Elzas | Balthazar Fry

Prachtige landschappen, gastronomie, vakwerkhuizen en wijn, dat is de Elzas in een notendop. Naast een verbrokkelde Frans-Duitse geschiedenis is er de eeuwenoude wijnbouw, ooit meegekomen met de Romeinen en zo’n 1.000 jaar later tot bloei gekomen. Vanaf het einde van het eerste millennium werd er al in menig dorp in de Elzas wijn verbouwd. Tegenwoordig ligt er tussen Strassbourg en Mulhouse een lint van 170 kilometer met volop wijnstokken. Dit is een ongelofelijke populaire Route des Vins die langs alle karakteristieke plaatsjes in de Elzas leidt. Tussen Ribeauvillé en Kintzheim ligt Bergheim en daar komt Balthazar Fry vandaan. De jonge Balthazar Fry vestigde zich in Bergheim in 1836 en zeven generaties later zit het huis er nog steeds.

Terroir

Het terroir in de Elzas is divers met o.a. klei, zandsteen, mergel, en graniet. Perfect terroir voor de witte rassen. Pinot noir doet het goed op kalksteen. Elzas ligt aan de goede kant van de Vogezen en is gezegend met een hoog aantal zonne-uren en relatief weinig regen.

De wijnstreek ligt in de Franse departementen Bas-Rhin en Haut-Rhin. De streek telt zo’n 15.500 hectare waarvan ongeveer 60% in Haut-Rhin en 40% in Bas-Rhin.

In de Elzas spelen de druivenrassen een belangrijke rol, ze worden op het label vermeld. De meeste wijnen zijn van één druif, de zgn. mono-cépages. De belangrijkste druivenrassen die in de Elzas groeien zijn: riesling, pinot blanc, pinot noir, pinot gris, muscat d’Alsace, gewurztraminer en sylvaner. Edelzwicker en Gentil zijn witte blends.

De Elzas stond vroeger bekend om zijn matige alcoholpercentages, maar sinds de klimaatverandering is die tijd voorbij. Het alcoholgehalte ligt tussen de 12,5 en 14%. Heden ten dage zijn de wijnen van Balthazar Fry dus opvallend krachtig. Dit is het gevolg van het microklimaat waarin de druiven groeien. De wijnvelden rondom Bergheim liggen op zo’n 211 meter boven zeeniveau, de grond wisselt tussen klei en kalksteen, en de temperatuur is mild. Fruitige, karakteristieke wijnen zijn het resultaat.

Klassiek en uitgesproken

Als je op zoek bent naar een klassieke doch uitgesproken Elzas-wijn zit je bij Balthazar Fry goed. Deze wijnen brengen je terug naar het moment waarop Balthazar zelf de beslissing nam om zijn droom waar te maken. Bij iedere slok zie je de Elzas voor je deze omgeving werkelijk is: niet stoffig of oubollig, maar uitgesproken en vooruitstrevend. Een plek voor pioniers en de bakermat van het wijnhuis Balthazar Fry.

De wijnen

Balthazar Fry Gewurztraminer 2019: Aromatisch, krachtig én fris. Is als stand-alone glas niet te versmaden en gaat goed samen met Aziatisch eten óf scherpe en krachtige kazen zoals de Elzasser Munster.

Balthazar Fry Pinot Gris 2018: Pinot Gris is het visitekaartje van de Elzas. We kennen deze druif vooral uit Italië onder de naam pinot grigio, maar in de Elzas en de rest van Frankrijk blaast hij zijn partijtje mee als pinot gris. Zacht en met structuur, tropisch en met een klein zoetje. Is aan tafel multi-inzetbaar.

Balthazar Fry Pinot Noir 2018: Hoewel ze in de Elzas voornamelijk witte wijn maken, speelt de pinot noir toch een leuke bijrol. De pinot noir is hier licht, fruitig en toegankelijk. Echt een wijn waarmee je zelfs rode wijn-haters kunt verleiden.

Balthazar Fry Riesling 2019: De koningin der druiven zit ook in de Elzas op een troon. Aromatisch, geparfumeerd, floraal en mineralig. Wat wil een mens nog meer. Lekker als stand-alone glas, en goed te combineren met vis, wit vlees en kip.

Balthazar Fry Crémant d’Alsace: Crémant d’Alsace heeft net zoals champagne een tweede gisting op fles, alleen zit er een typische streekdruif bij de blend: pinot blanc. De andere twee zijn chardonnay en pinot noir. De Crémant heeft een aangenaam licht zoetje. Heerlijk zo, maar ook zeer geschikt voor bij Aziatisch eten en visgerechten.

Balthazar Fry Pinot Blanc 2020: Ook pinot blanc is een van de paradepaardjes van de Elzas. De wijn is rond en sappig met veel wit fruit en een licht mineralige toets.

 

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl