Ferrari Metodo Classico uit Trento | Tot 2024 op het podium van de Formule 1

Sommige wijnmerken zijn een fenomeen. Ferrari uit Trento is zo’n merk. De komende drie jaar is Ferrari partner van de Formule 1. Tot op heden gebeurde het traditionele drinken en spuiten altijd met champagne, hoewel Ferrari in de jaren tachtig een keer die eer te beurt viel. Er is nog niet bekend gemaakt welke Metodo Classico er geschonken gaat worden (Formule 1 Decanter).  Ferrari maakt de helft van van de mousserende wijnen in Trento. Ferrari heeft 120 hectare eigen wijngaarden, waarvan alle vintages worden gemaakt en werkt verder met 300 hectare van 150 contractboeren. Grondlegger Giulio Ferrari deed zijn inspiratie op in de Champagne. In 1902 kwam hij met zijn eigen variant op basis van chardonnay en pinot noir. Ook de nakomelingen van Bruno Lunelli, die Ferrari overnam in 1952, maken wijn met de Methode Traditionelle of Metodo Classico.. Italianen zijn gek op mousserende wijnen en niet voor niets een van de grootste afnemers van Champagne. Slechts 10% van de wijnen van Ferrari wordt geëxporteerd.

Ferrari heeft hoge kwaliteitseisen. De druiven komen van hoger gelegen wijngaarden en Ferrari werkt organisch en duurzaam. De rijping op fles duurt minimaal twee jaar en van de hogere cuvées zelfs meer dan 5 jaar. Het levert wijnen op die kunnen wedijveren met goede Champagnes, en dat geldt voor alle producten van Ferrari.

De mousserende van Ferrari worden gebotteld onder DOC Trento, de DOC die uitsluitend geldt voor mousserende wijnen. De druiven zijn met de hand geplukt.

Sinds de Champagne & Sparkling Championship in 2017 mag Ferrari zich Sparkling Wine Producer of the Year 2017 noemen.

Hieronder de proefnotities van de wijnen die in Nederland beschikbaar zijn bij Goessens (link onder het artikel). De Reserve Giulio Ferrari is momenteel niet verkrijgbaar helaas. De proefnotities van Michael Edwards zijn in het Engels. Edwards werkt met een waardering tot vijf sterren. Niet alle wijnen die in Nederland beschikbaar zijn, zijn dat in de UK. Vandaar maar 2 proefnotities van Edwards.

Om te beginnen zijn de wijnen van Ferrari knisperfris, je proeft de hellingen. Alle wijnen hebben een lichte frisse stijl

De Brut Maximum is gemaakt van uitsluitend chardonnay van wijngaarden boven de 300 meter en  met lage opbrengsten. Alleen het aflopende sap wordt gebruikt en de wijn rust 3 jaar. Een heerlijk fris glas, mooi in balans, zacht, met lengte en mooie zuren.

Ferrari Blanc de Blancs Maximum NV –  a Trentodoc of real personality, alll freshness, fragrance and finesse-it’s designed for the restaurant sector.  Brilliant straw yellow, citrus repertoire of classy Chardonnay from higher sites 300 ++ metres above sea levels. A great all- rounder in the mouth for mountain lake grilled trout and refined pasta dishes endemic to Trentino.

De Brut Perlé is een van de paradepaardjes van Ferrari. Het is een van de beste mousserende wijnen van het huis en wordt uitsluitend gemaakt in de beste jaargangen. Het courante jaar is 2014. Gemaakt van chardonnay met 4 jaar rijping. Een wijn met toast, diepgang en tropische tonen. Je blijft nippen, heerlijk.

Ferrari Perlé 2014 a vintage Trentodoc of indisputable quality from carefully selected Chardonnay from the family’s top mountain  vineyards (600 metres up). 50 months on lees . Deep yellow, gold lights, delicate bubbles. Intense aromas, almond blossom & reinette apples; discreet spice. Palate, epicurean elegant, velvety texture, touch of yeast, Chardonnay aromas in mouth,too. Ace ****

De Ferrari DOC Maximum Rosé is een van de frissere wijnen van het wijnhuis. De wijn is gemaakt van een combinatie van pinot nero (60%) en chardonnay (40%). Zéér zacht en fruitig. Licht!

De Ferrari Trento Riserva Lunelli is een 100% chardonnay van de hellingen van de bergen van Trentino. De wijn rijpt minimaal 7 jaar. Een gecompliceerde prachtige wijn met veel lengte en diepgang. Lange rijping in grote Oostenrijkse houten vaten geeft een prachtige backbone. Een dijk van een Metodo Classico.

Ferrari maakt klasse-mousserende- wijnen van pinot noir en chardonnay met de Methode Traditionelle. De wijnen van Ferrari kunnen moeiteloos concurreren met die van de Champagne. De lichte stijl zal veel mensen enorm aanspreken. De prijzen liggen tussen de 25 en ca. 55 Euro. Voor veel consumenten zal dit een struikelblok zijn, maar wie Ferrari eenmaal geproefd heeft, zal nooit meer twijfelen. Klasse!

Goessens Ferrari


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2021 | Winebusiness.nl