Familia Torres | De icoonwijnen

De lente en de herfst zijn dé momenten voor proeverijen, en dus ook op dit moment zijn er dagelijks her en der proeverijen verdeeld over het land. Walraven Sax uit het Brabantse Breda toog naar de hoofdstad om aldaar in het Waldorf Astoria een proeverij te organiseren met de icoonwijnen van de Familia Torres. Miquel Torres Maczassek oftewel Miquel Junior leidde de tasting en dat doet hij daags erna ook, maar dan in Kopenhagen. En meer steden volgen daarna, het is een heuse tournee. Miquel Jr. licht toe dat de naam Familia Torres sinds vijf jaar wordt gebruikt, voornamelijk om te benadrukken dat Torres een familiebedrijf is. Deze toevoeging wordt hoofdzakelijk gebruikt bij de hogere wijnen.

En voor die hogere wijnen zijn we vandaag in het prachtige Waldorf Astoria. CEO Bart Gijtenbeek geeft een intro over de nieuwe policy van Walraven Sax. Uit research is gebleken dat minder maar beter steeds meer van toepassing is op het nationale wijnconsumptiegedrag. Walraven Sax speelt daarop in door een Luxury Division te beginnen, dit 3 koppig team gaat de wijnen boven de 10 Euro promoten. Gijtenbeek hoopt binnen drie jaar een break-even qua menskosten te hebben bereikt. Het bedrijf verwacht niet meteen de hemel, maar gaat gewoon kijken hoe e.e.a. gaat. Daarnaast speelt Walraven Sax ook in op de behoefte naar alcoholarme en alcoholvrije wijnen. Als er één producent is die zowel premium als alcoholarm heeft, is het wel Torres. Andere namen in de luxe portfolio zijn bijvoorbeeld Roederer en Trimbach.

Miquel Jr. vertelt het kleine clubje journalisten hierna over de Icoonwijnen van Torres. Dat zijn resp.:

Milmanda 2016: chardonnay uit Conca de Barberá. Wordt vergist op barrels met daarna een gedeeltelijke malolactische vergisting. Is een superelegante prachtige chardonnay.

Mas La Plana 2015: een 100% cabernet sauvigonon. Eerste jaar was in 1970. Zowel een stevige als sappige wijn met véél lengte. Topper. Mocht er iemand een 2014 in zijn kelder hebben liggen, gelijk terug naar de winkel, want dat jaar is niet gemaakt, kwaliteit was niet goed genoeg.

Reserva Real 2015: Zeer unieke wijn, zijn nog minder dan 3.000 flessen van gemaakt. Cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot. Eerbetoon aan het bezoek van koning Juan Carlos I aan Bodega Torres in 1995. Een fantastische wijn. Ook hier geen 2014.

Grans Muralles 2015: Conca de Barberà. De carinena, garnache, monastrell, garró en querol groeien binnen de muren van het oude klooster op licorella en graniet. Een elegante animale wijn met gedeeltelijk herontdekte druivenrassen. Meer over deze herontdekte druivenrassen: Oude Catalaanse variëteiten | Torres

Perpetual 2016: Deze komt uit Priorat, gemaakt van carinena en garnacha. Stokken zijn tussen de 80 en 100 jaar oud. Zeer geconcentreerd en bijzonder fraai.

Mas de la Rosa 2016: Deze wijn komt van een Douro-achtige wijngaard uit Priorat met oude stokken garnacha en carinena met Goblet-snoeimethode. Het is overigens voor de eerste keer in Spanje dat twee producenten één wijngaard delen. Torres maakt daar minder dan 2.000 flessen. Zeer subtiel, een wijn voor héél bijzondere gelegenheden.

Bodega en Familia Torres maakt een grote range wijnen die allemaal goed en goed gemaakt zijn, maar de hierboven genoemde zijn echt de juwelen van het bedrijf. Met veel liefde gemaakt. Niet goedkoop, de prijzen variëren grofweg tussen en zestig en driehonderdzestig Euro, maar dan heb je wel wat in huis.

Hierna wordt in een aparte zaal een bijzonder smakelijke en artistiek opgemaakte lunch geserveerd met o.a. haring, kaviaar en prachtige gerookte eend. Een fantastische proeverij en een zalige lunch. Het is goed toeven in Amsterdam, zegt Miquel Jr. en daar is het gezelschap het volledig mee eens.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu