Farina | Knisperfrisse chardonnay uit Veneto

Het is toch wat met chardonnay. De druif is zowel geliefd om haar vele gezichten als verguisd vanwege het imago van allemansvriend. Met chardonnay kun je dan ook alle kanten op. Het is als het buurtmeisje dat werkelijk iedereen aardig vindt. Met hout of zonder hout, jong of oud, chardonnay kan iedereen plezieren. Behalve diegenen die niet van types houden die iedereen aardig vindt. Anything but Chardonnay is zo geboren.

Chardonnay vind je, behalve in de Bourgogne uiteraard, veel in de VS en Australië waar ze houden van veel hout in de wijn met vanille en structuur als resultaat in de smaak. In de Bourgogne worden veel delicate wijnen gemaakt, maar daar ligt de prijs nogal hoog. Uitzonderingen daargelaten, worden ook in Languedoc, Limoux en de Ardèche zwaardere chardonnays gemaakt.

Voor een lichtere variant reizen we af naar Italië, Noord-Italië om precies te zijn. Ook daar verbouwen ze chardonnay. In deze wat koelere streken krijg je knisperfrisse wijnen van deze druif.

Farina, want zo heet deze winery, heeft de wijngaarden verspreid over de voet van de heuvels en het bergachtige gebied van de Val d’Alpone. Daar heb je frisse brieswindjes en lagere temperaturen. En dat is nog niet hele verhaal.

De druiven worden handmatig geoogst, zachtjes gekneusd en ondergaan een langzame fermentatie op 18°C. Rijping gebeurt op 100% roestvrijstalen tanks, daarna rijpt de wijn verder op fles. Geen houtrijping dus, alleen het frisse fruit van de chardonnay.

De fles is gebotteld met een schroefdop en heeft een alcoholpercentage van 12,5, wat tegenwoordig zeer bescheiden is. Knisperfris en fruitig, zo laat de Farina chardonnay zich het beste omschrijven.

Farina werkt met 55 hectare wijnbouwareaal, 10 hectare in eigendom en 45 hectare van wijnboeren die werken zoals Farina zich dat voorstelt i.c. zo schoon mogelijk.  De familie Farina vindt transparantie enorm belangrijk. Hun website wordt nu gereed gemaakt zodat straks al het werk online te volgen is. Zodat iedereen kan zien hoe zuiver en schoon zij werken.

De chardonnay is nog niet zo lang in hun assortiment, de wijn wordt daarom nog niet genoemd op hun website. De chardonnay is gelukkig wél in Nederland te koop, bij de ruim honderd winkels van de Wijnkring.

Het is niet alleen een fruitige chardonnay, het is ook een wijn met een verhaal en dat wordt steeds meer en meer op prijs gesteld door wijn minnende consumenten.

Saluti, lasciatelo gustare!

ChvZ

 

Farina Chardonnay Wijnkring


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu