4 x Methode Traditionelle uit Limburg | Domein Holset

Domein Holset heeft nu een eigen wijnmakerij in Lemiers (Vaals) en een eigen wijnaker, oenoloog Peter van den Berg. Vanaf 2020worden de mousserende wijnen ineigen land gemaakt. Een mooie stap in een tijd waarin ‘bubbels van eigen bodem’ in Nederland steeds meer in de belangstelling staan. “Hiermee neemt de vraag naar eigen specifieke mousserende wijnen toe,” aldus Kirsten. “Op deze manier kunnen we daar beter op inspelen en vraaggericht werken, iets waar de topgastronomie om vraagt. Zo produceren we voor een drietal restaurants al eigen cuvees waarmee zij zich ook weer kunnen onderscheiden. Het biedt ons bovendien de kans om zelf meer te experimenteren. Iets waar we als jong, ondernemend wijnhuis volop mee bezig zijn.

Op eigen benen, met eigen wijnmakerij!
Als wijndomein met een sfeervol logement en eigen wijngaarden, heeft Domein Holset zich sinds de opening in 2017 steeds verder ontwikkeld tot een gespecialiseerde producent van Nederlands mousserende wijnen. Met wijnspecialist Kirsten Abels aan het roer is er samen met adviserend oenoloog Stan Beurskens, van het naastgelegen Wijndomein Sint Martinus, hard gewerkt aan de ontwikkeling van een eigen mousserende smaakstijl. Het domein heeft intussen vier mousserende wijnen op haar naam staan. Deze werden tot voor kort gevinifieerd in de wijnkelders van Sint Martinus. Kirsten: “Zowel voor ons als voor onze buren van Sint Martinus geldt dat we groeien en behoefte hebben aan focus en authenticiteit. Daar waar Sint Martinus zich vooral specialiseert in een breed segment aan duurzame kwaliteitswijnen richt Domein Holset zich vooral op hoogwaardige mousserende wijnen. Uniek in Nederland is dat wij straks de gehele vinificatie in eigen huis gaan doen, dus ook de tweede gisting op de fles. Met de komst van oenoloog Peter van den Berg binnen ons domein, die zich specialiseert in de beste, mousserende wijnen, hebben we nu letterlijk een eigen basis, een eigen fundament, om zelf te kunnen produceren.” Deze stap betekent overigens niet het einde van de samenwerking tussen Domein Holset en Wijndomein Sint Martinus. Kirsten: “We continueren onze samenwerking. Zo delen we nog nog steeds percelen om de juiste en beste druiven voor ieders assortiment te kunnen oogsten. Verder blijven we gebruik maken van Stan Beurskens’ kennis van vinificatie en delen we wijnkennis met elkaar.

Een deel van de oogst wordt dit jaar nog gevinifieerd door Sint Martinus. Stan Beurskens: “Samen met Domein Holset geloven we in specialisatie en focus. Voor het Heuvelland levert de nabijheid van beide bedrijven bovendien een mooie synergie op. Voor klanten en toeristen is het interessant beide bedrijven te kunnen bezoeken.

Domein Holset brengt inmiddels 4 Methode Traditionelles op de markt. De mousserende wijnen komen uit een bepaald jaar, het huis heeft (nog) geen reservewijnen. De datum van degorgement wordt erbij gegeven. We lichten ze even uit:

Stevig & Fruitig
Bruut van Holset, Johanniter & Cabernet Blanc, BGA Limburg 2016                 € 22,50

De Bruut van Holset is een stevige jongen met veel fruit. De cabernet blanc zorgt voor backbone met appel, groene paprika en een vleugje tropisch fruit. Johanniter geeft de wijn zachtheid. De druiven zijn zorgvuldig met de hand geplukt, geassembleerd en gevinifieerd volgens de traditionele methode. 12 maanden rijping  en een dosage van 10 gram. Gedegorgeerd in maart 2018.

Fruitig & Stevig
Dot van Holset, Cabernet Blanc & Johanniter, BGA Limburg 2017                        € 25,00

De Dot van Holset is aromatisch met vlierbloesem, kruisbes, appel en e tropisch fruit. Deze cuvee cabernet blanc is gelimiteerd en uit het bijzonder koele  2017. De wijn is gevinifieerd volgens de traditionele methode. 30 maanden rijping en een dosage van 6 gram. Gedegorgeerd in september 2020.

Fles volume 0.375ML |  Dotje van Holset, Cabernet Blanc & Johanniter, BGA Limburg 2017                              € 15,00

Proefnotitie staat hierboven bij de grote broer.

Vol & Zacht

Dame van Holset, Chardonnay, BGA Limburg 2017                                                                    € 25,00

De Dame van Holset is een droge mousserende wijn en wordt gekenmerkt door bloesem, perzik en mango, en heeft door de korte vergisting op eiken vaten een lichte toets van vanille. Assemblage en vinificatie volgens de traditionele methode. 30 maanden  en een dosage van 3 gram.  Gedegorgeerd in augustus 2020.

Vol & Krachtig
Prins van Holset Brut Nature
, Souvignier Gris & Johanniter, BGA Limburg 2016 € 27,50

De Prins van Holset is krachtig met steenfruit als perzik, abrikoos en een vleugje kruidigheid. Assemblage en vinificatie volgens de traditionele methode. 42 maanden rijping en een dosage van 2 gram. Gedegorgeerd in augustus 2020.

Online verkrijgbaar bij Domein Holset

De mousserende wijnen van Domein Holset worden in diverse restaurants geschonken (maar nu even niet).

Charlotte van Zummeren

 

 


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl