Languedoc | Innovatie bij Domaine Gayda

Domaine Gayda is gelegen in de Languedoc, ongeveer 25 km ten zuidwesten van Carcassonne. Bij Gayda is sprake van heuse innovatie. Zo focust deze producent zich niet op het produceren van appellationwijnen, maar alleen op Pays d’Oc’s. Dit geeft ze de vrijheid om druiven uit verschillende Zuid-Franse gebieden en percelen met elkaar te blenden zonder allerlei beperkende bepalingen. Diversiteit en out-of-the box thinking vormen hierbij de sleutels tot succes. Zo is men bij Gayda voortdurend aan het experimenteren met druivenrassen die voor het gebied ongebruikelijk zijn, waaronder cabernet franc en chenin blanc. De druiven worden met de hand geplukt. Gayda werkt overigens geheel biologisch, met veel respect voor de omgeving en natuur. Deze populaire wijnen hebben een ongekende prijs-kwaliteit-plezierverhouding.

Domaine Gayda brengt meerder ranges uit die allen getooid zin met kekke labels. En de prijzen doen het plezier van het drinken alleen maar deugd. De icoonwijn Chemin de Moscou is genoemd naar een weg in de buurt van het Canal du Midi en bestaat uit syrah, grenache en een klein beetje cinsault. Een wegdroomwijn.

Chemin de Moscou heeft een nieuwe bladzijde omgeslagen. “In 2017 zijn we begonnen met het variëren van de vaten die worden gebruikt om onze wijn gedurende 24 maanden te laten rijpen, we gebruiken nu vaten van 500 liter, houten vaten, amforen en eieren“, vertelt wijnmaker Vincent Chansault. Een aantal journalisten waaronder ondergetekende, werden uitgenodigd om de verschillende samples te proeven en te waarderen. De dag ervoor was het team van Gayda naar London afgereisd om daar hetzelfde te doen met Britse collega’s. Het resultaat, de wijn van 2018, is een blend van de verschillende opvoedingen zonder toegevoegde zwavel en dit levert een open, ronde, soepele stijl. De intense aromatische expressie van donker fruit en kruiden, complexiteit en lengte maken het een wijn die nu – of over 15 jaar – gedronken kan worden.

En ook van alle andere wijnen valt werkelijk niets slechts te melden. De wijnen zijn überhaupt al goed geprijsd, maar dé prijskwaliteit topper zijn de Gayda Figure Libre Freestyle blanc et rouge IGP. De rode is gemaakt van de cabernet franc en de witte van grenache Blanc 55%, roussanne 10%, chenin blanc 10%, maccabeu 10% en marsanne 15%. Toppers voor weinig geld.

De consumentenadviesprijzen staan onder het artikel.

Charlotte van Zummeren

 

 

 

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl