Eduardo Chadwick en los Países Bajos

Peter van Houtert verwoordt het gelijk adequaat ‘zoiets gebeurt niet zo vaak, dus daar wilden we iets mee doen.’ Dat ‘iets’ is een outstanding lunch in restaurant Vermeer van chefkok Chris Naylor. En de gelegenheid is de komst van Eduardo Chadwick van de Errazuriz winery. Errazuriz is internationaal vermaard en Chadwick is minstens zo beroemd.

Errazuriz

From the best land, the best wine’. Deze uitspraak van oprichter Don Maximiano Errazuriz geldt nog steeds voor de producten van deze Chileense premium wijnproducent. Eduardo Chadwick is van de vijfde generatie en de naam Errazuriz staat nu garant voor een brede range wijnen, in totaal meer dan vijfendertig. Errázuriz heeft wijngaarden in drie verschillende gebieden in Chili. Don Maximiano, de overgrootvader van Eduardo stichtte in 1871 de eerste wijngaard in Panquehue.  Van deze wijngaarden, de Don Maximiano Estate, komen de absolute topwijnen van Chili, zoals de Founders Reserve en de Sena, opgericht met Robert Mondavi uit Californie. Sena is nu uitsluitend van Errazuriz.

Naast de Don Maximiano Founders Reserve maakt Errazuriz ook de Icons Vinedo Chadwick and Sena. Deze drie wijnen zijn beroemd geworden tijdens de zogenaamde Berlin tasting 2004. De jaartallen 2000 en 2001 van de drie voornoemde wijnen versloegen in hooggekwalificeerde jury’s van gerenommeerde wijnschrijvers en wijninkopers iconen als Chateau Lafite, Chateau Latour, Chateau Margaux, Tignanello, Sassicaia, Solaia en Guado al Tasso. ‘Vinedo Chadwick 2000 and Sena 2001 were placed first and second respectively in what Jancis Robinson recognized for the Chilean wine industry,now known simply as the Berlin Tasting’. Don Maximiano Founders Reserve 2001 belandde op de negende plaats achter Vinedo Chadwick 2001. Dit was een resultaat voor Errazuriz dat klinkt als een klok en wat tot op de dag van vandaag waar ook ter wereld indruk maakt.

Chadwick

Verbunt Wijnkopers is sinds drie jaar importeur van Errazuriz en zo kwam het dat Van Houtert een paar maanden geleden in London erbij was toen Eduardo Chadwick de prestigieuze titel Decanter Man of the Year 2018 verkreeg. Daarbij was een proeverij en een vergelijkbare line up staat vandaag op de proeftafels. Chadwick is een waar ambassadeur voor de wijnen van Chili, zo zei Steven Spurrier, die in 2017 Decanter Man of the Year was.

Dit blijkt ook vandaag. Aan onze dis, waar ook de economische afdeling van de Chileense ambassade aanzat, blijft Chadwick maar doorvragen hoe het in Nederland maar meer bekend mag worden dat er ook premium wijnen in Chili gemaakt worden. Dat er premium wijnen gemaakt worden, blijkt in ieder geval uit de proeflijst van vandaag:

Kai Carmenère 2010 uit de vAlle de Aconcagua, 20 maanden op Franse barriques. Sap en structuur, spicy en minty. Een wereldwijn.

Don Maximiano 2011, 2012, 2015 en 2015: ‘We wanted to create an Icon wine’, vertelt Chadwick. Deze wijn is bewust opgestart als icoonwijn. ‘We define it as a wine with an image, a symbol, a name, a face and a terroir’. Het eerste oogstjaar was 1984, een wijn die nog steeds perfect op dronk is, zo weten we uit eerdere proeverijen. Hoofdzakelijk cabernet sauvignon aangevuld met carmenère, petit verdot en malbec. De samenstelling is ieder jaar iets anders. Don Maximiano is een geconcentreerde wijn met balans, lengte en complexiteit. 2015 heeft door zijn grotere aandeel carmenère wat meer soepelheid, terwijl 2011 warmer is met meer finesse. Welk jaar dan ook, Don Maximiano is onovertroffen.

Vinedo Chadwick 2009; 100% CS uit Maipo Alto. Een warme streek met kiezelige gronden, goed voor CS. 22 maanden op Frans barrique. Het eerste jaar was 1999 en er worden jaarlijks maar 6.000 flessen van gemaakt. Een bijzondere wijn van geconcentreerde cassis met houttonen en fijne tannines. Een glas om in te lijsten.

Europa

Chadwick reist nog een paar dagen door in Europa voordat hij weer teruggaat naar Chili en naar zijn vrouw en vier dochters. Sinds 1870 is Errazuriz een familiebedrijf en Eduardo heeft er goede hoop dat – een van – zijn dochters ermee doorgaat.

Een pracht tasting en een fantastische lunch gekookt door Chris Naylor. De signaturedish van coquille in schelp met bladerdeeg en de kalfszwezerik waren weergaloos. Een eer dat Eduardo Chadwick en los Países Bajos aanschoof.

 

Charlotte van Zummeren

Errazuriz Shop

Foto: Peter van Houtert, Eduardo Chadwick en Osvaldo Cácares


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu