Douro | Quinta do Noval

De Douro, of de Portstreek, overleeft door steeds meer stille wijnen te maken. Er wordt nog wel Port gedronken, maar niet meer zoveel als vroeger. Een slimme overlevingsstrategie. Vroeger werd er 80% Port gemaakt en 20% stille wijn en nu is dat precies omgekeerd. Wie Port zegt, zegt ook Villa Nova de Gaia, want in die plaats slaan de shippers hun Port op. Er is een een die dat niet doet, die zijn wijnen laat ouderen in de Douro, en ook alle verzendingen vanuit de Douro doet. En dat is Quinta do Noval. Laten we eens een kijkje gaan nemen.

António José da Silva, koopman uit Porto, koopt Quinta do Noval in 1894. De wijngaarden zijn verwoest door phylloxera en hij brengt het landgoed weer tot leven door de wijngaarden opnieuw aan te planten. Schoonzoon Luiz Vasconcelos Porto transformeert de oude smalle terrassen in brede terrassen, waardoor efficiënter gebruik van de ruimte en een betere blootstelling aan de zon mogelijk wordt.

Quinta do Noval haalde pas echt de kranten met het declareren van de Port Vintage en Port Nacional Vintage in 1931. Want met de wereldwijde recessie en de enorme voorraad Vintage 1927, besloten bijna alle huizen om Vintage 1931 niet uit te declareren. Quinta Noval behoort sindsdien tot de grote namen op de Engelse en Amerikaanse markt, een leidende positie die zij anno 2021 nog steeds heeft.

Quinta do Noval is sinds 1993 onderdeel van de internationale wijngroep AXA Millésimes.

In 1997 bouwde Noval een bottelarij en distributiemagazijn in Alijo, nabij Pinhão. Quinta do Noval is het eerste traditionele Porto-huis die al zijn activiteiten in de Douro concentreerde. En met de werkgelegenheid die dat oplevert zal de Douro blij zijn, want het is een arme streek.

Chrisitian Seely is al 28 jaar managing director van Noval. Hij verklaart het volgende ‘Quinta do Noval wordt over de hele wereld erkend om zijn Ports en produceert geweldige terroirwijnen: of het nu onze Quinta do Noval Vintage is, of onze Quinta do Noval Nacional Vintage, een buitengewone Port van een klein perceel genesteld in het hart van het estate, om nog maar te zwijgen van onze Ports in Old Tawny of Colheitas-stijl.

Daar heeft hij een punt, want Noval is beroemd om zijn Nacional Vintage Port, een van de meeste dure Ports ter wereld. De 1963 kun je nu kopen voor ruim vier duizend Euro, mind you!

En ook de befaamde – inmiddels gepensioneerde wijncriticus Robert Parker is zeer gecharmeerd van Quinta do Noval. In zijn Wine Advocate schreef hij het volgende: ‘Quinta do Noval is ongebruikelijk onder de grote traditionele Porthuizen omdat zij het belang van de wijngaard benadrukt. Het is veelbetekenend dat het bedrijf is vernoemd naar zijn wijngaard, dat het volledig gevestigd is in de Douro-vallei, en dat de belangrijkste Vintage Ports – Quinta do Noval Nacional en Quinta do Noval – , beide Ports van één wijngaard zijn. Het doel is om klassieke Vintage Ports te produceren die een harmonieuze en elegante expressie van het terroir van Quinta do Noval zijn. Strenge selectie in de wijngaard, lage opbrengsten en weer strenge selectie in het proeflokaal resulteren in een kleine productie.’

Kortom Quinta do Noval is een wereldvermaarde topper. En hun wijnen zijn gewoon op diverse plekken in Nederland te koop, o.a. bij Henri Bloem. En de prijs van de diverse Ports – niet de Nacional natuurlijk – ligt tussen de 10 en de 30 Euro. Je hebt al voor relatief weinig geld een goede Port in huis, dat is niet te vergelijken met Grand Cru’s uit de Bordeaux terwijl je een vergelijkbare kwaliteit krijgt.

Quinta do Noval maakt naast die range Ports – witte, ruby, tawny, vintage, LBV en colheita – ook krachtige stille rode en witte wijnen, bijvoorbeeld een petit verdot en een touriga nacional, en een witte multi blend Cedro do Noval. Ook een fruitige olijfolie zit in het portfolio.

De Ports en de wijnen – rood en wit – wel koelen voor consumptie, komt de smaak ten goede.

Quinta do Noval is een topproducent.

 

Charlotte van Zummeren

 

Importeur is Jean Arnaud: Quinta do Noval

 

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl