Midi en bestaat uit syrah, grenache en een klein beetje cinsault. Een wegdroomwijn. En van alle andere wijnen valt werkelijk niets slechts te melden. De wijnen zijn überhaupt al goed geprijsd, maar dé prijskwaliteit topper zijn de Gayda Figure Libre Freestyle blanc et rouge IGP. De rode is gemaakt van de cabernet franc en de witte van grenache Blanc 55%, roussanne 10%, chenin blanc 10%, maccabeu 10% en marsanne 15%. Toppers voor weinig geld.

Restaurant Jaspers op de Ceintuurbaan kookte er heerlijke gerechtjes bij met coquilles, oester, ei met truffel en hazepeper. Een mens heeft op zo’n moment weinig meer te wensen.

De consumentenadviesprijzen staan onder het artikel.

Domaine Gayda en LFE, veel succes!

 

Charlotte van Zummeren

 

 

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu