Domein Holset | Nederlandse Methode Traditionelle

Nederland is een kwaliteitsproducent van mousserende wijnen rijker. Domein Holset maakt mousserende wijnen die een tweede gisting op de fles krijgen en daarna rijpen ze nog tussen de 12 en 30 maanden ‘sur lie’. Als gespecialiseerd mousserend producent probeert Holset te excelleren in eigen Nederlandse smaakstijlen met de druivenrassen cabernet blanc, souvignier gris, johanniter en chardonnay. Oenoloog Stan Beurskens werkt nauw samen met het team Holset en Beurskens is een gedegen oenoloog, dus op dat gebied geen twijfels. Het team bestaat verder uit wijnspecialiste Kirsten Abels en wijngaardenier Guy Demacker. Op dit moment komen de 3 mousserende wijnen uit 2016, kun je nagaan hoe lang die sur lie hebben gelegen, het opleggen gebeurt overigens in Duitsland.

Eigenaar Erik Leferink liet Winebusiness.nl zijn drie topproducten proeven: De Dame, de Prins en Bruut. Alle drie de flessen zien er patent uit, je kunt er mee voor de dag komen. Domein Holset is een professioneel bedrijf, zoveel is duidelijk. Het domein behelst in totaal 6,5 hectare wijngaard met een productie van rond de 25.000 flessen.

De Dame van Holset 2016 is een Hollandse Blanc de Blancs brut van chardonnay. Dit is een prachtglas, knisperfris en fruitig en de voorkeur van velen. Deze Dame heeft maar liefst 30 maanden gerijpt.

De Prins van Holset 2016 is een blend van souvignier gris en johanniter. Deze wijn is wat zwaarder en heeft een fijne bubbel, lichte kruidigheid en tropische aroma’s van perzik en abrikoos. ‘Meer dan zijn voorganger uit 2015 is dit een wijn met meer aroma, mede doordat hij dubbel zo lange gistrijping heeft gehad’, aldus vinologe Kirsten. De Prins rust 15 maanden.

De Bruut van Holset is een stevige jongen. Johanniter druif speelt de hoofdrol, aangevuld met cabernet clanc. De wijn heeft een unieke brede waaier aan geuren, te danken aan het mooie en warme oogstjaar 2016. Deze wijn heeft 12 maanden op de gist gerijpt; daardoor heeft de Bruut een fijne mousse en een robuuste smaak.

De nieuwe rassen zijn resistenter en worden nog maar weinig gebruikt voor mousserende wijn. ‘Om deze rassen te optimaliseren voor bubbels ondernemen we veel stappen: we passen ons wijngaardbeheer aan en houden de suikers en zuurgraad in balans. We hebben twee wijngaarden die we net iets anders onderhouden. We organiseren verschillende plukmomenten en vergisten elk deel van de oogst apart. Hierdoor hebben we een ongelooflijk rijk palet aan basiswijnen om de typische Holset smaak te creëren. Dit alles doen we zoveel mogelijk op basis van duurzaam geteelde druiven. Ieder jaar ontwikkelen we de typische Nederlandse smaakstijlen van levendig zuur en fris-fruitig. Het is daarom heel leuk om de nieuwste flessen te proeven die zich kenmerken door het zonnige rijpe jaar 2016. De groei die we doormaken op Domein Holset is terug te proeven in de wijn’, vertelt Kirsten.

De ligging van de wijngaarden in Holset en Vijlen zijn bij uitstek geschikt voor het verbouwen en productie van mousserende wijnen. De bodem, het klimaat en de druivenrassen maken de wijnen onderscheidend. Het zijn gewoon goede Methode Traditionelles, welke de voorkeur heeft is persoonlijk. De prijs ligt tussen de 25 en 30 Euro. Dat is best wel een bedrag, maar daarvoor krijg je een uniek Nederlands product.

Domein Holset schenkt zijn mousserende wijn bij de top van de horeca in het gehele land – wat ook al een prestatie op zich is, en vestigt zich in de decembermaand, ofwel dé champagnemaand, op de Haarlemmerdijk. ‘Er komt mooie mousserende wijn van onze Nederlandse bodem. Omdat niet iedereen gemakkelijk naar ons wijndomein in Zuid-Limburg komt, brengen we het moois uit Zuid-Limburg naar Amsterdam’, aldus Erik Leferink, oprichter van Domein Holset. ‘We werken aan innovatie op wijngebied in Nederland en laten graag iedereen kennis maken met onze nieuwste bubbels, met deze stap proberen we de wijn toegankelijk te maken en tegelijk ons verhaal te verspreiden.’

Chapeau!

Charlotte van Zummeren

 

In de decembermaand is Bruisend WijnHuis Domein Holset in Amsterdam te gast in de pop-up store van KitschKitschen op de Haarlemmerdijk. Domein Holset introduceert de nieuwste smaken in Amsterdam; de Dame, Prins en Bruut uit oogstjaar 2016. Elke maandagavond van de maand zijn er besloten proefavonden, tijdens winkeltijden zijn de wijnen te koop.

Pop-up store Domein Holset, Haarlemmerdijk 48, Amsterdam

Winkel openingstijden

maandag 10:00–18:00
dinsdag 10:00–18:00
woensdag 10:00–18:00
donderdag 10:00–18:00
vrijdag 10:00–18:00
zaterdag 10:00–18:00
zondag 12:00–17:00

Proefavonden maandag 2, 9, 16, 23 en 30 december van 18 – 20 uur

Domein Holset

Foto: @Holset Instagram


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl