Eviva Espaňa | #EatSpain#Drink Spain

In deze Corona-tijd mis je het buitenland alleen maar meer. Maar als wijnjournalist ben je gezegend dat importeurs en landenbureaus je blijven vertroetelen met hun specialiteiten. Zo ook Vinos de Espaňa dat nu bij de wijnen ook het heerlijke Spaanse eten promoot: @Alimentosdepaňa.

Maar nu de wijn.

Spanje een groot wijnland met 1 miljoen hectare wijngaarden, een achtste van de totale wereldoppervlakte. Èn het land is in beweging. Wat laat misschien, maar dat heeft zijn oorzaken. Spanje is sinds 1986 lid van de EU en een democratie sinds 1978. Daarvoor had het land lang te lijden on der de dictatuur van Franco die de Spaanse wijnwereld in een isolement dwong met o.a. gedwongen urbanisatie. Spanje maakte wel wijn, maar had niet echt een wijncultuur zoals in Frankrijk waar wijn een substantieel onderdeel van de lands cultuur is. Ook waren de wijnmakers ouderwets, ´wijn is rood en ligt op hout´ is lang het adagium geweest en dit terug te vinden in de wetgeving met de toevoeging Crianza, Reserva en Gran Reserva, die enkel over (hout) opvoeding gaan en niet over kwaliteit.

Toen de subsidiepotten van de EU werden aangesproken, leidde dit in eerste instantie tot het uitbundig aanplanten van wijngaarden, waarna het land zo´n beetje omkwam in zijn eigen wijn. Traditiegetrouw kent Spanje meer druivenboeren dan wijnproducenten en de eersten konden de druiven niet meer kwijt. Aan dat aanplanten kwam een einde en een jongere generatie wijnmakers wilden vervolgens zelf wijn maken ipv druiven telen. Dit was de eerste aanzet tot beweging in het wijnland. Hoewel de financiële crisis van het afgelopen decennium diepe sporen naliet in de Spaanse wijnwereld. De jaarlijkse Spaanse wijnconsumptie daalde naar 11 liter per jaar, de helft van wat wij hier drinken. Inmiddels is de rust terug en komt Spanje meer toe aan diversiteit. Niet alleen rood op hout, ook wit en lokale druivenrassen.

Op klimaatgebied heeft Spanje 48 klimaten – raar, maar waar – en het hete binnenland ligt op hoogte: tussen de 500 en 600 meter en dat is van invloed op de wijnbouw. De hoogste kwalificatie in de wijnwetgeving DOCa bezitten Priorat – met 1800 hectare een klein wijngebied – en Rioja, met 62.000 het één na grootste wijngebied. Ribera del Duero streeft nog niet naar deze status. 400.000 hectares liggen onder irrigatie en 54.000 hectares zijn organisch. De afwijkende individuele D.O. Vino de Pago is aan 14 wineries toegekend. Dit gebeurt als er een D.O. ontbreekt of niet functioneert. Er zijn 90 D.O. ’s wat voor zo’n groot wijnland weinig is. Hoewel het land het grootste wijngaardareaal heeft, zijn de opbrengsten laag. Op het gebied van productie staat Spanje niet op één, maar in de top vijf.

Deze kennis deed ondergetekende op bij een van de Spaanse wijncursussen van Frank Smulders MW, want als er een expert is op het gebied van Spanje, is hij het wel.

De D.O. Cava slaat op niet op één gebied, hoewel de meesten uit de Penedes komen. Dit is historisch zo gegroeid doordat na phylloxera ramp in Frankrijk, inkopers voor rood naar Rioja gingen en voor wit – voor Champagne – naar de Penedes. De oudste cava producent komt dan ook uit 1871, het tijdstip van de plantenepidemie. De wetgeving geeft minimaal negen maanden op de lees aan en voor Reserva en Gran Reserva resp. 15 en 30 maanden. De productie is net zo hoog als in de champagne en met o.a. Recaredo en Gramona is er genoeg kwaliteit te vinden. Deze 2 laatste zitten overigens nu in de EU brand Corpinnat. Onder de D.O. Cava vallen 32.00 hectares.

Black box

In de prachtige zwarte Spaanse box zat een biologische cava van Sumarroca uit 2018 met 24 maanden houtopvoeding van parellada, xarel.lo, macabeo en chardonnay. De cava heeft 6 gram dosage en dat is niet veel. Maar in Spanje zijn lage dosages aangenamer. Uit de D.O. León kwam de zachte Kyra 2016 van 100% albarin met 6 maanden houtopvoeding, een bijzondere proefervaring. Deze wijn heeft vele prijzen gewonnen. Van 100% garnacha is de Edetària Selecció Blanc 2018 met 8 maanden Frans eiken. Bij witte garnacha zijn de zuren heel belangrijk en dat zit wel goed bij deze Edètaria. De rode van 100% garnacha is Finca San Blas 2019 met 9 maanden houtopvoeding. Eenb hele strakke en elegante wijn. Uit de Rioja kwam de Miguel Merino Tinto Reserva 2013. Een strakke, elegante Rioja. Wel iets bij eten. Tim Atkin MW gaf deze 93 van de 100 punten. Een bijzonder vineus dessert komt Bodega Olivares; de Dulce Monastrell. De Wine Advocate gaf deze 93 punten. 16%, ze raden aan deze sappige vineuze bonbon te combineren met zoet of kaas, maar ik vind kaas zonder meer beter dan zoet. Aan u de keus.

Voor eten vind u vast wel inspiratie in de foto bovenaan het artikel.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl