Dry January | Beendroge Chablis van Domaine Chanson

Januari is nu bijna synoniem met 0% alcohol, maar je hebt ook mensen die in januari hele droge wijnen drinken, onder het mom van nomen est omen in dry january. Ze drinken bijvoorbeeld een beendroge, knisperfrisse wijn uit de Chablis van Domaine Chanson.

Chablis

Chablis is onderdeel van de Bourgogne, maar heeft een eigen herkenbare stijl. De wijnen uit Chablis worden gemaakt van chardonnay. Nog sterker, in Chablis worden alleen witte wijnen van chardonnay gemaakt. Hoewel deze druif meestal ronde, crèmige wijnen geeft, zijn de wijnen uit Chablis strak en beendroog. Het terroir in Chablis zorgt hiervoor. Dit bestaat uit klei, kalk en fossiele schelpdieren. Het is beter bekend als kimmeridge, en dit zorgt voor verfijnde zuren, mineraliteit en strakke droogheid in de wijnen. Een ander verschil met wijnen uit de Bourgogne is dat Chablis op tanks rust en niet op eikenhouten vaten. Met uitzondering van Premier Cru’s en Grand Cru’s dan. Verder is de appellation Chablis beperkt en mag niet meer worden uitgebreid en zijn er strenge regels over hoeveel er geoogst mag worden. Dat leidt tot schaarste. Tot slot het klimaat, Chablis heeft een redelijk koel klimaat en moet zich in de winter beschermen tegen vorst. Kortom, Chablis is cool en hot, want geliefd.

Domaine Chanson

Domaine Chanson is opgericht in 1750. Chanson heeft sinds die tijd veel betekend voor de regio. Zo wordt in 1999 de appellation Viré Clessé gecreëerd, Chanson was een van de eersten die wijn onder die A.O.C. bottelden. In 1999 wordt Domaine Chanson ook ingelijfd in de Bollinger groep, maar blijft het wijnhuis zelfstandig. Thuisbasis Beaune Bastion wordt in 2007 grondig gerenoveerd en Chanson koopt een aantal exceptionele wijngaarden in het zuiden van de Côte de Beaune.

Chanson bezit 45 hectare eigen wijngaarden in de Bourgogne. Allen hebben de Premier Cru en Grand Cru status en bevinden zich in de mooiste dorpen van Côtes de Beaune: Santenay, Chassagne Montrachet, Puligny Montrachet, Pernand Vergelesses, Beaune, Savigny-les-Beane en Corton. Doordat Chanson beschikt over wijngaarden in de 10 mooiste Premiers Crus van Côtes de Beaune, wordt Domaine Chanson terecht beschouwd als een van de specialisten van Premiers Crus in Beaune.

De wijnen van de eigen wijngaarden worden gebotteld onder Domaine Chanson en de wijnen van de druiven die ze afnemen van vaste contractgrowers worden gebotteld onder Bastion de L’Oratoire, ook de naam van hun wijnkelder bóven de grond.

Chablis van Domaine Chanson

Dry January? Probeer dan deze beendroge Chablis van Domaine Chanson.

Mooie, heldere kleur. Een aromatisch wijn met mooie zuren en minerale tonen. Fris, strak, en beendroog met een lange afdronk.

Heerlijk bij oesters, maar ook bij kip en vis.

Santé!

ChvZ

Wijnkring Chablis Chanson


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu